Coronacrisis en het mkb: welke maatregelen zijn er voor mij?

Iedereen is, in meer of mindere mate, getroffen door het coronavirus. Businesswise komt het mkb er misschien wel het slechtst vanaf. Een analyse van Atradius stelt dat er dit jaar naar verwachting 4300 Nederlandse bedrijven omvallen: 34 procent meer dan in 2019. Gelukkig bestaan er, onder meer vanuit de overheid, verschillende steunpakketten die jouw organisatie er mogelijk nét doorheen slepen. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Maar eerst moeten we stellen dat deze maatregelen sterk aan verandering onderhevig zijn. Momenteel bevinden we ons in de zogenoemde 2.0-fase aan steunpakketten: de eerste serie liep op 31 mei 2020 af. De derde periode aan overheidssteun start op 1 oktober 2020, maar voor het mkb blijven veel maatregelen dan hetzelfde. We adviseren je desondanks de website van MKB-Nederland te checken voor de meest actuele info.

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)
De meest voor de hand liggende maatregel die de Nederlandse overheid heeft getroffen, is de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid, afgekort bekend als de NOW. Deze biedt steun aan mkb’s die minimaal twintig procent van hun omzet hebben verloren. Ze kunnen, op basis van de NOW, een vergoeding tot negentig procent van de loonkosten krijgen. Door tijdelijk geen salarissen uit te keren, is het mogelijk meer geld binnen de organisatie te houden. En dat is altijd welkom.

De overheid is overigens wel voornemens om de toegangsdrempel van twintig procent op een nu nog onbekend moment te verhogen naar dertig procent. Hou daar rekening mee tijdens een eventuele aanvraag.

Tegemoetkoming Vaste Lasten Mkb
De Tegemoetkoming Vaste Lasten Mkb zorgt voor een tegemoetkoming tijdens het betalen van de vaste lasten. Mkb’ers kunnen in het kader hiervan, afhankelijk van hun situatie, een maximumbedrag van vijftigduizend euro ontvangen. Daar worden vanzelfsprekend wel een aantal eisen gesteld. Er moet bijvoorbeeld sprake zijn van minstens dertig procent omzetverlies. Ook moet je bedrijf vóór 15 maart 2020 zijn gestart.

De aanvraag voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten Mkb verloopt via het RVO.

Kleine Kredieten Corona-garantieregeling
De Kleine Kredieten Corona-garantieregeling, afgekort tot de KKC, omvat versoepelde leenvoorwaarden, ingesteld door de overheid. Hierdoor wordt het voor ondernemers makkelijker om kleine leningen aan te vragen. De regering staat in dit geval garant vóór de lening, welke je binnen vijf jaar moet aflossen.

Uitstel van het betalen van belastingB
ovenop de hierboven genoemde maatregelen biedt de overheid mkb’ers ook de mogelijkheid om hun belastingen later te betalen. Dit mag tot drie maanden later en geldt voor onder meer de inkomsten-, de loon-, de venootschaps- en de omzetbelasting.

Hulp buiten de overheid
Het is natuurlijk ook mogelijk om verder te kijken dan de hulp van de overheid, mocht dat nodig zijn. Banken en niet-bancaire kredietverstrekkers kunnen je door middel van een persoonlijke lening helpen deze bizarre tijd te overbruggen. Je kunt daarmee je vaste lasten afbetalen en deze terugbetalen op een moment dat de orders weer een beetje aantrekken.

In zo’n geval is het altijd handig om verschillende geldverstrekkers met elkaar te vergelijken. De ene partij is tenslotte de ander niet. Iedere verstrekker hanteert andere voorwaarden en wat voor jou gunstig is, is dat misschien niet voor een ander – en andersom. Vraag daarom meerdere offertes aan voor je op deze manier hulp aanvaardt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *