Kennisdeling: Dividenduitkering en terugbetaling aandelenkapitaal

Uitkeren van dividend en terugbetalen van aandelenkapitaal kan leiden tot het belast afzien van pensioen. Althans zo beweert de belastingdienst.

Al langere tijd wordt door de belastingdienst betoogd dat een dividenduitkering kan leiden tot het afzien van een opgebouwd pensioen in eigen beheer. Door deze dividenduitkering zijn er minder middelen in de BV aanwezig om in de toekomst pensioen uit te keren.

In september is deze mening namens het centraal aanspreekpunt pensioenen gepubliceerd. Zij heeft tevens aangegeven dat ook het terugbetalen van aandelenkapitaal kan leiden tot een belast afzien van pensioen.

Er dienen, na terugbetaling van het aandelenkapitaal of een dividenduitkering, voldoende middelen in de BV aanwezig te zijn om het pensioen op korte en lange termijn te kunnen uitkeren. Er zijn volgens de belastingdienst slechts voldoende middelen aanwezig indien de commerciële waarde van de pensioenvoorziening gedekt is.

Er is op dit moment een groot verschil tussen de commerciële waardering en de fiscale waardering. Voor de commerciële waardering dient volgens de belastingdienst ook rekening gehouden te worden met het risico van vooroverlijden.

Vraag is waar wordt dan van afgezien? De belastingdienst is van mening dat een klein beetje afzien niet bestaat. Afzien betekent dus een volledige vrijval van de commerciële pensioenvoorziening. Deze vrijval wordt belast tegen maximaal 52% belastingheffing plus 20% revisierente.

Let op bij dividenduitkering en terugbetaling van aandelenkapitaal: voor u het weet is het wellicht nu al aanwezige pensioengat een gapend gat.

Lenny Blaakman | Baker Tilly Berk

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.