Buitenlandse werknemers zorgen voor 175 miljoen omzet in Zeeland

In Zeeland waren er in 2011 ruim 2.500 mensen aan het werk die afkomstig zijn uit Oost-Europa. In de regio is dat is zo’n 1,5 procent van het totaal aantal arbeidskrachten. De meesten van deze arbeidsmigranten werkten in de landbouw en visserij. De komst van deze buitenlandse werknemers zorgde ervoor dat Zeeuwse bedrijven het afgelopen jaar voor 175 miljoen euro aan omzet binnenhaalden.

Dit zijn de resultaten uit onderzoek van Ribiz, de provincie, gemeenten en Kamer van Koophandel onder 19.000 bedrijven in de regio. Vorig jaar was er discussie over de huisvesting van buitenlandse werknemers in Zeeland. De Zeeuwse gemeenten en de provincie willen dat er goede huisvesting is voor deze arbeidsmigranten. De cijfers uit het onderzoek zorgen voor onderbouwing van het beleid rondom arbeidsmigranten bij de gemeenten en Provincie Zeeland.

Het onderzoek laat zien dat vooral in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle de meeste van deze buitenlandse werknemers aan de slag zijn. De gemeente Hulst telt daarentegen het minste aantal arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Verder laat het onderzoek zien dat deze arbeidsmigranten goed zijn voor ruim 10 miljoen euro aan bestedingen in de provincie.

De totale omzet van het bedrijfsleven in Zeeland is zo’n 23 miljard euro. Daarvan wordt voor 175 miljoen euro bijgedragen door deze buitenlandse arbeidskrachten. Bedrijven in de sector Landbouw en Visserij maken relatief het meest gebruik van deze arbeidskrachten. In het Onderwijs en Openbaar Bestuur komen ze nauwelijks voor.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *