Chauffeur worden begint bij de juiste motivatie

“Wil je een goede chauffeur worden, dan is de juiste motivatie voor ons ontzettend belangrijk. Om die reden werken we graag met zij-instromers. Deze mensen zijn vaak al wat volwassener en hebben een duidelijk beeld van wat ze willen. Of ze het daadwerkelijk ook kúnnen, gaan we dan bekijken. Want chauffeur worden, is een intensief traject en het werk zelf is zwaarder dan de meeste mensen denken.”

Brenda Speleman werkt als HR-adviseur bij Swagemakers Intermodaal Transport BV in Westdorpe. Deze internationaal opererende logistieke dienstverlener biedt transport over de weg, veelal met containers, eigen overslag en aanvullende intermodaliteit via spoor en water. Het bedrijf heeft circa 35 mensen in dienst, waarvan er 21 vrachtwagenchauffeur zijn.

Maatwerk
Voor de werving van chauffeurs werkt Brenda graag samen met Bertine Adriaansen. Zij is Adviseur Werkgeversdienstverlening bij UWV en gespecialiseerd in transport en logistiek. “De contacten zijn prettig en voordat we aan een instroomtraject beginnen, maken we steeds duidelijke afspraken”, legt Brenda uit. Dat laatste is nodig, want de kandidaten verdienen maatwerk, ook bij de instroom. “Het is ontzettend fijn dat Swagemakers openstaat voor mensen uit verschillende doelgroepen, mensen uit de WIA of bijstand, die het zij-instroomtraject willen ingaan”, reageert Bertine. “We kijken per kandidaat wat mogelijk is, ook op het gebied van financiering. Laatst is een chauffeur gestart, die een bijstandsuitkering had. De gemeente Hulst heeft toen een deel van de opleiding betaald.”

Intensief traject
Het traject om chauffeur te worden is intensief. Een test van het Sectorinstituut Transport en Logistiek en een rijvaardigheidstest moeten uitwijzen of iemand de capaciteiten heeft. Zijn alle testen met een positief gevolg afgelegd, dan volgt het theorie- en praktijkexamen. “Maar je moet meer in huis hebben dan deze kennis alleen”, vertelt Brenda. “Wij vinden normen en waarden erg belangrijk, onderling en met onze klanten. Verder is vitaliteit belangrijk. Chauffeurs hebben een zwaar beroep. Dit betekent dat je lichamelijk in goede conditie moet zijn. Om te voorkomen dat werknemers vroegtijdig door gezondheidsklachten uitvallen, hebben we diverse vitaliteitsprogramma’s.” Bertine weet inmiddels goed wie kans van slagen maakt in Westdorpe. “Meldt zich in Zeeuws-Vlaanderen een goede kandidaat, dan zal ik die altijd voorleggen aan Brenda.”

Tekst: Caroline Houmes
Foto: Jan de Carpentier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.