Aantal Zeeuwse starters loopt iets terug

imagesZeeland telt ruim 700 verse ondernemers in 2015. Minder mensen in Zeeland wagen de sprong om voor zichzelf te beginnen dan vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek van De Twaalfde Man Marketing & Communicatie uit Middelburg. Zo zijn er 733 Zeeuwen, sinds begin dit jaar, een eigen bedrijf gestart. Dit levert zo’n 1.000 nieuwe banen op. In dezelfde periode vorig jaar begonnen nog ruim 750 mensen voor zichzelf. Ook het aantal ondernemers dat voortijdig de handdoek in de ring gooit, loopt flink terug ten opzichte van vorig jaar. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er 448 Zeeuwse ondernemers die een punt zetten achter hun carrière als ondernemer. Vorig jaar waren dit er nog bijna 500.
In heel Nederland loopt het aantal starters iets terug. In de eerste drie maanden van dit jaar begonnen ruim 41.000 mensen een eigen bedrijf. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er meer dan 44.000. Er zijn verschillende oorzaken voor de lichte daling van het aantal starters te noemen, zegt Marc Volleman van De Twaalfde Man. “Een belangrijke oorzaak is dat de economie langzaam uit het dal krabbelt. Veel mensen begonnen een eigen bedrijf uit de situatie dat ze voorlopig geen uitzicht hadden op een baan in loondienst. Die vooruitzichten zijn wat rooskleuriger.”
De geluiden dat de economie iets beter draait, blijkt in Zeeland ook uit het lagere aantal ondernemers dat de deuren sluit ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zo werden in Zeeland bijna 10 procent minder stoppers geteld dan in het eerste kwartaal van 2014. De verwachting is wel dat ook in Zeeland de komende tijd minder ondernemers zullen stoppen door een aantrekkende economie.
Opheffingen en faillissementen
Toch gooien ook veel ondernemers voortijdig de handdoek in de ring. In het eerste kwartaal van dit jaar sloten 448 Zeeuwse ondernemers hun deuren tegen 494 in dezelfde periode het jaar ervoor. Ook het aantal faillissementen neemt af. Er werd 27 keer een faillissement uitgesproken over een Zeeuws bedrijf in het eerste kwartaal van dit jaar. In 2014 was dat nog 31 keer over de eerste drie maanden van dat jaar. Het aantal faillissementen in Zeeland valt vaak lager uit dan de rest van ons land. “Dat is toch ook een stukje Zeeuwse mentaliteit. Meer dan 85% van het Zeeuwse Midden- en Kleinbedrijf is een familiebedrijf. “Vooral binnen die bedrijven zie je dat ze vaak het laatste restje vernis eraf krabben voordat ze het opgeven”, stelt Marc Volleman.

Al jarenlang zijn detailhandel, horeca en persoonlijke dienstverlening favoriete sectoren in Zeeland om een eigen bedrijf te beginnen. Opvallend is dat nu ook de bouwsector een flinke groei van het aantal starters laat zien. Alle Zeeuwse gemeenten telden meer starters in de bouw dan dezelfde periode vorig jaar. De sector laat zien dat deze vooral populair is onder de ZZP-er. De flinke groei van het aantal klusbedrijven in de sector zorgt weer voor een forse concurrentie wat leidt tot prijsdruk.

 

Sluis en Veere zijn positieve uitschieters
De vier grootste steden in Zeeland trekken uiteraard de meeste starters aan. Koploper is de gemeente Terneuzen 88 starters zich vestigden in de eerste drie maanden van dit jaar. Op de voet gevolgd door Middelburg met 87 starters. De meeste gemeenten in Zeeland lieten een (flinke) daling van het aantal starters zien. Positieve uitschieters zijn de gemeenten Goes, Hulst, Reimerswaal en Schouwen-Duiveland. Zij lieten, in tegenstelling tot andere gemeenten, een kleine groei zien van het aantal starters ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

 

Opheffingen per Zeeuwse gemeente
Het aantal ondernemers dat voortijdig haar deuren sloot, is voor het eerst sinds jaren gedaald. Vooral in Tholen, Terneuzen en Veere zijn er relatief veel minder sluitingen van bedrijven dan in dezelfde periode vorig jaar. Slechts vier Zeeuwse gemeenten telden meer opheffingen dan het jaar ervoor. Naast Borsele en Goes zijn er in Hulst en Kapelle meer ondernemers geteld die voortijdig de brui er aan gaven. Zeeland telde minder faillissementen in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van 2014. In de gemeente Terneuzen werden, qua aantal, de meeste faillissementen geteld. In die gemeente gingen 7 bedrijven op de fles in het eerste kwartaal van 2015. Alleen de gemeenten Hulst, Middelburg, Sluis en Goes lieten een (lichte) stijging zien van het aantal faillissementen.

 

Toekomst voor startende ondernemers
Na enkele jaren van een economische depressie is er links en rechts voorzichtig herstel te zien. Een belangrijke graadmeter is bijvoorbeeld de huizenmarkt die aantrekt. Veel zo niet alles draait om het sentiment het vertrouwen, het onderbuik gevoel bij de consument, aangewakkerd door geluiden bij bedrijven, in de media, vanuit de overheid. Zo is het vertrouwen van de consument , op enkele dipjes na, de afgelopen maanden alleen maar gestegen.

 

De Twaalfde Man Marketing & Communicatie
De Twaalfde Man Marketing & Communicatie is een jong en eigentijds marketing- en communicatiebureau. Naast onderzoek in markt- en klantinformatie ondersteunt het Middelburgse bureau bedrijven en organisaties met hun marketing- en communicatie. De Twaalfde Man zet de lijnen uit zorgt voor positionering van een merk tot de concrete uitvoering van de communicatie. Met ruime ervaring als bagage werkt eigenaar Marc Volleman volgens Zeeuwse nuchterheid; Persoonlijk contact, afspraak is afspraak en alleen resultaat telt.

De cijfers van het gehele onderzoek zijn te bekijken via De Twaalfde Man – Zeeland in cijfers – eerste kwartaal 2015

 

Meer informatie:
De Twaalfde Man Marketing & Communicatie
Marc Volleman, M 06 422 99 086

 

 

3 reacties

 1. Ondernemer Zeeland

  Hoe komt u aan deze cijfers?

  Volgens kvk.nl/adressen zijn er tussen 1-1-2015 en 13-4-2015 322 nieuwe inschrijvingen geweest waarvan 100 starters.

  Terneuzen 46 (20 starters)
  Middelburg 45

  Of kijk ik verkeerd?

  • Goedemorgen Ondernemer,

   Deze cijfers komen uit het onderzoek dat gedaan is door De Twaalfde Man Marketing & Communicatie. Zojuist hebben wij onderaan het artikel een link toegevoegd naar een pdf bestand met deze cijfers.

   Kan het zo zijn dat de cijfers die u noemt enkel starters zijn die de non-mailing indicator uitgelaten hebben? De volgende informatie vind ik hierover op de website van de Kamer van Koophandel:

   Kan ik met de adressenapplicatie ook tellingen doen?
   De adressenapplicatie is niet geschikt om bijvoorbeeld het aantal bedrijven binnen een bepaalde branche, gemeente of periode te tellen. In de adressenbestanden staan geen bedrijven die de non-mailing-indicator hebben aangezet.
   Bron: http://www.kvk.nl/producten-bestellen/adressenbestand/?alias=adressen

 2. Ondernemer Zeeland

  Duidelijk, dank u wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.