Bijna een vijfde minder woninginbraken in Zeeland

Middelburg, 3 juni 2020 – Tot nu toe (januari tot en met april) zijn er dit jaar in Zeeland 145 woninginbraken geweest. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is het aantal inbraken in woningen afgenomen met 19,4%. Het aantal schuurinbraken is echter met bijna 40% gestegen in de provincie. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde.

Woninginbraken in Zeeland
Het aantal woninginbraken in de provincie Zeeland laat een negatieve trend zien die gunstig uitpakt voor Zeeuwse woningeigenaren en huurders. In de periode januari tot en met april 2019 waren er in totaal 180 woninginbraken in Zeeland. Dit jaar is dit aantal – in dezelfde periode – beduidend lager (19,4% minder); met 145 woninginbraken.

Ook op landelijk niveau is sprake van dalende aantallen woninginbraken. De maatregelen tegen de coronacrisis, waaronder ook ‘zoveel als mogelijk thuiswerken’, vormen naar alle waarschijnlijkheid de voornaamste reden voor inbrekers; om woningen te vermijden. Inbrekers lijken daarentegen uit te wijken naar minder risicovolle inbraakmogelijkheden, zoals bijgebouwen.

Stijging aantal schuurinbraken
Ondanks de coronacrisis lijken inbrekers niet stil te zitten. Het lijkt er zelfs op dat ze juist uitwijken naar schuren en kelderboxen. Hierbij is landelijk sprake van een stijging van 24% van geregistreerde schuurinbraken in de maand april.

In Zeeland werden er in april ook fors meer schuurinbraken gepleegd. Waar de Zeeuwse politie vorig jaar april in totaal 18 ‘schuurinbraken’ registreerde, is dit jaar sprake van 25 inbraken (+38,9%). Bekijk alle onderzoeksresultaten op de woninginbrakenmonitor van Independer, waar ook de registraties van bijgebouwen inzichtelijk zijn gemaakt.

Zeeuwen dienen goed naar dekking te kijken
“Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. Als de deur gewoon open stond, geldt de dekking niet,” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. “Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Bron: persbericht per mail.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *