Zeeland Seaports: Afval bestaat niet meer

foto5Het project Grenzeloze Logistiek zet bedrijven in de grensregio aan tot samenwerking, om de logistieke sector efficiënter te maken en lokale logistieke programma’s te versterken. Een belangrijk doel is duurzaamheid vergroten. Zeeland Seaports is als projectpartner betrokken bij het Europese project en lanceerde in het kader hiervan de website biocontact.eu.

De online marktplaats brengt vraag en aanbod van bio-reststromen bij elkaar. Reststromen zijn bijproducten in land- en bosbouw, de voedingsmiddelenindustrie en aanverwante bedrijfstakken, die gebruikt kunnen worden als een nieuwe grondstof in een ander productieproces of als waardevolle brandstof voor de opwekking van elektriciteit, warmte of tweede generatie transportbrandstoffen. Het traject biocontact werd twee jaar geleden door Zeeland Seaports ingezet en afgelopen zomer werd de website actief. De exploitatie van de website bracht Seaports onder bij Biopark Terneuzen.

Tom Bogaert, senior advisor marketing&sales bij Zeeland Seaports: “We wilden bio-reststromen bundelen, verduurzamen en reduceren. Een inventarisering maakte duidelijk welke biostromen er beschikbaar waren in de regio (Zeeland en Oost en West-Vlaanderen), welke stromen nog niet werden gebruikt en welke gebruikers er waren (bijv. biomassa centrales). Op basis van die inventarisering kwam de website tot stand.”

Biocontact.eu is een platform waar biomassa wordt aangeboden aan potentiële gebruikers en waar gebruikers een aanvraag naar een bepaald bijproduct kunnen plaatsen. Producten zoals het loof van bieten bijvoorbeeld, afkomstig van agrarische bedrijven en als biomassa geschikt voor energie. Op de website vind je onder de gevraagde biomassa onder andere: bijproducten uit industriële voedingsbedrijven, digestaat, vaste en vloeibare organische producten en afvalwater. Aangeboden wordt o.a: gras, digestaat, steenwol en eco gips. De gebruiker kan rechtstreeks contact op nemen met de aanbieder en andersom. Bogaert: “Het is nog een beetje aftasten van wat je wel of niet kunt aanbieden. We zijn nu bezig bedrijven bewust te maken dat ze meer kunnen met hun afvalproduct. Het gebruik van biomassa speelt wel al langer, alleen de toepassing vergt nog veel onderzoek. Niet alles is al ontdekt maar afval bestaat eigenlijk al niet meer.”

Zeeland Seaports werkt ook aan een logistieke optimalisatie van de reststromen. Bepaalde stromen zijn nu vaak te duur zijn om te transporteren terwijl het wél efficiënt zou zijn om verschillende stromen nog te vervoeren en te hergebruiken wanneer ze eerst bij elkaar komen. “Het doel van het project Grenzeloze Logistiek biedt mogelijkheden die je anders misschien niet zo snel had gedaan”, aldus Bogaert. “In het bundelen zit de winst én de duurzaamheid. Met dit soort initiatieven proberen we bedrijven te helpen en te faciliteren. Ook in onze havens. De vraag naar biomassa is er. We hebben er bewust voor gekozen om ons binnen het project te focussen op duurzaamheid.”

Het project Grenzeloze Logistiek wordt ondersteund door Interreg, Provincie Zeeland en het Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie.

Tekst: Marloes Hoeks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"e319d2654b","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"10805","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */