Alles draait nu om ondernemerschap

Baker Tilly ondernemerscollege

 

Waar veel bedrijven pas op de plaats moesten maken in de eerste maanden van de coronacrisis, is het bij Baker Tilly al vanaf het begin alle hens aan dek. In de eerste week is de telefonische helpdesk opengesteld, waar ondernemers terechtkunnen met hun vragen. Veel binnenkomende vragen gaan over de overheidssteun en hoe de continuïteit te waarborgen. Reden te meer om ondernemers ook via digitale kanalen op de hoogte te houden van het laatste nieuws over het steunpakket. Naast alle praktische informatie besloot Baker Tilly ook een online editie van het ondernemerscollege te organiseren om in deze uitzonderlijke tijden inspiratie te bieden.

Het ondernemerscollege is niet nieuw. “Dit organiseert Baker Tilly al zo’n vijf jaar”, vertelt Sander van Gelderen, belastingadviseur en partner van de vestiging in Goes. “Via de video’s op ondernemerscollege.nl delen we kennis en inspiratie over ondernemersvraagstukken. Normaliter nodigen wij klanten en relaties uit om de opnames van die video’s bij te wonen, maar dat kan nu natuurlijk niet. De keuze was snel gemaakt om de opnames wel door te laten gaan, maar het publiek ‘op afstand’ te laten deelnemen. Juist nu wil je ondernemers handvatten bieden om deze lastige en uitdagende tijden te doorstaan.”

Sander van Gelderen
Sander van Gelderen

Managementgoeroe en ondernemer
Op 19 mei organiseerde Baker Tilly het ondernemerscollege dan ook 100% online. Met ‘leiderschap en ondernemerschap in uitdagende omstandigheden’ als hoofdthema. “Alles draait nu om ondernemerschap”, zegt Sander. Deelnemers aan het online ondernemerscollege konden een college van gedragswetenschapper Ben Tiggelaar en een interview met hotelier en vastgoedondernemer Peter Bommeljé bijwonen.

Praktische tips van Ben Tiggelaar
Sander volgde deze online editie zelf ook. “Ben Tiggelaar is in staat om de wetenschap rondom leiderschap en verandering heel helder te vertalen naar de praktijk. In zijn college gaf hij dan ook praktische tips over overleven, volhouden en vernieuwen. Hieronder een paar tips uit zijn college die mij het meest zijn bijgebleven.”

 1. Overleven
  Zijn eerste tip: Zorg dat je je energie besteedt aan zaken waar je invloed op hebt en hanteer daarbij een korte horizon: wat moet er vandaag gebeuren?
 1. Volhouden
  De wetenschap van psychologie laat zien dat het bij volhouden niet om wilskracht gaat, maar om belonen en focus. Beloningen zitten volgens Ben in kleine dingen: iets van je to-do-list afstrepen, een complimentje geven of ontvangen. Zoek uit wat voor jou werkt en pas het zo vaak mogelijk toe.
 1. Vernieuwen
  Eigenlijk moet je als ondernemer niet alleen een to-do-list hebben, maar ook een stop-doing-list. Haal dingen weg die je geen energie geven of niet toekomstproof zijn. Zo creëer je tijd voor nieuwe zaken.

  Ben Tiggelaar

In gesprek met Peter Bommeljé
Hierna volgde het verhaal van hotelier Peter Bommeljé. “Dit was natuurlijk vooral heel actueel, omdat deze vastgoed- en horecaondernemer zijn licht liet schijnen op een sector die heel hard getroffen is. Hij vertelde in dit interview over hoe hij gedwongen werd op een andere manier naar zijn business te kijken. Bijvoorbeeld dat hij de nieuwe onmogelijkheid van een ontbijtbuffet omkeerde naar een kans om meer service aan gasten te bieden. Zijn gasten kunnen er nu voor kiezen om service aan tafel te krijgen, op hun kamer of een ontbijt to go. Peter ziet hier mogelijkheden om een kwaliteitsslag te maken.

Met 35% minder jaaromzet dan normaal voelt Peter natuurlijk ook de pijn, zoals zijn collega-ondernemers. En wellicht zal op middellange termijn een doorzettende economische crisis ook wel op de omzet drukken. Maar verder blijft hij overwegend positief. Zo zei hij: ‘Het is een kans om onze service te verbeteren en ik denk dat gasten daar ook wel iets extra’s voor over hebben. Daarnaast zie ik kansen voor het toerisme in Zeeland. Hier is het veilig en vertrouwd, dat zal mensen aantrekken.’ Dat vind ik een mooie afsluiter.”

Nieuwsgierig? Kijk op www.ondernemerscollege.nl

Baker Tilly
Stationspark 8
4462 DZ Goes

Fotografie: Jan de Carpentier
Bron: Zeeland Business magazine 2 – 13/7/2020

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *