Aantal WW-uitkeringen blijft stijgen in Zeeland, arbeidsmarkt minder krap

In mei 2020 werden in Zeeland 5.200 WW-uitkeringen verstrekt. Dat was een stijging van 2% in vergelijking met april 2020. Het aantal uitkeringen lag in mei 2020 in Zeeland ook hoger dan in mei 2019 (24%). Ook landelijk nam het aantal lopende WW-uitkeringen zowel op maand- als op jaarbasis toe, met respectievelijk 3% en 20%.

De maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het covid-19-virus te beperken, zorgen ervoor dat de arbeidsmarkt minder krap wordt. In Zeeland was er in het eerste kwartaal nog wel sprake van een krappe arbeidsmarkt, op landelijk niveau niet meer.

Aantal WW-uitkeringen in Zeeland stijgt voor derde maand op rij
Eind mei 2020 telde Zeeland 5.200 WW-uitkeringen. Daarmee lag het WW-percentage in Zeeland op 2,7%, wat lager was dan het landelijke WW-percentage van 3,2% in die maand. Het aantal WW-uitkeringen in Zeeland nam in mei toe met 100 uitkeringen (2%) ten opzichte van een maand eerder. Deze toename van 2% in Zeeland was minder sterk dan de stijging in maart (5%), maar vooral ook veel minder groot dan de stijging in april (20%). Op landelijk niveau nam het aantal WW-uitkeringen in mei 2020 met 3% toe in vergelijking met april 2020.

Ook in vergelijking met een jaar geleden lag het aantal WW-uitkeringen in Zeeland in mei 2020 hoger. In mei 2019 werden 4.200 uitkeringen verstrekt, 24% minder dan in mei 2020. Deze toename op jaarbasis sterker dan de stijging van het aantal WW-uitkeringen op landelijk niveau, die in mei 2020 20% bedroeg.

Landelijk niet langer krappe arbeidsmarkt, in Zeeland nog wel
In maart 2020 werden de eerste maatregelen afgekondigd die de verspreiding van het covid-19-virus moesten beperken. Zo sloten grote aantallen bedrijven al dan niet verplicht hun deuren en werd het tijdelijk verboden bepaalde functies uit te oefenen. De invloed van de genomen maatregelen leidde tot een daling van het aantal vacatures en een toename van het aantal WW’ers en is dan ook terug te zien in de ontwikkeling van de spanning op de arbeidsmarkt. In het eerste kwartaal van 2020 was op landelijk niveau voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2017 weer sprake van een gemiddelde spanning op de arbeidsmarkt. Zowel in 2018 als in 2019 was er sprake van krapte.

Ook in Zeeland werd de arbeidsmarkt minder krap. In het laatste kwartaal van 2019 kon de spanning op de arbeidsmarkt in Zeeland nog getypeerd worden als ‘zeer krap’, maar in het eerste kwartaal van dit jaar was er sprake van een krappe arbeidsmarkt. Concreet betekent dit dat er per vacature meer werkzoekenden beschikbaar waren dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. De rechter grafiek van afbeelding 1 laat zien dat de spanning op de arbeidsmarkt in Zeeland in het eerste kwartaal van 2020 flink afgenomen is.

Bron: persbericht per mail.
18-6-2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"e319d2654b","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"30861","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */