Alternatieve financieringen

bank-note-209104_1280

Tekst: Liesbet Mallekoote

Wie een bedrijf wil starten, gaat naar de bank voor een lening. Dat wil zeggen: tot drie jaar geleden. Tegenwoordig komt de bank pas in beeld als je eerst uit andere bronnen geld hebt weten te halen. Financierde de bank tot drie jaar geleden nog 90% van het MKB, nu komt de helft van andere partijen. “De tijd is voorbij dat je bij de bank begint.”

“De ontwikkelingen op het gebied van financieren gaan hard”, zegt Tonny Veerman van Veerman Lukaart. Crowdfunding, business angels, investeringsfondsen: ze nemen een steeds belangrijker plek in. De banken komen hooguit nog in beeld voor het laatste stukje. Veerman ziet dan ook steeds meer hybride of stapel-financieringen ontstaan. “Daarmee bouw je het benodigde kapitaal op uit verschillende bronnen. Toch lopen we hier nog achter ten opzichte van Amerika: daar wordt 90% met alternatieve bronnen gefinancierd.”

Crowdfunding is zo’n alternatief: via een online platform zoals Kickstarter en Geldvoorelkaar.nl investeerders vinden. Crowdfunding richtte zich eerst vooral op gelijkgestemden die sympathie hadden voor een idee en daar geld in wilden stoppen. Tegenwoordig wordt het steeds professioneler. Collin Funding bijvoorbeeld is een initiatief van voormalige Rabobank-financiers. “Die beoordelen elke aanvraag en binnen vier dagen kreeg je de uitslag.” Voor investeerders zijn deze platforms interessant omdat ze een beter rendement bieden dan de banken.

Een andere bron is Qredits: een onafhankelijke kredietverstrekker met partners als ING, Triodos en de Goudse Verzekeringen. Qredits biedt coaching, microkrediet en MKB-krediet aan ondernemers die geen of onvoldoende toegang hebben tot financiële diensten via het reguliere circuit. Qredits verstrekt kredieten tot 250.000 euro.

Dan zijn er nog de particuliere investeerders, ook wel business angels. Vaak zijn dit voormalige ondernemers die geld hebben overgehouden aan de verkoop van hun bedrijf en daar een goede bestemming voor zoeken. “Soms gaat het alleen om het rendement, maar er zijn ook investeerders die hun expertise of netwerk ter beschikking stellen om starters op weg te helpen.”

Voor al deze alternatieve financieringen geldt volgens Veerman hetzelfde als voor de bank: “Als je een aanvraag doet: doe het goed. Je hebt maar één kans en met een krakkemikkige aanvraag kom je op de verkeerde stapel.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *