10 tips om zelf een scherpe videoboodschap te maken

Een gelikte videoboodschap maken: ga er maar aan staan. Je kunt ook gewoon de tien stappen volgen die Henk van den Doel van Thumbed heeft opgesteld. Camera > actie!

videocamera

1. Stel een korte krachtige boodschap vast
Je wilt natuurlijk het liefst alles vertellen. Krachtig vertellen zit ‘m echter in de eenvoud; hou het simpel. Dit doe je door je te beperken tot slechts één boodschap en deze te ondersteunen met maximaal 2 steunpunten. Bijvoorbeeld de boodschap: “Samenwerken werkt”, ondersteund met “Het is goed voor de teamspirit” en “Samen weet je meer dan alleen.”

Beperk de tijdsduur van je video tot 1- 1,5 minuut. Nog een boodschap vertellen? Maak dan daarvoor weer een aparte video.

2. Vertel je boodschap aan de kijker
Oogcontact is belangrijk in een normaal gesprek, dus ook in een videoboodschap. Door je boodschap recht in de lens te vertellen zoek je contact met je kijker en komt je boodschap aan.

3. Zorg voor voldoende licht
Je camera moet gevoed worden met voldoende licht voor een strak plaatje. Over het algemeen kun je aannemen dat meer licht beter is. Je wil fris overkomen, ook daar is licht voor nodig. Probeer dan ook op te nemen in een lichte ruimte. Naast een zachte lamp kan een raam een prima lichtbron zijn. Let wel op als de zon direct door het raam naar binnen schijnt, dat kan te hard licht opleveren, waardoor je hele diepe schaduwen krijgt. Dan sta je er minder fraai op.

4. Zorg voor goed geluid
Je video staat of valt ook met de kwaliteit van het geluid. Eigenlijk kun je ervan uitgaan dat goed geluid belangrijker is dan goed beeld. Zeker als het gaat om een videoboodschap: je wilt goed verstaanbaar zijn en prettig om naar te luisteren. Zorg daarom dat je opneemt in een zo rustig mogelijke omgeving, liefst binnen in een stille kamer. Hoe dichter je bij de microfoon bent, hoe zuiverder het geluid zal zijn dat je opneemt. Praat op maximaal 1 meter afstand van je microfoon/telefoon/camera.

5. Zoek een passende achtergrond
Vertel je een verhaal over natuur, dan kan het mooi zijn je video in een natuurgebied op te nemen. Wil je fris en zakelijk overkomen, zorg dan voor een lichte kantoorachtergrond. Hou bij het kiezen van je achtergrond ook altijd het eerder genoemde aspect geluid goed in de gaten. Leuk als we een drukke weg in de achtergrond hebben, maar kunnen we je goed verstaan?

6. Kadreer je ogen iets bóven het midden
Tenzij je solliciteert voor een rol als kabouter in een theaterstuk, is het goed als je gezicht net iets boven het midden van het beeld uitkomt. Dan lijk je groter en kom je krachtig over. Zet de camera op ooghoogte. Kijk eens naar het journaal en hoe mensen daar in beeld worden gebracht.

7. Spreek duidelijk en expressief – wees jezelf
Ok, dus je boodschap is kort, je ziet er fantastisch uit en staat in een top-omgeving voor de opnamen. Maar je brengt je boodschap als een verloren vogeltje. Dat schiet niet op natuurlijk. Vertel helder, resoluut wat je wil vertellen en probeer gerust een keer een handgebaar te gebruiken om een belangrijk punt aan te zetten. Gaat het mis? Gewoon nog een keer proberen, oefening baart kunst.

Niemand vindt het leuk om naar een robot te luisteren. Breng je boodschap dus vanuit jezelf. Voorkom liefst dat je een verhaal op moet lezen, gebruik je eigen taal en wees jezelf. Dat is altijd goed.

8. Ga voor de one-take
Ook al doe je 16 keer over het opnemen van die ene perfecte take. Het zoeken naar een goede one-take helpt je om de boodschap goed en bondig te formuleren. Concentreer je, maar blijf jezelf en heb plezier tot het eind. Dat zien we straks terug in het eindresultaat!

9. Vraag om feedback
Daar leer je van voor de volgende keer. Hoe hebben je kijkers je video ervaren? Peil eens naar wat eerlijke terugkoppeling, wie weet liggen er nog punten van verbetering voor een volgende ronde. Iedere video die je maakt is een leer-ervaring en je wordt steeds beter.

10. Verbeter je Skype- en videoconferences
Voorgaande tips gaan ook op als je een (zakelijke) Skype meeting of videoconference hebt. Loop de tips nog eens na voordat je een volgende video-afspraak met iemand hebt en kijk wat je kan verbeteren. De indruk die je achterlaat bij je gesprekspartner kan er zomaar op vooruit gaan.

https://www.linkedin.com/today/post/article/20140918075049-49186796-10-tips-om-zelf-een-scherpe-videoboodschap-te-maken?trk=hb_ntf_MEGAPHONE_ARTICLE_POST 
Henk van den Doel | Thumbed

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *