Altijd genoeg personeel

Ondernemers hebben steeds vaker te maken met pieken en dalen in hun opdrachtportefeuille. Flexibel inzetbaar personeel kan die fluctuaties opvangen. Maar hoe kom je snel aan de juiste kandidaat? Uitzendbureaus bieden uitkomst. Die zorgen in korte tijd voor een paar extra handen.

Hoewel de meest voorkomende vorm van arbeid nog altijd de vaste baan is, spelen tijdelijke contracten en detachering tegenwoordig een belangrijke rol. Voor werkgevers betekent de inzet van tijdelijke krachten flexibiliteit. Is de orderportefeuille goed gevuld, komt er extra personeel bij of gaat het wat minder, dan is de werkgever niet gebonden aan een vast contract. “Als ondernemers met een ingekrompen bezetting een grote opdracht binnen krijgen, hebben ze meteen een probleem”, vertelt vestigingsmanager Marieke de Bruijckere van Creyf’s Uitzendbureau in Goes. “Bij ons ligt de oplossing. Wij hebben een netwerk van kandidaten die morgen bij de opdrachtgever op de stoep kunnen staan.”

Tijd en geld
Het grootste voordeel van het inschakelen van uitzendkrachten is flexibiliteit, vindt Marieke. “Bedrijven nemen zelf al gauw iemand in dienst voor een vaste periode. Wij sluiten uitzendovereenkomsten af die per dag opzegbaar zijn of detacheringscontracten voor korte en langere periodes. Een ander voordeel is dat de opdrachtgever alleen de gewerkte uren aan ons betaalt. Zo kan de flexkracht het aantal uren werken dat ook echt nodig is. De feestdagen, vrije dagen en ziekte nemen wij voor onze rekening.” Ten slotte bespaart de opdrachtgever werk en tijd als hij een uitzendbureau inschakelt. Het bureau neemt namelijk de gehele werving en selectie van het personeel op zich. “Wij filteren de topkandidaten uit alle aanmeldingen en sturen slechts een beperkt aantal cv’s. De opdrachtgever bepaalt vervolgens zelf wie hij uitnodigt voor een gesprek.”

Lange termijn
Volgens het Arbeidsrecht mag een werkgever een werknemer drie keer een contract aanbieden voor bepaalde tijd. Of een contract van drie jaar. Daarna moeten ze afscheid van elkaar nemen of wordt het tijdelijke contract een vaste overeenkomst. Via een uitzendbureau is die termijn langer. “De maximale periode voor uitzenden is anderhalf jaar. Daarna is het mogelijk twee jaar lang detacheringscontracten af te sluiten. “Zo kunnen opdrachtgevers de medewerkers die ze niet direct vast in dienst kunnen nemen, nog een half jaar langer bij ons op de payroll zetten. Ze zijn dan niet gebonden aan een vaste aanstelling.”

Payroll
Een ondernemer die geen zin heeft in administratieve rompslomp, kan gebruik maken van payrolling. Marieke: “De klant draagt dan zelf een kandidaat aan. Wij nemen die in dienst en verzorgen de loonadministratie. Dit komt veel voor bij vakantiekrachten en kort inzetbaar personeel. Daarbij komt dat de tarieven voor payroll lager zijn dan voor uitzenden of detacheren, omdat de opdrachtgever zelf de werving en selectie voor zijn rekening neemt.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *