Eetbare parels van Schouwen-Duiveland (Zeeland) worden gezamenlijk gepromoot

Renesse – Zeeland en specifiek Schouwen-Duiveland is de enige regio van Nederland waar zoveel authentieke streekproducten te vinden zijn: van lamsoor en zeekraal tot en met de Oosterscheldekreeft, Zeeuwse Calamaris (inktvis), kokkels, kukkels, (platte) oesters, mosselen, scheermes, zeewier en het presalé vlees (grazend op de zilte grond).
 
De gunstige ligging van Schouwen-Duiveland, het bovenste voormalige eiland van Zeeland aangrenzend aan Zuid-Holland, zorgt ervoor dat door het water en het zilte achterland hele mooie en pure en eerlijke producten worden gecreëerd. De mooiste Nederlandse wijnen (geschonken in de businessclass van de KLM-vluchten), zijn afkomstig uit Schouwen-Duiveland.

De Rolls-Royce onder de kreeften en de heerlijkste platte oesters (Grevelingen) komen eveneens uit Schouwen-Duiveland.

Voldoende reden voor een paar ondernemers uit de “Kop van Schouwen-Duiveland” (het westelijke deel van het voormalige eiland) om de koppen bij elkaar te steken om dit verder uit te dragen.

Aan het woord is Ed Troost van de nieuw op te richten vereniging “Het Schouwse Bord”: “Wij willen met name de mooie Schouwse producten onder de aandacht brengen en de deelnemende restaurants verplichten om minimaal 50 % van de te gebruiken producten vanuit Schouwen Duiveland te betrekken. Daarnaast willen wij een aantal gerechten speciaal voor onze club laten bereiden en ontwikkelen”, aldus Troost. Inmiddels heeft de vereniging ook Schouwse gerechten zoals vissoep, de speciale Schouwen-Duiveland kroketten, speciaal Schouws brood en appeltaart op het menu staan. Zelfs een eigen Schouws bier ontbreekt niet. Dit assortiment zal verder worden uitgerold.

De huidige leden van de vereniging komen uit de “Kop van Schouwen-Duiveland” en zijn:

  • Hotel De Zeeuwse Stromen (Renesse)
  • De Haven van Renesse (Renesse)
  • Paviljoen Zuid-Zuid-West (Renesse)
  • Strand Café DOK bij Strandpark de Zeeuwse Kust (Renesse)
  • Brasserie Eb & Vloed bij Camping Julianahoeve (Renesse)
  • Restaurant Gôôt Café Smaek bij Camping de Brem (Renesse)
  • Restaurant Gusto bij Landal Port Greve (Brouwershaven)

Bij gebleken succes ligt het in de bedoeling om het hele eiland hierbij te betrekken.

Op donderdag 15 mei zal in restaurant “Gusto” in Brouwershaven het eerste Schouwse menu worden gepresenteerd. Het eerste Schouwse Bord menu bestaat uit:

Oester met een ijschrunch van limoen en martini en basilicum

***

Rijk gevulde Schouwse vissoep met een spies van gegrilde kreeft en een crème van serreh

***

Salade van zeekraal met een kroketje van kokkels en mossels en een mayonaise van dragon

***

Terrine van Zeeuwse lamsbout met groene kruiden en een kletskopje van zeewier

***

Gemarineerde makreel met coquillechips een antiboise en gedroogde rucola

***

Gegrilde ossenhaas met zout van Zeeuws spek en in duinhoning gekarameliseerde asperges

***

Appeltaartje met een schuim van vlierbloesem, een crème van limoen en een krul van kaneel (warm)

Uiteindelijk heeft de vereniging zich ook ten doel gesteld om de klant- en gastvriendelijkheid te stimuleren en aankomende koks te ondersteunen om te leren werken met de authentieke streekproducten die van Schouwen-Duiveland afkomstig zijn.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *