9.300 extra banen dankzij buitenlandse investeringen in Nederland

IIZ300 buitenlandse bedrijven hebben vorig jaar samen 1,87 miljard euro geïnvesteerd in Nederland. Samen zorgden deze bedrijven voor 9.300 extra Nederlandse banen. De investeringen zijn binnengehaald door de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en verschillende regionale partners, zoals Invest in Zeeland, dat onderdeel is van regionale ontwikkelingsmaatschappij NV Economische Impuls Zeeland.

Invest in Zeeland
Invest in Zeeland haalde in 2015 15 bedrijven naar Zeeland, of ondersteunde bedrijven bij uitbreidingsinvesteringen van bestaande vestigingen in Zeeland. Dit zorgde voor 319 banen.

Invest in Holland
Het afgelopen jaar bundelden NFIA (een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken), Invest in Zeeland en andere regionale partners, de krachten onder de noemer Invest in Holland. Deze samenwerking is belangrijk voor Zeeland, reden voor Invest in Zeeland om er veel tijd in te investeren. Daarnaast zijn regionale samenwerkingspartners zoals Zeeland Seaports van groot belang voor Invest in Zeeland.

Het NFIA heeft wereldwijd 25 kantoren, van de VS tot Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika. Veel contacten met buitenlandse bedrijven worden daar gelegd. Op die manier zijn bijvoorbeeld Maschem BV, een dochter van de Indonesische palmolieproducent Musim Mas, die een fabriek gaat bouwen op het DOW-terrein, en de uitbreidingsinvestering bij Yara in Sluiskil in beeld gekomen. Samen met NFIA heeft Invest in Zeeland deze bedrijven ondersteund.

Belang van buitenlandse investeringen
Minister Kamp van Economische Zaken: ‘In 2015 zorgden buitenlandse bedrijven voor duizenden extra banen in Nederland. Dit bevestigt opnieuw dat we investeerders iets te bieden hebben. Nederlanders zijn hoogopgeleid, we hebben een uitstekende infrastructuur en onze digitale snelwegen behoren tot de wereldtop. Deze investeringen zijn belangrijk, ze versterken onze economie en helpen veel mensen aan werk. Daarom is het goed dat de NFIA zich samen met de regionale partners heeft versterkt en zich ook de komende jaren blijft inzetten voor nieuwe Nederlandse banen.’

Banen
Het werk van het NFIA valt mede onder verantwoordelijkheid van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS). Minister Ploumen: ‘Dankzij de NFIA komen er in Nederland banen bij. Ondernemingen uit de VS en Canada vestigen zich graag in Nederland. Dat blijven we stimuleren. Dit jaar proberen we bijvoorbeeld via het consulaat in Toronto nog eens extra investeerders uit Canada naar Nederland te halen. Maar ook opkomende markten blijven interessant: ruim een kwart van de buitenlandse investeringsprojecten van het afgelopen jaar is afkomstig uit China, India, Turkije en Brazilië.’

Promotie
Het Invest in Holland netwerk profileert Nederland in het buitenland als een aantrekkelijk land om te investeren of een vestiging te openen, en het helpt geïnteresseerde investeerders bij het opzetten en uitbreiden van hun internationale activiteiten in Nederland. Het netwerk ging begin 2015 van start. In 2016 mikt het vooral op investeringen in de topsectoren als Chemie, Agrifood, High Tech Systems, Life Sciences & Health en ICT. Zeeland is met name actief in de topsectoren Chemie en Agrifood, omdat die sterk zijn in de provincie.

Meer informatie over Invest in Zeeland: www.investinzeeland.com
Meer informatie over Invest in Holland: www.investinholland.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.