Afval van de één is grondstof voor de ander


Dragon PlasticsDuurzaam ondernemen opnemen in het verdienmodel. Het kan. “De consument wordt bewuster, er ontstaat steeds meer vraag naar duurzame producten. Een circulair aanbod creëert een vraag” aldus Elisca de Jonge van Dragon Plastics. Dragon Plastics ontwikkelt en vervaardigt klantspecifieke producten en halffabricaten met behulp van rotatiegieten uit kunststof, voornamelijk Polyethyleen (PE). Met het designlabel POD for live ontwerpt en produceert Dragon Plastics sinds 2014 ook woonaccessoires van gerecycled afval.

“Onze afkeur- en afvalstroom kunnen we nu verkopen als volwaardige producten”, zegt De Jonge. Het concept is beloond met een nominatie voor De Zeeuwse Innovatieprijs Emergo. “Met goed afvalmanagement valt veel terug te verdienen”, vindt ook Jack van Loon van GEA Goedhart. “Je moet zo veel mogelijk in ‘LEAN’ gaan denken”, zegt Van Loon. De LEAN methode is het ontwikkelen van een flexibele werkwijze waarbij de vraag van de klant centraal staat en verspilling zoveel mogelijk wordt geëlimineerd. De energiezuinige ventilatoren voor de koelers van GEA Goedhart leveren een hoog rendement waardoor de relatief hoge investering in het product zich terugverdient.

Levensduur verlengen
De Studio KvK sessie tijdens Contacta 2015 toont dat circulaire economie gewoon business is. “Maar het gaat ook om de vraag. Als we grondstoffen willen blijven gebruiken dan moeten we andere vragen aan elkaar stellen. De inkoop speelt daarin een rol”, zegt Van Dalen. Ira von Harras van Het Groene Brein (Scalda): ” We moeten anders naar waarde leren kijken. Naast economische waarde heb je ecologische-, emotionele- en intellectuele waarde”. Van Dalen: “Iedereen moet leren omdenken en iedereen moet betrokken worden. De prijs moet een ondergeschikte rol gaan spelen”.
Marjolein de Kerf van Ki<|MPi (Kennis- en innovatiecentrum Maintenance Procesindustrie): “Duurzaam ondernemen begint al met goed onderhoud. Als je de levensduur van je apparatuur weet te verlengen dan is dat al efficiënter dan recycling”.

Stug doorzetten
Dragon Plastics heeft een beroep gedaan op de studenten van de HZ voor de marketing van POD for live. GEA Goedhart heeft met behulp van de HZ een project opgezet om aan het einde van de levensduur verschillende metalen te selecteren. Hiervoor gebruikt men een licht magnetisch veld. Voor toegepast onderzoek naar circulaire economie hebben hogescholen een subsidieregeling, de PRO-VANG. Innovatie lukt in Nederland steeds beter, implementatie is nog een probleem. “Stug doorzetten” zegt Van Dalen hierover. Wilt u maatwerkadvies over de circulaire economie? Bel dan de KvK informatie- en advieslijn 088 585 222.

Deze sessie is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *