Kennisdeling: Huwelijkse voorwaarden en erfbelasting

Een groot deel van de ondernemers heeft bij het aangaan van zijn of haar huwelijk huwelijkse voorwaarden op laten stellen. Enerzijds om te voorkomen dat bij een echtscheiding de ex er met de helft van de onderneming van doorgaat, anderzijds om in situaties dat het met de onderneming niet goed afloopt te voorkomen dat men helemaal niets overhoudt.

Tot dit jaar was het bepaald geen sinecure om reeds bestaande huwelijkse voorwaarden staande het huwelijk te wijzigen. Van deze mogelijkheid werd dan ook maar zelden gebruik gemaakt. Vanaf 2012 is het wijzigen van huwelijkse voorwaarden echter een stuk eenvoudiger geworden. Een gang naar de notaris is voldoende om wijzigingen in de huwelijkse voorwaarden aan te laten brengen.

Door in de huwelijkse voorwaarden op te nemen dat in de situatie dat een van beide partners komt te overlijden de boedel verdeeld wordt als ware er sprake van een algehele gemeenschap van goederen, wordt na overlijden bij de verdeling van de boedel op grond van het huwelijks vermogensrecht reeds de helft van het vermogen aan de langstlevende toebedeeld. Als gevolg van de hoge partnervrijstelling kan op deze wijze geregeld worden dat bij een gezamenlijk vermogen tot 1,2 miljoen euro (en verreweg de meeste Nederlanders hebben een vermogen dat kleiner is), bij het eerste overlijden geen erfbelasting verschuldigd is.

Zeker nu het wijzigen van de huwelijkse voorwaarden zo eenvoudig geworden is, is het verstandig de samenhang tussen testament en huwelijkse voorwaarden en de gevolgen daarvan bij overlijden, door uw adviseur te laten
beoordelen.

Marcel la Lau | Pekaar & Partners

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *