Broodfonds ook voor ondernemers in Zeeland

Broodfondsen voor zelfstandig ondernemerBroodfondss zijn door heel Nederland in oprichting. Nederland telt al 165 broodfondsen met bijna 6400 deelnemers. In Zeeland zijn nu drie broodfondsen. In januari is er in Zeeland een informatiebijeenkomst voor een vierde Zeeuws broodfonds.

 

 


BROODFONDS INFORMATIEAVOND IN GOES

tijdstip: dinsdag 12 januari (19.00 uur inloop) start 19:30 uur
locatie:
Bibliotheek Goes, Oostwal 34, Goes

entree: na persoonlijke aanmelding via info@broodfonds.nl

Een beknopt filmpje met uitleg staat op de site www.broodfonds.nl

 Lokaal initiatief

In Zeeland zijn drie broodfondsen. In lokaal verband regelen deze Zeeuwse ondernemers onderling hun inkomen als zij door ziekte tijdelijk niet kunnen werken. Het nieuwe initiatief komt vanuit Bibliotheek Oosterschelde in Goes “In een broodfonds kun je vanuit solidariteit op elkaar rekenen, zonder dat er kleine lettertjes zijn.”, aldus Henny de Groen van Bibliotheek Oosterschelde, bibliotheek voor ondernemers.

Vangnetten
Zelfstandigen kunnen bij ziekte geen beroep doen op bestaande sociale voorzieningen. Tweederde van alle ondernemers heeft zich ook niet bijverzekerd. Voor veel mensen is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te kostbaar, sommigen worden geweigerd. Het broodfonds is een praktisch en betaalbaar alternatief. Het is een lokaal collectief waarin ten hoogste 50 zelfstandig ondernemers elkaar steunen met schenkingen als zij tijdelijk arbeidsongeschikt raken.

Hoe het werkt
Een broodfondsdeelnemer betaalt geen premie maar zet elke maand een bedrag opzij op zijn persoonlijke broodfondsrekening. Zolang er niemand ziek is, bouw je met elkaar reserves op. Als iemand ziek wordt, krijgt hij van alle andere deelnemers tientallen kleine schenkingen. Deze schenkingen zijn samen genoeg om van te leven. Het bedrag dat de deelnemer maandelijks stort op zijn broodfondsrekening is gekoppeld aan de hoogte van het inkomen. Wie voor een lager schenkingsniveau kiest, legt minder opzij. Als een deelnemer uit zijn broodfonds stapt vanwege een vaste baan of verhuizing, beschikt hij zelf weer over het tegoed.

Vertrouwen
Het broodfonds is er voor alle soorten zelfstandige ondernemers, zowel zzp’ers als ondernemers met een BV of VOF. Er is geen bijzondere kennis voor een broodfonds nodig, wel vertrouwen. “Deelnemers moeten samen beslissingen nemen. Het succes van een broodfonds hangt dus samen met het vertrouwen dat mensen elkaar schenken”, legt bedenker Biba Schoenmaker uit “Schaalvergroting en anonimiteit maken verzekeringen duur. Broodfondsen blijven betaalbaar omdat ze klein, lokaal en transparant zijn.”

Voorwaarden
Broodfondsen besturen zichzelf met de hulp van de BroodfondsMakers-administratie. Daarnaast moet iedere deelnemer minstens een jaar van zijn onderneming kunnen leven en dit met jaarcijfers aantonen.  In de regionale broodfondsen zitten flink uiteenlopende beroepen, zoals timmerlui, fruittelers, winkeliers en schrijvers. Daarnaast zijn er enkele beroepsgerichte broodfondsen opgericht voor bijvoorbeeld filmmakers, verplegend personeel en journalisten.

BroodfondsMakers
Het eerste broodfonds werd in 2006 in Utrecht bedacht en opgericht door kantoorgenoten van een zieke ondernemer die geen inkomen meer had. Het werd na gebleken succes verder ontwikkeld. De BroodfondsMakers, deelnemers van het eerste broodfonds, geven nu advies aan ondernemers die zelf een broodfonds willen oprichten.
Meer informatie en een kaart van alle actieve broodfondsen in Nederland staat op www.broodfonds.nl. Op LinkedInTwitter en Facebook staan  actuele discussies en nieuwtjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.