Familiebedrijf van het jaar 2018

Zeeland Business vindt het belangrijk om af en toe een familiebedrijf in het zonnetje te zetten. Daarom reikt Zeeland Business jaarlijks de Familiebedrijf van het Jaar Award uit. Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot een bekend fenomeen binnen familiebedrijven en wordt het goed bezocht. Op maandag 8 oktober wordt deze award voor de vijfde keer uitgereikt en de uitreiking vindt in de Mythe in Goes plaats. Wil jij zien welk bedrijf dit jaar met deze felbegeerde titel naar huis gaat? Meld je dan snel aan voor de uitreiking!

De nominaties zijn geopend
Vorig jaar is de felbegeerde titel naar Sinkegroep uit Kruiningen gegaan. Ken jij een bedrijf dat het verdient om dit jaar het stokje van hen over te nemen en een jaar lang de titel ‘Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar’ te mogen dragen? Nomineer dan snel dit bedrijf en geef gelijk aan of je aanwezig bent tijdens de uitreiking. Nomineren kan tot 14 september en deelnemen aan de strijd om deze felbegeerde titel is kosteloos!

Spreker Bob Hutten
Om deze avond nog bijzonderder te maken, zal Bob Hutten als spreker aanwezig zijn. Hutten is Algemeen Directeur van nationaal en culinair gastvrijheidsdienstverlener Hutten. Volgens Hutten moet een bedrijf luisteren, inspireren, delen, geven en helpen. Betekenisvol ondernemen is vanzelfsprekend voor Bob Hutten. Laat je inspireren door deze spreker en meld je snel aan voor de uitreiking.

De Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar Award
In Zeeland is het overgrote deel van de bedrijven een familiebedrijf. Wat niet veel mensen weten, is dat het percentage aan familiebedrijven in Zeeland rond de 85 procent zit. Om deze bedrijven wat extra aandacht te geven, begon in 2014 in samenwerking met Baker Tilly Berk Accountants een mooie traditie om ieder jaar een Zeeuws Familiebedrijf Award uit te reiken. Inmiddels zijn de Zeeuwse Rabobanken en Adriaanse van der Weel Advocaten alweer enige tijd aangesloten en wordt dit jaar de lustrum editie van deze mooie award uitreiking georganiseerd. Ondertussen wordt het evenement ook ondersteund door meerdere partners die het Zeeuwse familiebedrijf een warm hart toedragen. Klik hier voor een fotoverslag van de uitreiking in 2017.

Spelregels Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar Award

Spelregels Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar Award

Verkiezingsprocedure
De procedure van de awardverkiezing is als volgt:

 1. Bedrijven nomineren zichzelf of worden door een ander genomineerd. Dit kan van november 2017 t/m vrijdag 14 september 2018.
 2. Genomineerde bedrijven worden door de organisatie benaderd of zij deel willen nemen. Deelname is Om mee te doen, dient het bedrijf achtergrondinformatie te verstrekken over het bedrijf waarmee zij zich kan profileren tegenover de andere deelnemers. Boekhoudkundige en financiële informatie is géén onderdeel van de gevraagde achtergrondinformatie. Toezegging van deelname en opgave van informatie kan tot vrijdag 21 september 2018.
 3. Een selectiecommissie bepaalt drie finalisten.
 4. Deze finalisten worden bekendgemaakt. De jury bezoekt de finalisten en verdeelt op basis van dit bezoek en de eerder verstrekte informatie haar punten. Ook worden de finalisten bezocht door een mediabedrijf ten behoeve van het maken van impressiefilmpjes. Het publiek wordt in de gelegenheid gesteld per SMS hun stem uit te brengen.
 5. Na sluiting van de publieksstemmen worden de punten opgeteld. De jury verdeelt 200 punten en het totaal aantal publieksstemmen telt voor 100 punten.
 6. Tijdens de uitreiking op 8 oktober 2018 wordt de winnaar bekendgemaakt.

Definitie Familiebedrijf
De organisatie van het Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar Award hanteert de definitie voor de term ‘familiebedrijf’ van Nyenrode Business Universiteit:
Een bedrijf is een familiebedrijf als het aan minstens twee van de volgende drie criteria voldoet:

 1. meer dan 50% van de eigendom is in handen van één familie;
 2. één familie heeft beslissende invloed op de bedrijfsstrategie of op opvolgingsbeslissingen;
 3. een meerderheid of ten minste twee leden van de ondernemingsleiding zijn afkomstig uit één familie.

Indien het bedrijf minder dan tien jaar geleden is opgericht, dient in het bedrijf ten minste één familielid van de directeur werkzaam te zijn of eigendom te hebben.
(Bron: www.nyenrode.nl/faculteit-en-onderzoek/leerstoelen/familiebedrijven)

Samenstelling jury
Ieder jaar wordt er een jury van drie personen samengesteld die in staat is een betrouwbare mening te vormen en de winnaar voor tweederde deel te bepalen. Instanties, bedrijven, organisaties of individuen worden uitgesloten van deelname aan de jury op het moment dat zij aansluiten als partner of als sponsor van de verkiezing. Gebruikelijke gang van zaken is dat één persoon uit de directie van het winnende bedrijf voorzitter wordt van de jury bij de volgende editie.

