Andere financieringsvormen in trek

Andere financieringsvormen in trek“Tachtig procent van de Nederlandse ondernemers stapt voor financiering naar de bank. In de Verenigde Staten stapt tachtig procent eerst naar ‘family, friends and fools’. In Nederland komt dat ook. Het hele financiële speelveld gaat wijzigen”, zegt Angèle Magré van de KvK Financieringsdesk.

“Zes jaar geleden waren de banken veel meer in beeld. Nu kan je creatief financieren en verschillende vormen van krediet stapelen”, vult Michel Carol van Economische Impuls Zeeland tijdens contacta.nl 2015 aan. De studio KvK sessie over financiering komt met inspirerende voorbeelden.

Fasering van financiering
Peter Koelemij van EZ2 ontwikkelde een spectaculaire vouwfiets annex bagagetrolley, de EZ2-go!. Koelemij: “De ontwikkeling van de EZ2-go! hebben we in fases opgedeeld. In totaal denken we acht ton nodig te hebben. Door de ontwikkeling te faseren, kunnen we de financiering ook faseren. Bij family, friends and fools hebben we de eerste 90.000 euro opgehaald. De volgende stap was een vroegefasefinanciering voor anderhalve ton van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het Zeeuws Participatiefonds heeft daarna anderhalve ton toegezegd. Vervolgens zijn we gaan crowdfunden. Het doelbedrag van 55.000 euro werd met 11.000 euro overschreden, de tweede actie moet 60.000 euro opbrengen”. “Om crowdfunding succesvol te laten verlopen, moet je toezeggingen voor een derde van het bedrag van tevoren binnen halen”. Magré: “En je moet er een marketingcampagne aan hangen”.

Goed businessplan
Smit & Smit heeft een innovatief kweeksysteem voor oesters ontwikkeld, op land. Sybe Smit: “Naast de ontwikkelingskosten speelde ook de prijzige patentering mee in onze financieringsbehoefte”. Innovatieadviseur van de KvK, Jos Borsboom, tipt: “Eén keer per jaar kan je via de KvK een gratis oriënterend nieuwheidsonderzoek laten doen”. Smit wijst verder op het belang van een goed businessplan. “Het helpt om het voor jezelf en anderen strak te krijgen”. Magré vult aan: “Wat wil je, wat is je focus, wat is je doelgroep, heb je inzicht in de kostenkant? Allemaal vragen die beantwoord zijn voor je naar de financiering gaat kijken”.

Persoonlijk verhaal
“Bij crowdfunding is het een meerwaarde als je het concept persoonlijk uitlegt. Ik heb mijn verhaal zeker 300 tot 400 keer aan particulieren verteld”, zegt Alexander Kooman. Met slechts een paar duizend euro eigen kapitaal wist hij zijn restaurant De Kluizenaer in Goes op de kaart te zetten. De begroting lag op 250.000 euro, 150.000 daarvan was bestemd voor de verbouwing van het pand. De rest voor keukeninrichting, algemene inrichting en zaken zoals porselein. “Je moet alles helder en met voorbeelden uitwerken, anders word je niet geloofd, daarom heb ik bewust niet voor een platform gekozen. Ook de leveranciers heb ik om startkapitaal gevraagd in de vorm van leveringen op krediet. In totaal zo’n 25.000 euro”.

Innovatief financieren
“Er zijn behoorlijk wat zaken die je als ondernemer niet vindt. Innovatiesubsidie wordt bijvoorbeeld
vaak vergeten. Juist in Zeeland kan het heel overzichtelijk zijn met Impuls in coördinerende rol. Wij zetten een routing uit en er zijn programma’s beschikbaar om de financiering voor elkaar te krijgen. Je kan ook hulp krijgen met het businessplan en met het netwerk”, vertelt Michel Carol. Henk de Nie van de Hogeschool Rotterdam: “Bij de Hogeschool Rotterdam hebben wij een kenniscentrum over innovatief financieren voor het mkb. Hierdoor blijft het curriculum goed bij de tijd.” Financieren met staatsgarantie via de Stichting Microfinanciering is bijvoorbeeld is een veelgebruikte, maar dure mogelijkheid.

KvK Financieringsdesk 0800 1014.

Deze sessie is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *