‘Ik geloof in papier’

De felicitatie via Facebook heeft het papieren verjaardagskaartje allang verdrongen, zo lijkt het. Ook bedrijven verspreiden hun boodschap met één aanslag op het toetsenbord onder honderden of duizenden (potentiële) klanten. En toch: “Heel veel bedrijven willen met hun verhaal bij de klant op de deurmat.” Juist nu steeds minder post wordt verstuurd, ondervinden ook Zeeuwse drukkerijen dat de attentiewaarde van papieren drukwerk groter is dan ooit.

“Voor huis-, tuin- en keukendrukwerk is digitaal ideaal. Maar zodra de oplage boven de 250 stuks uitkomt, wordt het goedkoper om op papier te drukken. En dan geldt natuurlijk: hoe groter de oplage, hoe goedkoper.” Grafisch bedrijf Pieters in Groede is een familiebedrijf dat in 1960 werd opgericht. Voor directeur Floor Pieters, zoon van de oprichter, is offset nog altijd de kernactiviteit: “Tien procent digitaal, negentig procent offset.”

Hans Gertsen

Ook bij Zoetewey in Yerseke vormt de offset nog steeds het hoofdbestanddeel. “Niet alleen vanwege de kosten, het is ook mooier. Bij digitaal drukwerk zie je vaak een bepaalde glans over de foto’s heen komen die er niet op hoort,” zegt directeur Hans Gertsen. “Ik geloof in papier.” Zoetewey, al sinds 1940 actief in de grafische hobby-sector, beleeft als veel ondernemers een grillige tijd. “Iedereen rijdt op de handrem. We zijn dus zuinig op onze bestaande klanten, maar niet tegen elke prijs. Zo werken we nooit onder de kostprijs. Daar pluk je uiteindelijk nooit vruchten van. Hooguit op korte termijn, maar dan kom je jezelf tegen in de tweede ronde.”

Drukkerij Van Keulen in Serooskerke heeft zich aangesloten bij de brancheorganisatie Dravik. “Die maakt zich sterk voor gunstige prijzen bij de leveranciers. Ook gunnen de deelnemende bedrijven elkaar werk.” Stefan van Keulen: “Ik werk hier zelf, samen met mijn vrouw en één parttimer. Als we het overdag niet redden, dan zijn de avonden lang. Dat gaat goed, al is dat weekje vrij na de Kerst altijd erg welkom.”

Stefan van Keulen

Op dit moment een nieuw bedrijf beginnen in de sector is onmogelijk, stellen de branchegenoten eenstemmig. Ze draaien veelal op persen die zo goed mogelijk worden onderhouden om de levensduur te verlengen zolang het kan. “De printers leasen we,” zegt Van Keulen. “Wat we in eigen huis kunnen doen, doen we zelf,” zegt Gertsen. “Luxe omslagen voor brochures vervaardigen we in eigen huis, we hebben een lamineermachine, we stansen zelf.” Ook Pieters kiest voor investeren in nieuwe apparatuur.

Strategisch handig voor Pieters was de overname afgelopen zomer van het bedrijf Jumbo in Goes. De helft van de acht personeelsleden kon mee en, Pieters: “Wij zitten in een uithoek van west-Zeeuws Vlaanderen, hierdoor hebben we een springplank naar een groter gebied. Een unieke kans om aan nieuwe klanten te komen”

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *