Besluit bijstandsverlening zelfstandigen

Het zelfstandig ondernemerschap is voor veel mensen een ideaal. De baas over je eigen boterham zijn, kunnen doen waar je goed bent en dat vooral zélf doen. Hoe mooi klinkt dat? In realiteit zijn de eerste jaren als ondernemer een vuurproef. Soms is het financiële plaatje niet zoals je hoopte en schiet je boterham erbij in. Op zo’n moment kan een starter of gevestigde ondernemer een beroep doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). 

Marco Sacharias (teamleider inkomen) en Rina Sprenkels (klantmanager inkomen WWB) voeren de Bbz-regeling uit in de gemeente Goes.

Starters
Iemand die van plan is een bedrijf te starten maar daarvoor niet over voldoende financiële middelen beschikt, kan een afspraak maken met de afdeling Sociale Zaken van zijn of haar gemeente. Rina Sprenkels vertelt: “Wanneer een potentiële starter bij ons binnenkomt vragen we eerst naar een ondernemingsplan. Het IMK (Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf) screent het plan op levensvatbaarheid en brengt advies aan ons uit. Soms is iemand bij ons al bekend uit de WWB en weten we dat het ondernemerschap voor dit individu een veel betere slagingskans heeft dan werken in loondienst. Als een karakter uitwijst een pure ondernemer te zijn, dan moet je dat ook motiveren.”

Een starter kan op twee manieren Bbz ontvangen: als rentedragende lening om benodigde investeringen mee te financieren, of als ondersteuning in de kosten van levensonderhoud. “Een bank zal iemand, die vanuit de bijstand een eigen bedrijf wil starten, niet snel een startkapitaal lenen”, aldus Marco Sacharias. “Wij kunnen dat wel en daarbij kunnen we door de Bbz-regeling mensen ook de kans geven om aan hun eigen zelfstandigheid te werken met tijdelijk behoud van uitkering.”

De ondersteuning in de kosten van levensonderhoud wordt in eerste instantie uitgekeerd in de vorm van een renteloze lening. Het daaropvolgende belastingjaar wordt aan de hand van de jaarcijfers bekeken of er toch voldoende winst is geboekt. Wanneer de jaarcijfers geen winst aangeven wordt de lening met terugwerkende kracht omgezet naar een uitkering. Voor starters die toch stoppen met hun bedrijf en een periode een Bbz-uitkering ontvingen, is het verstandig om bij de accountant te vragen welke gevolgen dit kan hebben voor eventuele ontvangen belastingtoeslagen in het stopjaar van hun onderneming.

Gevestigde ondernemers
Rina Sprenkels: “Een gevestigde zelfstandige met bijvoorbeeld liquiditeitsproblemen heeft wel al jarenlang bewezen een bedrijf te kunnen voeren maar komt toch in financieel noodweer. Dan springen we bij door een lening te verstrekken met een lage rente, zodat de ondernemer kan investeren in zijn werk.”

Toch wacht deze groep ondernemers te lang voordat ze aankloppen bij hun gemeente, zegt Marco Sacharias. “Mensen zijn zo gehecht aan hun ondernemerschap, het is moeilijk om dat los te laten. Maar wat is reëel? Wanneer je onder bijstandsniveau leeft, moet je om hulp vragen. Ook een ondernemer die niet meer kan eten heeft een probleem.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"e319d2654b","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"8283","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */