Bescherm je merk!

_DSC8892

Tekst: Marjolijn Bergmann

Veel starters weten niet dat je zonder merkregistratie geen recht hebt gevestigd op je merk”, aldus Jan Hart, voorlichter bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Het BBIE is het officiële bureau voor merk- en modelregistraties in de Benelux. “Als derden jouw merk gebruiken, is het lastig om op te treden zonder merkregistratie. Helaas beperken veel ondernemers zich tot het registreren van hun handelsnaam bij de Kamer van Koophandel en het vastleggen van een domeinnaam. Dat betekent dat een andere onderneming er met jouw merk vandoor kan gaan, omdat zij de registratie wel goed hebben geregeld. Zelfs als jij het merk al langer gebruikt.”

i-DEPOT

“Naast merkregistratie is het bij BBIE ook mogelijk het uiterlijk van een product te beschermen met een modelregistratie. Verder kun je een idee, concept, ontwerp, prototype, film, songtekst, scenario etcetera vastleggen in een i-DEPOT. Zo kun je bewijzen dat een creatie op een bepaalde datum al bestond. Voor alle vragen omtrent de bescherming van intellectueel eigendom kunnen (startende) ondernemers bij ons terecht. Ook kunnen we u informeren over registreren buiten de Benelux.”

Registratieprocedure

“Het BBIE heeft veel kennis in huis als het gaat om de bescherming van intellectueel eigendom”, licht Jan Hart toe. “De laatste jaren heeft het bureau grote stappen gemaakt op IT-gebied, zodat de online registratieprocedures eenvoudig en toegankelijk zijn. Doordat de registers openbaar zijn, kunnen ondernemers gratis in het merkenregister nakijken of zijn of haar merk al door iemand anders is geregistreerd.” Wilt u uw merk laten registreren? Dan zijn de basiskosten daarvoor 240 euro voor een registratietermijn van tien jaar. Een modelregistratie kost 108 euro voor een vijfjarige registratietermijn. Een i-DEPOT kost online 35 euro.

 

Meer weten?

Kijk op de website van BBIE: www.boip.int

of bel 070-3491242 of via de mail info@boip.int

 

Ook handige websites:

Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht www.bmm.be,

het register van de Kamer van Koophandel www.kvk.nl

en Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland www.sidn.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.