Toelating tot verkiezing
Bedrijven worden toegelaten tot de awardverkiezing wanneer zij voldoen aan de volgende criteria:

 • Het bedrijf heeft haar hoofdvestiging in Zeeland;
 • Het bedrijf voldoet aan bovenstaande definitie ‘Familiebedrijf’;
 • Het bedrijf heeft de afgelopen twee jaar de award niet gewonnen;
 • Het bedrijf is geen finalist geweest bij de laatste editie. Indien het bedrijf langer dan één jaar geleden finalist was, is deelname wel mogelijk.

Voorwaarden prijzenpakket
De partners van het Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar Award 2018 hebben het volgende prijzenpakket samengesteld:

 • Originele Award
 • Publiciteitscampagne door Zeeland Business
 • Fiscale check-up door Baker Tilly Berk
 • 1 dag juridisch advies op maat door Adriaanse van der Weel
 • Rabo miniMaster Ondernemers
 • Tot eind 2018 bioscoopreclame bij CineCity

Hier zijn de volgende voorwaarden aan verbonden:

 • Inzet van de gewonnen campagne mag niet ten koste gaan van mogelijke bestaande samenwerkingsovereenkomsten tussen partner en de winnaar.
 • Winnaar is zelf verantwoordelijk voor het opvragen van de prijs.
 • Per prijsonderdeel kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn omtrent de invulling van dit betreffende onderdeel. Informatie hierover kan opgevraagd worden bij de desbetreffende partij en zal besproken worden wanneer de winnaar na de uitreiking contact opneemt met de partner.
 • De prijs is niet inwisselbaar voor contanten. Verstrekker van de prijs heeft het recht om de naam van de winnaar, zijn/haar foto en andere relevante informatie te publiceren en te gebruiken voor pr-, marketing- en communicatiedoeleinden.

Overige bepalingen

 • De organisatie behoudt zich het recht voor om deze verkiezing op elk moment te beëindigen of de regels, prijzen, bepalingen of informatie te wijzigen, zonder voorafgaande kennisgeving.
 • Winnaar van de verkiezing 2018 mag zich tot 1 september 2019 zowel ‘Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar’ als ‘Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar 2018’ noemen. Wanneer men echter in het verleden de titel heeft behaald, mag men zich slechts ‘Zeeuws Familiebedrijf van het jaar (x)’ noemen; dus altijd inclusief de toevoeging welk jaar het betreft, maar niet meer ‘Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar’.
 • Iedere winnaar dient dergelijk gebruik te staken als de organisatie haar hiertoe sommeert. De organisatie kan de titel intrekken. Zij zal dit alleen doen als er iets wordt geconstateerd, waardoor van de organisatie niet langer verwacht kan worden dat de titel in stand blijft. Bijvoorbeeld wanneer een winnaar iets doet of nalaat wat hier aanleiding toe geeft.
 • Als blijkt dat een deelnemer spelregels overtreedt of er iets wordt geconstateerd waardoor van de organisatie niet langer verwacht kan worden dat de kandidatuur voor Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar in stand blijft, dan kan de organisatie het bedrijf te allen tijde diskwalificeren, zodat hij niet langer meedingt naar de titel.

Aanmelden uitreiking maandag 8 oktober

Aanmelden uitreiking maandag 8 oktober

Bob Hutten

Bob Hutten

Bob Hutten is Algemeen Directeur van nationaal en culinair gastvrijheidsdienstverlener Hutten. Hutten is met meer dan 1700 medewerkers actief in de partycatering, bedrijfscatering, hospitality services, food service en food care. Hutten wil van betekenis zijn. Voor elkaar en de samenleving van vandaag, maar zeker ook die van morgen. Voor organisaties geldt dat waarden als eerlijke bedrijfsvoering, transparantie, samen innoveren, co-creëren, kennis delen, vertrouwen en investeren in duurzaamheid, gezondheid en vitaliteit belangrijke pijlers worden. Volgens Hutten moet een bedrijf luisteren, inspireren, delen, geven en helpen. Betekenisvol ondernemen is vanzelfsprekend voor Bob Hutten. Zo is hij initiatiefnemer van het open innovatienetwerk Foodsquad dat een ander voedselsysteem nastreeft en De Verspillingsfabriek waar van reststromen groente weer smaakvolle producten zoals soepen en sauzen worden gemaakt. De Verspillingsfabriek geeft het eerste grootschalige antwoord op de voedselverspilling in Nederland. Ook spant Hutten zich in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te bieden. Iedereen verdient een kans om zijn talent te ontdekken, dat in te zetten en zich van waarde te voelen.

Hutten is winnaar van de MVO-prijs Veghel-Uden-Schijndel 2013. En vervolgens ambassadeur geworden van het programma MVO Loont, uitgevoerd door Switch. Op uitnodiging van Switch, verzorgt Bob Hutten vanavond de key note.

Overzicht eerdere winnaars

Overzicht eerdere winnaars

Bekijk hier overzicht van de eerdere awards 

Jaartal Winnaar
2014  Bouwbedrijf Fraanje
2015 Paree BV 
2016 Omoda Schoenen 
2017 Sinkegroep
Trotse familie Sinke

Voorlopig programma

Voorlopig programma

19.30 uitreiking
21.00 netwerkborrel