Benut fiscale kansen en kortingen optimaal

salarisresDe praktijk wijst uit dat werkgevers een aanzienlijk deel van de beschikbare fiscale stimuleringsmaatregelen en kortingen missen. Dat ontdekken ze vaak pas achteraf en zijn dan te laat om hier dan nog van te profiteren.

Een mooi voorbeeld hiervan is de mogelijkheid tot proefplaatsing. Wilt u iemand met een WAO-, WIA-, WAZ-,Wajong-, Ziektewet- of WW-uitkering in dienst nemen? Of iemand die moeilijk aan werk komt en van wie u niet weet of hij geschikt is voor de functie? Dan kan deze werknemers ( mits hij aan de gestelde voorwaarden voldoet) na toestemming UWV twee maanden bij u werken met behoud van zijn of haar uitkering. Dat is net zolang als de maximale proeftijd van een dienstverband. En meestal genoeg om te kijken of de werknemer geschikt is. U hoeft dan geen loon te betalen. Na zo’n proefplaatsing mag u geen proeftijd meer afspreken met de werknemer en geldt de voorwaarde dat u de bedoeling heeft om de werknemer een dienstverband aan te bieden van minimaal 6 maanden en minimaal voor hetzelfde aantal uren als de proefplaatsing. U sluit tijdens de proefplaatsing voor de werknemer een aansprakelijkheidsverzekering af.

Expertise van een salaris-professional
Danielle van Domburg, salaris-professional van SalarisResults in Goes, benadrukt dat met alle complexe regelingen van tegenwoordig het voeren van een goede salarisadministratie een volwaardig specialisme is. “In 2017 is een aantal belangrijke wetswijzigingen doorgevoerd, met nieuwe kansen voor werkgevers op tegemoetkomingen., bijvoorbeeld het Lage-inkomensvoordeel ( LIV). Verder signaleer ik dat op het gebied van scholing er geregeld kansen onbenut blijven. Bent u al dan niet verplicht aangesloten bij een sociaal fonds? Heeft u personeel dat u wilt (bij) scholen? Wellicht is er vanuit het fonds nog een mogelijkheid voor een tegemoetkoming in de scholingskosten. Maar denk ook eens aan een vergoeding voor de aanpassing van de werkplek of loonkostensubsidie. ”

No-risk polis
Gemeenten hebben de taak om werkgevers te stimuleren arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Een werknemer is arbeidsgehandicapte wanneer een persoon door ziekte of een gebrek belemmerd wordt bij het verkrijgen of verrichten van arbeid. Een no-riskpolis geldt voor diverse voorwaarden. Informeer bij het UWV of de gemeente of uw toekomstige werknemer voor een no-risk polis in aanmerking komt.
“Werkgevers die een arbeidsgehandicapte in dienst nemen, kunnen van de gemeente mogelijk een no-risk polis krijgen”, legt Danielle uit. “Met een no-risk polis ontvangt de werkgever van het UWV een vergoeding voor de loonkosten van de zieke arbeidsgehandicapte werknemer. Hierdoor loopt de werkgever minder risico als hij een arbeidsgehandicapte in dienst neemt. Bovendien, sinds dit jaar is de no-risk polis voor onbepaalde tijd geldig. Dit was eerst 5 jaar. ”

Tekst: Caroline Houmes
Fotografie: Jan de Carpentier

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *