Archief ZB Magazine: Familiebedrijf Wielemaker BV

In de aanloop naar het nieuwe thema ‘Zeeuwse Familiebedrijven’ (ZB6 – september 2012) publiceren wij vier oude artikelen uit Zeeland Business Magazine, die in 2006 onder de rubriek ‘Familiebedrijven’ zijn geplaatst. De derde gaat over Wielemaker BV uit Middelburg:

Negentig jaar en drie generaties innovatief in de transportsector
De meeste ondernemingen met een lange geschiedenis zijn met nieuwe producten op zoek gegaan naar andere markten. Een uitzondering vormt transport- en containerbedrijf Wielemaker in Middelburg. Oprichter Krijn Wielemaker sr. gebruikte begin vorige eeuw een paard en wagen om melk van boerderijen naar de melkfabriek in Vlissingen te transporteren. Drie generaties en bijna honderd jaar later is transport nog steeds de core business.

“Onze grootouders woonden in Dishoek en het bedrijf werd in 1916 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel”, weet kleinzoon en mededirecteur Jan Wielemaker. “Er werd voor die tijd al modern materiaal gebruikt, want de wagen reed op luchtbanden. Het bezoek aan boerderijen was ook het begin van een bodedienst. Bij het ophalen van de melkbussen kreeg grootvader vaak een lijstje mee voor boodschappen in de stad. Bij het volgende bezoek leverde hij de bestellingen af.”
Krijn Wielemaker sr. bleef bij de tijd, want eind jaren ‘30 kocht hij reeds zijn eerste vrachtwagen. Naast melk legde hij zich daarmee ook toe op het vervoer van andere agrarische producten, zoals suikerbieten. In de oorlogsjaren kreeg het bedrijf te kampen met een groot probleem, want alle rijdend materieel werd door de Duitsers gevorderd. Na 1945 ontstond echter een enorme economische opbloei, waar ook het bedrijfje van profiteerde. De hulp van zijn beide zoons werd ingezet om de groei mogelijk te maken en in 1956 werden Kees en Jan uiteindelijk firmant.

“In de jaren van de wederopbouw”, zegt Jan Wielemaker, “was er gebrek aan alles. Voor de transportsector waren het goede tijden. In die periode kreeg de onderneming  opdrachten voor het vervoer van bouwmaterialen. Bovendien was goed aan transportmiddelen te komen, in de vorm van afgeschreven legergroene vrachtwagenchassis. Samen met zijn zoons ontwierp en maakte opa cabines en de gewenste opbouw voor elke vorm van transport. Die inventiviteit om van niets iets te maken is binnen het huidige bedrijf nog steeds terug te vinden.”
Ook het opkomende toerisme betekende inkomsten. Met de vrachtwagens werden strandpaviljoens bevoorraad en twee maal per jaar een groeiend aantal strandhuisjes getransporteerd. Ook zorgde het bedrijf voor de afvoer van afvalstoffen afkomstig van campings en van het strandafval. Deze relatie met het strandtoerisme vormde tientallen jaren later de basis voor een door Wielemaker ontworpen unieke strandreiniger.

In de jaren ’60 ontstond een logistieke revolutie door de opkomst van containers. Weer was Wielemaker er vlug bij, aanvankelijk voor de inzameling van afvalstoffen. Ondertussen groeide het wagenpark, waarvoor het onderhoud in eigen beheer werd uitgevoerd. Ook verhuur en onderhoud van containers bleek lucratief. Krijn sr. had zich inmiddels al uit het bedrijf teruggetrokken. Kees en Jan traden terug tegen het einde van de jaren ’80.
De drie zoons van  Kees Wielemaker traden in de midzeventiger jaren als twintigers toe tot het bedrijf en vormden later de driehoofdige leiding. Krijn jr. onderhoudt het klantencontact en personeelsbeleid en zorgt voor de representatie naar buiten. Arno is de technische man en Jan specialiseerde zich in de administratieve organisatie. Wielemaker B.V. heeft momenteel 65 medewerkers en beschikt over ruim zestig vrachtwagens; vervoerseenheden die inzetbaar zijn voor zeer verschillende transporten.

Onder leiding van de derde generatie is Wielemaker een bloeiende onderneming die streeft naar een natuurlijke groei. “De overdracht van de bedrijfsleiding is soepel verlopen”, zegt Jan Wielemaker. “Onze ouders durfden verantwoordelijkheid en bevoegdheden uit handen te geven en stonden toe dat de jongere generatie besluiten nam.” En over een eventuele vierde generatie Wielemaker zegt hij lachend: “De contouren daarvoor tekenen zich af”.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"e319d2654b","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"4072","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */