Basisscholen maken kennis met zorg en welzijn

Wat is een activiteitenbegeleider? Hoe meet je je hartslag? Hoe verbind je een wond? Wat gebeurt er met het broodje kaas dat je net hebt gegeten? Op deze en andere vragen krijgen leerlingen uit groep 8 van Zeeuwse basisscholen antwoord met het door ViaZorg ontwikkelde lesprogramma ‘Zorgen en verzorgd worden’. Het lesprogramma, dat in januari 2012 officieel van start gaat, bestaat uit een bijzonder bezoek van een zorg- of welzijnsambassadeur in de klas en een leskist.

De kinderen leren door het kosteloze lesprogramma hoe leuk en uitdagend een baan in zorg of welzijn kan zijn. Wellicht zo leuk, dat ze er later verder in willen leren. En dat is belangrijk, want er is grote behoefte aan jongeren die kiezen voor zorg en welzijn om in de toekomst voldoende zorg te bieden. De ambassadeurs zijn professionals uit zorg of welzijn die op eigen wijze over hun werk vertellen en de leerlingen met leuke, leerzame spellen laten kennismaken met het werkveld. Zij hebben bij hun bezoek aan de school een leskist bij zich waarin zich een bordspel, opdrachtkaarten en lees-werkboekjes bevinden. Het lesmateriaal sluit aan op de kerndoelen basisonderwijs en op de belevingswereld van de kinderen. De klas kan vervolgens zelfstandig aan de slag met de leskist.

Het bordspel wordt met 4 kinderen tegelijk gespeeld. Ieder kind speelt een zorg- of welzijnsorganisatie: de GGD, de wijkverpleging, het ziekenhuis of de huisartsenpraktijk en komt zo spelenderwijs meer over deze organisaties te weten. Met de 9 opdrachtkaarten leren de kinderen bijvoorbeeld met een blinddoek op hoe het is om blind te zijn, ze leren hun bloeddruk te meten met een bloeddrukmeter en hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. In het lees-werkboekje staat uitleg over de verschillende deelsectoren van zorg en welzijn en kunnen de leerlingen schrijf- en tekenopdrachten en puzzels doen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *