Ben jij klaar voor de arbeidsmarkt?

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe uitdaging of je zit te azen op die leuke baan, we moeten er allemaal aan geloven: solliciteren! Jezelf presenteren kan best lastig zijn. Sommigen gaan fluitend naar het sollicitatiegesprek, maar er zijn veel mensen waar het zweet al uitbreekt bij de gedachte eraan.

Klaar zijn voor de arbeidsmarkt? In een paar stappen nemen we je mee en ga jij goed voorbereid op jouw droombaan af!

Presenteer jezelf op LinkedIn
We kunnen niet meer zonder LinkedIn! Het is een gratis sociaal netwerk dat vooral zakelijk wordt gebruikt. LinkedIn gebruik je om te netwerken en dat kan erg handig zijn bij jouw zoektocht naar een nieuwe baan. Lieneke de Wolf van Get A Grip uit Terneuzen is overtuigd van de kracht ervan. Ze geeft regelmatig trainingen over LinkedIn. “Je kunt jezelf neerzetten en profileren. Zie het als het professioneel neerzetten van een merk, en dat ben JIJ!” Lieneke adviseert een aantal stappen:

Deskundig profiel
Begin bij de basis: zorg voor een juist ingevuld, volledig profiel. Gebruik eventueel de handleiding van LinkedIn hiervoor. Zie het als een soort online CV, waar je veel informatie over jezelf kwijt kunt. Vergeet ook een goede profielfoto niet. Als alles ingevuld is, ga je ‘connecten’ met anderen op LinkedIn. Als jouw profiel volledig is ingevuld én je maakt gebruik van de juiste zoekwoorden, dan kom je beter en sneller naar voren in de zoekresultaten. Je bent daarnaast zichtbaar voor recruiters die LinkedIn afstruinen op steekwoorden en zo misschien wel op jouw profiel uitkomen.

Werken aan je zichtbaarheid
Op LinkedIn kan iedereen berichten plaatsen, kun je bedrijven volgen en in groepen kennis en ervaring delen. Een ideale manier om jezelf bij werkgevers of je nieuwe collega’s in beeld te brengen.
Reageer actief en inhoudelijk op berichten van jouw connecties – of van mensen met wie je graag zou willen linken. Op die manier speel je jezelf in de kijker!

Netwerk uitbreiden
Probeer je groep van relevante zakelijke contacten zo groot mogelijk te maken. Dat doe je door je netwerk in te schakelen. Stuur gerust een connectieverzoek met een aansprekende toelichting. Of vraag bekenden van je om jou te introduceren bij mensen die je graag in je netwerk wilt. En nee, LinkedIn doe je niet in 1 dag. “Investeer tijd in LinkedIn en daarmee in jezelf,” geeft Lieneke als laatste tip mee.

Onderscheid je met je CV
Je hebt gewerkt aan je online zichtbaarheid en jouw droombaan komt ineens voorbij. Dat wordt schrijven! Tineke Lips-Polderman is HR manager bij Hair & Body Beauty Groep in Sluis en ziet wekelijks sollicitatiebrieven en CV’s op haar bureau verschijnen. “In een paar seconden wil ik een indruk kunnen opdoen. Een korte motivatie met een overzichtelijk CV, dat valt bij mij op.”

3 tips voor een knallend CV:
1. Zet bij je persoonlijke gegevens ook een korte profielschets. Vertel krachtig over wie jij bent en waar je voor staat.
2. Tegenwoordig plaatsen veel mensen een foto op hun CV. Kies je hiervoor,
zorg dan dat je een goede foto gebruikt. Op internet vind je veel tips hierover!
3. Zorg dat je CV snel te overzien is. Gebruik bijvoorbeeld vetgedrukte woorden, opsommingen en kleuren. En vraag iemand in je omgeving om eens mee te kijken.

Naar je sollicitatiegesprek
Yes! Al je inspanningen worden beloond: een uitnodiging voor een gesprek, spannend! Sommige sollicitatie- gesprekken gaan je gemakkelijk af, maar andere bezorgen je zweetoksels en rode wangen. Tineke geeft je een paar adviezen:
• Bereid je goed voor
Zorg dat je veel van de organisatie weet. Je kunt veel op internet vinden en als dat kan, ga dan eens kijken bij het bedrijf. Tijdens je gesprek kun je dan goede vragen stellen over het bedrijf en dat komt betrokken over.
• Kom op tijd
Niets vervelender dan te laat komen! Als je een kwartiertje eerder aankomt, heb je nog even tijd om tot rust te komen.
• Ontspan
Heel makkelijk gezegd, maar door een juiste houding kun je al aardig ontspannen. Haal eens lekker diep adem voordat je naar binnen gaat en denk: ‘dit kan ik’. Zit rechtop in je stoel en leg je armen los op tafel.
• Antwoord eerlijk
Sommige vragen zie je helemaal niet aankomen en misschien weet je het antwoord er niet op. Wees dan eerlijk en zeg dat het je niet weet.

En dan maar hopen dat jij de beste match bent! Mocht er toch een afwijzing in je mailbox zitten, dan heeft bellen zeker zin. Tineke: “Vragen waarom jij het niet geworden bent staat helemaal niet raar. Je kunt er veel van leren door te vragen hoe men het gesprek heeft ervaren en welke verbeterpunten er zijn. Zo geef ik sollicitanten graag een positieve tip mee voor een volgend gesprek.”

Tekst: Odile de Pooter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *