Coverstory ZB1-2012: Duurzaamheid duurt het langst

Zo langzamerhand kunnen bedrijven er niet meer onderuit: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Men ziet in dat dit niet zomaar een trend is die je moet volgen ‘omdat een ander het ook doet’. Als we een gezonde economie en samenleving willen creëren en behouden, is duurzaamheid daarbij een onmisbaar gegeven. Pekaar en Partners heeft in een eerste aanzet naar verduurzaming de samenwerking opgezocht met Green Energy Technology (GET). Ze liet het verlichtingsplan van de vestiging in Goes analyseren en in zijn geheel vervangen door LEDverlichting.

Het team van Pekaar en Partners is gespecialiseerd in alle voorkomende financiële zaken en bedrijfseconomische activiteiten waar u in uw bedrijfsvoering mee te maken heeft. Van het inrichten en verzorgen van uw administratie tot het controleren van de jaarrekeningen, en van de belastingaangifte tot het begeleiden van subsidieaanvragen. Bij Pekaar en Partners vinden ze het een logische stap om MVO toe te passen. Peter Koeman, register accountant en vennoot bij Pekaar licht toe: “Het is belangrijk om er bij stil te staan dat bepaalde energiebronnen een keer uitgeput raken en we dan aangewezen zijn op alternatieven. We zullen wel moeten investeren in duurzaamheid en wij zijn daar dan ook op meerdere manieren mee bezig. Dat begint bij kleine dingen zoals loonstroken via e-mail versturen en minder printen. Maar we hebben bijvoorbeeld ook meegewerkt aan studentprojecten in het kader van duurzaamheid. En afgelopen najaar zijn we dus overgestapt op LEDverlichting in het hele kantoor.”

Verduurzaming
De samenwerking daarvoor met GET kwam als vanzelf tot stand, directeur Rien Meeuse was al klant bij Pekaar. Koeman ziet dat ook als onderdeel van het MVO, het in zee gaan met een startend bedrijf als GET. Dit werkt door naar andere bedrijven en zo krijg je een kettingreactie in verduurzaming. Meeuse vertelt: “ Het bedrijf GET is speciaal opgezet om verder te komen met duurzaam ondernemen. Wij willen MVO graag meer binnen bedrijven terugzien. En dan niet alleen dat men het in het beleid opneemt, maar ook dat het binnen de onderneming uitgedragen wordt. Het zou mooi zijn als bedrijven en werknemers nadenken over zowel duurzame energie opwekken als over energie besparen. Naast oplossingen met LED-verlichting houdt GET zich ook bezig met zonne- en windenergie.”

LED-oplossingen
Bij Pekaar werd zoals gezegd alle oude verlichting vervangen. Daarbij is gekeken naar de functie van de ruimtes. Afhankelijk daarvan adviseerde GET welke lichtkleur er het best gebruikt kan worden. In werkkamers moeten mensen geconcentreerd kunnen werken, bij de entree is het prettig als het licht warmer van kleur is. Koeman: “Ik merk een duidelijk verschil met de oude TL- verlichting. Daar zit een zekere flikkering in die vermoeiend is voor de ogen. LED-licht heeft dat niet, ik hoef nu minder snel mijn bril op te zetten. Goede verlichting is echt essentieel voor een goed werkklimaat.” Robert Kievit is accountmanager bij GET en helpt bedrijven met adviezen op maat. Volgens hem heeft LED-verlichting nog een negatief imago doordat mensen moeten wennen aan deze vorm van verlichting. “Men is nog een beetje zoekende. Het idee bestaat dat LED-licht fel en koud licht is. Daarbij komt dat het gevoelsmatig erg duur is in aanschaf. Wij willen bedrijven bewust maken van het feit dat er juist veel keuzemogelijkheden zijn qua lichtkleur en -intensiteit en dat LEDverlichting veel langer meegaat dan de oude verlichting die we gewend zijn. Op zich is het logisch dat bedrijven kijken naar de terugverdientijd van een dergelijke investering, maar dat is niet het enige dat telt. We moeten op lange termijn kijken en stilstaan bij alle drie de P’s van MVO. Zowel naar Profit als naar People en Planet. Duurzaamheid moet geïntegreerd worden in de strategie en bedrijfsvoering en er moeten duurzame doelstellingen aan gekoppeld worden. Investeren in LED-verlichting wordt zo geen adhoc beslissing. Duurzaamheid moet op den duur in het DNA van ieder bedrijf zitten.”

Advies en subsidie
Wanneer u GET inschakelt voor vraagstukken rondom duurzaamheid in uw bedrijf, kunt u een deskundig advies verwachten. Meeuse: “Wij maken eerst een vrijblijvende analyse: Hoe groot zijn de ruimtes, waar worden ze voor gebruikt? Hoeveel lampen zijn er? Hoe lang brandt het licht op een dag en in welke staat is het schakelmateriaal? We praten ook met werknemers, een persoonlijke benadering is belangrijk. Eventueel kunnen we voor definitieve installatie, eerst de verlichting  op proef installeren. GET is een klein bedrijf, waardoor de lijnen kort zijn.” Pekaar kwam voor een deel van de LED- verlichting in aanmerking voor fiscale subsidie vanuit het Agentschap NL, de zogenaamde energie investeringsaftrek (EIA). Als specialist op dit gebied kon Pekaar & Partners deze aanvraag geheel zelf verzorgen. Koeman: “De voorwaarde is wel dat je aantoont met een wetenschappelijk onderbouwd rapport dat de investering ook daadwerkelijk voldoende energiebesparing oplevert en voldoet aan de eisen van de EIA. Voor de producten die daarvoor in aanmerking komen kan GET u van deze rapporten voorzien. Doordat het product aan die strenge regels moet voldoen weet je ook meteen dat het een goed product is. En business is dan toch business, een investering mag geen weggegooid geld zijn.”

Pekaar en Partners
Wilgenstraat 4, 4462 CJ Goes
T 0113-214310  F 0113-228661
www.pekaar.nl

Green Energy Technology B.V.
Groenland 12, 4455 SN Nieuwdorp
T 0118-469020  F 0118-469025
www.get-green.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.