Bedrijfsovername buiten de familie: Maatwerk maakt veel mogelijk

Stel: je hebt al jarenlang een mooi bedrijf gehad, maar het wordt tijd om het van de hand te doen. Het liefst hou je het bedrijf binnen de familie, maar er is geen geschikte opvolger. Dan moet je dus aan een ‘buitenstaander’ verkopen. Een lastig proces, waarin goede begeleiding zeer welkom is.

Angelique de Cock en Raymond Lau zijn dat proces vorig jaar ingegaan met hun Vlissingse reclamebedrijf Conversions. Tonny Veerman van Veerman Lukaart in Goes heeft hen daarbij geholpen. “Overnames door derden zijn altijd spannender dan binnen de familie: die laatste zie je al lang van tevoren aankomen en wordt meestal zo gunstig mogelijk afgerond. Bij derde partijen komt vaker het mes op tafel.”

Bij bedrijfsverkopen treedt de overnamespecialist op als regisseur. Hij benadert kandidaat-kopers en begeleidt het hele vervolgtraject in al zijn aspecten: juridisch, fiscaal, de bedrijfswaardering, het financiële plaatje en de emoties. “Het hele proces heeft veel tijd en tact nodig.”

Angelique de Cock en Raymond Lau hebben Conversions ruim dertig jaar samen gerund en zijn twee keer verhuisd naar een grotere locatie. Maar toen Angelique 65 werd, was ze er wel klaar mee. Toen Jeroen Heerspink dat hoorde, ging hij eens informeren. Samen met Marije Sandee runt hij het vergelijkbare bedrijf Zichtbaar in Kruiningen. “Wij wilden graag groeien. We kregen het werk niet weggewerkt en hadden extra mensen nodig.” Marije: “En we deden steeds meer werk op Walcheren, dus een extra locatie is dan wel fijn.”

Maatwerk
Als jong bedrijf met weinig kapitaal valt het niet mee om de financiering rond te krijgen. “De bank gaf niets, dus dan heb je weinig opties.” Omdat Angelique en Raymond wel vertrouwen hadden in de kandidaat-kopers, kwam er na wat gepuzzel en veel overleg een werkbare oplossing te voorschijn. Raymond blijft nog een paar jaar in loondienst en de verkoopsom wordt voor een deel op basis van huurkoop betaald. Veerman: “Echt maatwerk dus, om het financieel mogelijk te maken.”

Best spannend, maar het werkt. In de praktijk werkt Marije meestal vanuit Kruiningen en Jeroen in Vlissingen. Raymond draait nog een paar jaar mee in Vlissingen. Jeroen: “Wij hoeven het vak niet meer te leren, de kennis is er. Maar Raymond heeft dertig jaar ervaring, dat is heel belangrijk voor ons.”

Het feit dat hij nu niet meer de baas is maar een werknemer, wende snel, zegt Raymond. “Ik hoef niet meer achter klanten aan of calculaties te maken. En problemen of vragen stuur ik door naar Jeroen. Dat is wel makkelijk!” Jeroen: “Eigenlijk was dat het spannendste van de hele overname. Maar het pakt heel goed uit.” Angelique: “Ik ga alleen nog langs om wat op te ruimen, maar doe daarna met een gerust hart de deur achter me dicht. Ik ben altijd heel goed geweest in loslaten.”.

 

Tekst: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Anneke Veronica Photography

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.