Bedrijfsovername financieren: Proces van de lange adem

foto1

Tekst: Liesbet Mallekoote 

In Zeeland staan zo’n 7000 bedrijven openbaar te koop en nog een onbekend aantal in de stille verkoop. Een goedlopend bedrijf overnemen kan een vliegende start betekenen voor beginnende ondernemers. Maar een bestaande onderneming kopen is duur. Hoe financier je dat?

Waldy de Walle van Claassen, Molenbeek en Partners adviseert bij de financiering van een bedrijfsovername gebruik te maken van vijf geldbronnen: de bank, crowdfunding, een kredietunie, overheidsregelingen (innovatie- en startersregelingen) en private equity. “Het komt zelden meer voor dat de bank goodwill financiert. Banken willen risico’s afdekken en vaste waardes zien tegenover het geleende geld. Daarom moet je een combinatie van financiers vinden: zogeheten gestapelde of hybride financiering.”

Ook Perry Boogaard van Bedrijven Plein Zeeland ziet dat de banken zich de laatste tijd hebben teruggetrokken en dat alternatieve manier van financiering ontstaan. Hij noemt nog een andere mogelijkheid: “Bijvoorbeeld bij de overname van een familiebedrijf komt het regelmatig voor dat de verkoper de overname mede financiert door een bedrag in het bedrijf te laten zitten.”

Een geldbron die de laatste jaren sterk opkomt, is private equity: particuliere geldschieters, soms verenigd in een participatiemaatschappij. De Walle: “Dit zijn vaak oud-ondernemers die geld overhebben na de verkoop van hun bedrijf. Bij de bank levert dat aan rente niets op, dus investeren ze liever in andere ondernemingen.” Boogaard: “Dat kan op verschillende manieren: door een lening of risicodragend kapitaal te verstrekken, of door een participatie in de onderneming op basis van een aandelenbelang. In dat geval worden er ook afspraken gemaakt over zaken als  zeggenschapsverhoudingen en de exit-strategie.”

Daarnaast zijn ook fondsen en subsidies een manier om aan financiering te komen, vertelt Boogaard. “In Zeeland heb je bijvoorbeeld het Zeeuws Participatiefonds, het Zeeuws Investeringsfonds, Innogo en de stichting ZigZag, elk met een eigen doelgroep. Subsidies, zowel regionale, landelijke en Europese, zijn er voor bedrijven die innovatief zijn of die een maatschappelijk belang hebben.”

Al die verschillende geldbronnen combineren, is niet eenvoudig, zegt De Walle. “Iedere financier heeft zekerheden nodig. Dat vraagt veel overleg met alle partijen, om iedereen tevreden te stellen.” “Het is een lastig proces”, beaamt Boogaard. “Zeker bij bedrijven met weinig activa en veel goodwill, waarbij de bank niet veel wil doen. Het is een kunst om alle partijen op een lijn te krijgen.” Vanwege de complexiteit van het proces adviseert De Walle altijd een specialist in de arm te nemen en er zeker vijf jaar voor uit te trekken. “Er zijn zoveel mogelijkheden, daarvoor moet je echt kennis van zaken hebben. En wees realistisch: als bedrijfsovernames mislukken, ligt dat meestal aan onvoldoende voorbereiding en te hoge verwachtingen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *