Auto Poppe groeit tegen de stroom in

artikel-3-foto-1“Er is in het afgelopen jaar meer gebeurd dan in de tien jaar daarvoor!” Jan-Jaap Hietkamp en Bram Lokers, beiden eigenaar-directeur van Auto Poppe, gaan er even voor zitten. “De ontwikkelingen gaan momenteel enorm snel, misschien wel juist omdat wij het anders doen dan de rest.

Auto Poppe is al bijna 55 jaar een begrip in Zeeland. Het begon als familiebedrijf in Vlissingen, maar inmiddels is het bedrijf overgenomen door Hietkamp en Lokers en telt het zes vestigingen. “We hebben in de autobranche een aantal lastige jaren gehad, maar Auto Poppe groeit gewoon door. Na de overname in 2012 hebben wij het bedrijf een andere wending gegeven en hebben we ingezet op vernieuwing en groei”, zegt Hietkamp.

Allereerst richtten de nieuwe eigenaren een schadebedrijf op: ASP Goes. “We hadden in Vlissingen al een schadeherstel-afdeling, maar die was niet professioneel genoeg. Bovendien had die geen uitbreidingsmogelijkheden. Met ASP Goes hebben we een losstaand schadeherstelbedrijf erbij, dat ruimte heeft om te groeien.” Lokers vult aan: “ASP Goes is inmiddels door de fabriek erkend reparateur voor VAG, dus voor de merken Volkswagen, Volkswagen Bedrijfswagens, Audi, Seat en Skoda. En sinds kort zijn we ook erkend Kia-reparateur.”

Topkwaliteit
ASP Goes is sinds de oprichting gegroeid van drie naar acht werknemers. “Het is een bloeiend bedrijf dat topkwaliteit levert. Dat blijkt wel, want daardoor kunnen we zo groeien. En dat in een markt waarvan anderen zeggen dat er niets te verdienen valt!” Een eigen schadeherstelbedrijf is een prima aanvulling op het bedrijf, vindt Hietkamp. “We zijn van origine een autodealer, maar voelen ons meer mobiliteitspartner. Schadeherstel, je klanten alle zorgen uit handen nemen, hoort daar gewoon bij.”

Behalve in activiteiten groeit Auto Poppe ook in aantal vestigingen. “We begonnen in Vlissingen. In 2003 kwam daar Terneuzen bij en in 2009 Goes. En per 1 november hebben we ook een vestiging in Oostburg. We zagen kansen in de markt en hebben met deze vierde vestiging heel Zeeland gedekt.” In Oostburg kunnen klanten terecht voor Volkswagen, Volkswagen Bedrijfswagens en Audi, zowel nieuw als gebruikt. “En in Terneuzen bieden we nu ook Seat en Skoda-service aan. Die was er nog niet in Zeeuws-Vlaanderen, dus ook wat dat betreft is de dekking nu compleet.”

AutoPoppe2

Merkuitstraling
Niet alleen Oostburg heeft binnenkort een gloednieuwe vestiging van Auto Poppe. Ook de andere vestigingen zijn of worden binnenkort onder handen genomen. “Alle showrooms voldoen daarmee aan de laatste eisen en hebben de merkuitstraling die Volkswagen graag ziet. De grootste investering hebben we gedaan in Terneuzen, dat is eigenlijk een compleet nieuw bedrijf geworden.” In Vlissingen wordt bovendien flink geïnvesteerd in de werkplaats en het magazijn. “Die waren erg verouderd, maar worden binnenkort volledig aangepast aan de eisen van de tijd en aan de verwachtingen van de klant. In december zijn magazijn en werkplaats compleet vernieuwd.”

Dichtbij
Best opmerkelijk dat Auto Poppe stevig investeert in Vlissingen, waar zoveel andere bedrijven vertrekken. “Walcheren heeft volgens ons potentie. Juist omdat zoveel bedrijven weggaan, zien wij kansen. Wij willen graag dichtbij onze klanten zijn. De Volkswagen-rijder heeft zijn garage graag in de buurt. Dat is ook de reden dat we in Oostburg zijn gaan zitten: Terneuzen is voor die klanten heel ver weg.” Bij steeds meer automerken is de trend om klanten naar één centrale vestiging te laten komen, maar daar doet Auto Poppe niet aan mee. Lokers: “Ik denk niet dat dat bij Zeeland past. Wij gaan tegen de stroom in en zitten liever dichtbij de klant. En met succes, want inmiddels hebben we in Vlissingen een groter marktaandeel dan landelijk.”

Naast auto’s verkopen en onderhouden, zijn leasing en verhuur een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. “In totaal hebben we meer dan honderd auto’s op een of andere manier in de verhuur, zowel personenauto’s als bedrijfswagens. Verder zien we een duidelijke groei in de private lease, waarmee je nooit voor verrassingen komt te staan. Naast je maandelijkse kosten betaal je alleen de brandstof.” Natuurlijk zijn er ook voor de zakelijke markt verschillende lease-constructies. “Zowel operational als financial lease is mogelijk. Nieuw is dat we voor de zakelijke markt nu een accountmanager hebben die zich volledig richt op leaseconstructies voor bedrijven. Die kan voor elke situatie het beste pakket samenstellen, uit al onze merken.”

In korte tijd is er veel gebeurd bij Auto Poppe, maar het is nog niet klaar. “De ontwikkelingen gaan heel snel en wij spelen daar graag op in. In november verschijnt de Audi Q2 en begin volgend jaar komt de nieuwe Crafter uit: de grootste bestelbus van Volkswagen en een heel mooie auto voor de zakelijke markt. Het houdt gewoon niet op.”

Profiteren van lage bijtelling
Auto Poppe is dit jaar ook te vinden op de Contacta. “Dat is toch een van de mogelijkheden om je te profileren naar je za-kelijke klanten, naast bijvoorbeeld het sponsoren van kwalita-tief hoogstaande evenementen, zoals de opening van het Oes-ter- en het Kreeftenseizoen.”

Op de Contacta laat Auto Poppe bezoekers kennismaken met de Volkswagen GTE en de Audi e-tron. “Van de GTE en de e-tron  hebben we extra ingekocht, om aan de vraag te voldoen. Zakelijke rijders profiteren alleen dit jaar nog vijf jaar lang van 15 procent bijtelling. Vanaf volgend jaar gaat de bijtelling omhoog naar 22 procent. Door deze auto’s nog dit jaar te re-gistreren, bespaar je al gauw zo’n 8.000 euro.”

ContactaNL 2016: stand 314

 

PoppeContact

TEKST LIESBET MALLEKOTE | FOTO’S JAN DE CARPENTIER

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *