85 duizend Zeeuwse werknemers slecht in taal 

Leerwerkloket Zeeland 

Eén op de negen Nederlanders heeft moeite met lezen, rekenen, schrijven en digitale communicatie. In Zeeland alleen al zijn dit 170.000 mensen van 16 tot 65 jaar. Ruim de helft daarvan heeft een baan. Werkgevers zijn zich hiervan onvoldoende bewust. En van de gevolgen ervan voor hun bedrijf. Met Johan Cruyff: Je gaat het pas zien als je het door hebt. 

We spreken Ine Dellebeke, van het leerwerkloket Zeeland en Toine Witters, manager werkgeversdienstverlening regio Zeeland bij UWV. Eerst neemt Ine een misverstand weg: “We hebben het hier óók over autochtone werknemers, mensen van hierMensen die hun lage taalvaardigheid weten te verbloemen met smoezen als geen tijd, geen bril of geen interesse.”

Belang van taalvaardigheid 
Werknemers die minder taalvaardig zijn, hebben moeite met formulieren, instructies of het schrijven van e-mails. Vaak merken werkgevers dit niet. Terwijl het weldegelijk invloed heeft op de uitvoering van het werk. “Investeren in taalvaardigheid loont”, legt Toine uit. “De productiviteit verbetert, de veiligheid verbetert en ook de kwaliteit van het werk. Ook toon je hiermee een goed werkgever te zijn.” Ine vertelt dat iedere euro geïnvesteerd in taal, bijna drie euro oplevert. “Bovendien draagt het bij aan het persoonlijk welbevinden van mensen. Ze zitten lekkerder in hun vel, zijn minder vaak ziek en hebben minder vaak schulden.” 

Taalakkoord Zeeland  
Om de bewustwording van deze laaggeletterdheid te versterken én de participatie van mensen op de arbeidsmarkt te vergroten, is begin dit jaar het Taalakkoord Zeeland afgesloten. Ondertekenaars werken samen aan bewustwording, het verlagen van de drempel naar de arbeidsmarkt en een toegankelijk opleidingsaanbod dat aansluit bij de vraag van werkgevers, werknemers en werkzoekenden. Zeeuwse werkgevers die deze problematiek ook serieus willen aanpakken, kunnen terecht bij het Leerwerkloket Zeeland.  

Ine DellebekeIne.dellebeke@lerenenwerken.nl

 

 

Redactie: Caroline Houmes
Fotografie: Johan Katerberg 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *