Coachen ondernemers naar succes

SCWB Koen Oosterwaal

Tekst: Caroline Houmes | Fotografie: Koen Mol

StartersCentra West-Brabant bieden een uitgebreide dienstverlening aan startende ondernemers. Ondernemers kunnen hier in verschillende stadia van hun bedrijf terecht voor coaching en begeleiding, financieel advies, huisvesting en gerichte workshops. “Wij begeleiden starters vanaf een half jaar voor de start tot vijf jaar na de start. Op zo’n manier dragen wij bij aan levensvatbare bedrijven die de eerste jaren glansrijk doorkomen.”

Koen Oosterwaal werkt als projectleider bij StartersCentra West-Brabant. Hij en zijn collega’s zijn allemaal ook zelf ondernemer. Ze weten dus uit eigen ervaring waar starters voor komen te staan. “StartersCentra West-Brabant zijn in 2009 ontstaan op initiatief van de gemeente Roosendaal. Deze gemeente constateerde dat veel starters al binnen twee jaar de handdoek in de ring gooiden. Met alle gevolgen van dien, óók voor gemeenten. Om die reden zocht de gemeente naar een manier om ondernemers te begeleiden naar succes.”

Kennispartners
 SCWB bijeenkomst 1

De StartersCentra West-Brabant kunnen bogen op een flink aantal partners. Deze partners leveren een financiële bijdrage, maar staan de starters ook daadwerkelijk met kennis en kunde bij. “De meest dringende redenen voor starters om contact met ons op te nemen is de noodzaak van een goede voorbereiding. Er komt
in de beginfase van een bedrijf veel op de ondernemer in spé af. We coachen mensen hierbij en houden hen ook een spiegel voor. Wat is bijvoorbeeld je verdienmodel of wie is je doelgroep? Kun je een boterham verdienen met je ondernemersplannen? Allemaal vragen die regelmatig aan bod komen.”

Meerdere jaren starter


Ook starters die al enkele jaren actief zijn, kunnen een beroep doen op de StartersCentra West-Brabant. “Is iemand al even aan de slag, dan kunnen vragen gaan spelen rondom financiering, huisvesting of het werven van personeel. Ook allerlei strategische vragen komen aan bod onder andere binnen het programma ZZP West-Brabant. Dat is een workshopprogramma dat de StartersCentra organiseren in samenwerking met Business Coach Breda. Wij adviseren, of kennen in ieder geval de weg naar de juiste adviseurs.”

Succes


De StartersCentra zijn inmiddels bewezen succesvol. Uit eigen onderzoek blijkt dat 84% van de gestarte ondernemers nog steeds actief is. Ze hebben gemiddeld 1,1 fte arbeidsplaatsen en een omzet van 45.000 euro. “Zelf vind ik het een uitdaging om starters op deze manier te begeleiden. Natuurlijk laten we het ondernemen aan de starter zelf over, maar een bijdrage te mogen leveren aan hun succes is bijzonder waardevol.”

Kijk voor meer informatie op www.starterscentrawestbrabant.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *