Arbeidsmarkt koelt af, maar nog niet in Zeeland

GOES – De arbeidsmarkt koelt af. Sollicitanten worden minder vaak benaderd door personeelwervers, ze moeten vaker op eigen kracht werk zien te vinden. Ook geven werkgevers minder vaak een vast contract. Zeeland wijkt af van dit landelijke beeld. UWV Zeeland heeft nog geen signalen dat de vraag naar personeel begint te dalen.

Volgens de Intelligence Group, een data- en techbedrijf dat zich vooral op werk en werving toelegt, merken werkzoekenden dat de situatie op de arbeidsmarkt omslaat. Het aantal werkzoekenden dat actief naar een baan speurt, bedraagt in het tweede kwartaal 61.000. Dat betekent een stijging van 11,1 naar 11,9 procent. Ook het aantal tijdelijke contracten stijgt. Oorzaak is de dalende economische groei.  De Intelligence Group verwacht dat dit jaar het aantal vacatures terugloopt ten opzichte van 2018.

Jongeren
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft Zeeland samen met Gelderland nog steeds de laagste werkloosheid: in het eerste kwartaal van dit jaar zocht 3,3 procent van de beroepsbevolking een baan. Daarnaast kampt Zeeland met vergrijzing en ontgroening, jongeren die wegtrekken en niet meer terugkeren. Vacatures zijn hierdoor moeilijk in te vullen.

De Zeeuwse industrie, bouw en techniek kan nauwelijks nog vakmensen krijgen. Er staan 2800 vacatures open. Drie jaar geleden waren dat er in deze periode 1000 minder. Ook de horeca en zorg hebben veel nieuwe handen nodig. Zeeuwse bedrijven zoeken vooral nieuw bloed als vervanging van personeel dat met pensioen gaat. Als bedrijven niet aan personeel kunnen komen, remt dat de economische groei van de BV Zeeland. Het tekort aan gekwalificeerd personeel heerst nog steeds.

Dalende WW
De conclusie van de Intelligence Group gaat volgens UWV Zeeland dan ook nog niet op voor Zeeland. Nicole van der Goorbergh, arbeidsmarktadviseur bij UWV Zeeland, wijst erop dat het aantal WW-uitkeringen in het tweede kwartaal met 6 procent is gedaald naar 4200. ,,We hebben geen signalen dat de arbeidsmarkt minder krap wordt. Binnenkort krijgen we nieuwe cijfers over de werkloosheid, maar ik verwacht niet dat die het beeld veel zullen veranderen.”

Opleidingsniveau
Toch is er een groep werklozen die niet aan de bak komt. Oudere werkzoekenden, mensen met een arbeidsbeperking en ook mensen die geen startkwalificatie hebben (mbo-2, havo of vwo). Vooral onder 50-plussers is dat een probleem: 45 procent van de werklozen in deze leeftijdscategorie heeft een te laag opleidingsniveau, waardoor de kansen op een baan  klein zijn. Zeeuwse overheden, uitkeringsinstantie UWV, het team van de Arbeidsmarktregio Zeeland en werkgeversvereniging VNO-NCW Zeeland willen met een actieplan deze groep werklozen rijp maken voor een arbeidsplaats.

Bron: PZC.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *