Hulp voor starters!

Een eigen bedrijf beginnen: het klinkt eenvoudig, maar in de praktijk zijn er veel obstakels te overwinnen. Sommige goede plannen worden nooit realiteit en veel jonge bedrijven gaan na een jaar alweer ten onder. Gelukkig staan starters in Zeeland er niet alleen voor. Een kleine greep uit de mogelijke hulplijnen.

Starterscentrum Zeeland, in Vlissingen en Goes, heeft een inloopspreekuur voor (door-)startende ondernemers. Zowel mensen die (parttime) in loondienst werken als mensen die een uitkering ontvangen, kunnen er terecht voor advies en begeleiding. “Eerst onderzoeken we samen of het bedrijfsidee marktpotentie heeft, welke stappen er al gezet zijn en of er eigen vermogen is”, vertelt Rop van der Zee. “Als we mogelijkheden zien voor een levensvatbaar bedrijf, helpen we bij het schrijven van een ondernemingsplan en bij het vinden van financiering.”

Of het bedrijfsidee resulteert in een levensvatbare onderneming is van veel factoren afhankelijk. “Allereerst van de persoon zelf. Het schrijven van een ondernemingsplan is ingewikkeld, dat lukt niet iedereen. Je kunt dat door iemand anders laten doen, maar wij vinden het belangrijk dat de ondernemer het zelf doet. Het is jouw bedrijf en je moet je eigen cijfers kennen.”

Ondanks de economische crisis, waardoor veel werknemers hun baan zijn kwijtgeraakt, ziet Van der Zee geen toename in het aantal starters. “Ik vermoed dat veel mensen ontmoedigd worden door berichten over zzp’ers die het niet redden. Dat is jammer, maar zo blijven alleen de echt gemotiveerde starters over.”

Beginnende ondernemers in Zeeuws-Vlaanderen kunnen sinds kort terecht bij Go Zeeuws Vlaanderen: een initiatief van een aantal ondernemers en een voormalige medewerker van de Kamer van Koophandel. “We willen in het gat wilden springen dat ontstond door het wegvallen van de Kamer van Koophandel en het Startersnetwerk Zeeland”, vertelt Joop van Gijs van Go Zeeuws-Vlaanderen. “Wij merken dat starters behoefte hebben aan persoonlijk contact en meer willen dan een digitaal loket.”

Go Zeeuws-Vlaanderen biedt allereerst een intakegesprek en advies op maat. Als het bedrijfsidee levensvatbaar lijkt, wordt de ondernemer in spé doorverwezen naar een van de specialisten in het netwerk, waaronder een accountant, een jurist en een notaris. “Deze specialisten bieden kosteloos hun diensten aan tijdens een inloopspreekuur, waar je met je vragen terecht kan.”

Het is de bedoeling de starter goed voorbereid op weg te helpen. “Zo’n 50 procent van de beginnende ondernemingen strandt na het eerste jaar. Wij helpen om meer continuïteit te bereiken.” Go Zeeuws-Vlaanderen organiseert workshops en themabijeenkomsten en is bezig met het verzamelen van coaches. “Dat zijn ondernemers die een starter begeleiden. Zij weten vanuit de praktijk hoe je de valkuilen kunt ontwijken. Uiteindelijk willen we ons netwerk zo breed mogelijk benutten, om de Zeeuwse economie een steuntje in de rug te bieden”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *