Bouw krabbelt uit crisis

Tiny
Martijn van Sabben

Tekst: Liesbet Mallekoote | Fotografie: Marijana Pajovic

Het gaat goed in de bouw. De sector groeide vorig jaar met ruim 5 procent: de grootste groei sinds de economische crisis. Ook de Zeeuwse bouwbedrijven profiteren van de groei, al zijn er nog puntjes van zorg.

Martijn van Sabben is sinds november 2015 voorzitter van de afdeling Zeeland van Bouwend Nederland. Hij pleit voor meer samenwerking in de bouw. “Daar heeft het voorheen aan ontbroken. Ik zie graag meer samenwerking, niet alleen tussen bouwbedrijven, maar ook met installateurs, afbouwbedrijven, makelaars en klanten. We moeten anders werken en denken.

Na zeven jaar crisis ziet Van Sabben de eerste tekenen van herstel. “Maar er is veel veranderd. Tien jaar geleden stonden mensen in de rij als er een wijk uit de grond gestampt werd. Dat is geen goede zaak. Je koopt maar één of twee keer in je leven een huis en dan moet je er ook echt tevreden mee zijn. Bouwbedrijven moeten veel beter in beeld hebben wat de wensen zijn van de toekomstige bewoners.”

Hoewel bouwbedrijven merken dat er weer groei inzit, zijn er nog sectoren die achterblijven, constateert Van Sabben. “Bedrijfsmatig is het in Zeeland heel rustig. Veel bedrijven hebben met moeite de crisis overleefd en beginnen nu misschien na te denken over andere huisvesting, maar dat zijn lange trajecten.” Daarnaast staan er nog veel kantoorpanden leeg en zijn de huurprijzen gedaald: dan is het makkelijk om daar snel in te stappen.” Ook is de renovatiemarkt ingezakt, nu het btw-tarief op verbouwwerkzaamheden na een tijdelijke verlaging weer 21 procent is.”

Scheldeterrein

Alleen de woningmarkt doet het echt goed. Van Sabben noemt een aantal nieuwbouwprojecten in de grote steden: tientallen woningen in Rittenburg in Middelburg, Othene in Terneuzen en Mannee in Goes. “Ook hopen we dit jaar te beginnen op het Scheldeterrein in Vlissingen.” Dat ligt al jaren klaar om te worden bebouwd. “Er is nu een coöperatie opgezet van bouwbedrijven, architecten, infra-bouwers en anderen. In overleg met de gemeente en woningcorporatie l’Escaut moeten daar in tien jaar 200 tot 300 huurwoningen verrijzen en 300 tot 400 koopwoningen. We denken dat daar markt voor is.”

Ook op het gebied van duurzaamheid slaan partijen de handen ineen. “De gemeente Middelburg wil een groot deel van het woningbestand energieneutraal maken. Samen met de Provincie, Gemeenten, energiebedrijf Delta en de Zeeuwse Milieufederatie hopen wij dit jaar de eerste pilots te starten.”

Eén van de zorgen die Van Sabben nog heeft, is de instroom van jonge medewerkers. Tijdens de crisis heeft de bouw veel personeel verloren en het is moeilijk om aan nieuwe mensen te komen. “Door contact te leggen met opleidingen en het verzorgen van gastlessen hopen we dat jongeren weer kiezen voor een beroep in de bouw.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *