Croonwolter&dros Samen werken aan innovatie

Croonwolter&dros is dé partner voor ondernemers op het gebied van elektrotechniek, automatisering, werktuigbouwkunde en systeemintegratie. “Als technisch dienstverlener denken wij graag met onze opdrachtgevers mee, om tot een nog beter resultaat te komen.” 

Croonwolter&dros ontstond vorig jaar na een fusie tussen Croon en Wolter&Dros, die op hun beurt zo’n 140 jaar geleden begonnen als familiebedrijf. De onderneming heeft vestigingen door heel Nederland en ongeveer 2800 werknemers. Regionale bereikbaarheid blijft belangrijk voor het landelijk opererende bedrijf. In Zeeland en West-Brabant worden de klanten bediend vanuit de vestigingen in Heinkenszand en Roosendaal, die volgens directievoorzitter Piet Jan Heijboer meeprofiteren van de omvang van het bedrijf: “Slimme oplossingen die wij als bedrijf ontwikkelen bij complexe landelijke projecten, worden gedeeld met de collega’s in de regio.”

Naar die slimme oplossingen zal steeds meer vraag zijn, verwacht Heijboer. “Techniek speelt een steeds grotere rol in ons leven en onze opdrachtgevers hebben soms flinke uitdagingen om hun processen te automatiseren of intuïtiever te maken. Met techniek kan veel, maar het is echt een specialisme. Daarom proberen we steeds meer samen op te trekken met onze leveranciers en klanten, om strategische partnerschappen op te bouwen en samen te innoveren. Dat zijn de kernwaarden binnen ons bedrijf: duurzame relaties met onze klanten en leveranciers, meehelpen bij de energie-transitie en innoveren.”

Sluiskiltunnel
Croonwolter&dros heeft zijn werkterreinen verspreid over een aantal divisies. Op het gebied van Infra werkt het bedrijf mee aan de aanleg van tunnels, sluizen en bruggen. In Zeeland was dat onder meer bij de aanleg van de Westerscheldetunnel en de Sluiskiltunnel. “Dat gaat van ontwerp tot uitvoering en onderhoud. Voor de Westerscheldetunnel hebben we in 2013 een nieuw onderhoudscontract voor twintig jaar afgesloten. Dat gaat over high tech- onderdelen, waarbij de veiligheid van de weggebruiker altijd voorop staat. Stel, als je auto stilvalt in de tunnel, dan wordt dat door verschillende sensoren opgepikt, waarna je via je eigen autoradio te horen krijgt waar de dichtstbijzijnde nooduitgang is. ”Ook de Sluiskiltunnel is een paradepaardje waar Heijboer trots op is. “Die is binnen het budget en binnen de afgesproken tijd uitgevoerd. De ervaringen die we daar hebben opgedaan dienen als voorbeeld voor andere tunnels, zoals nu bij de restauratie van de Maastunnel. Ook de manier waarop het gebied tijdens de aanleg van de tunnel toegankelijk is gebleven en via route-informatieborden de doorstroming werd geregeld, was een huzarenstukje. Daar zijn we echt trots op.”

Processen versnellen
In de divisie Industrie werkt Croonwolter&dros in uiteenlopende marktsegmenten. In Zeeland gaat het dan onder meer over de food-sector, logistiek en chemie. “Daar doen we veel projecten, zoals stops en turnarounds voor maintenance werk. Op grote plants werken we 24/7 door”, vertelt Heijboer. Ook hier heeft het bedrijf veel langdurige relaties met klanten. “Dat is voor beide partijen prettig omdat we dan echt kunnen meedenken over zaken als capaciteitsplanning en veiligheid. Voor de klant is tijd geld, dus helpen we processen versnellen door het werk niet stil te leggen tijdens het onderhoud. Steeds vaker zitten we in dezelfde ruimte als onze opdrachtgever, zodat we nog beter snappen wat die nodig heeft.”

De divisie Utiliteit omvat een aantal mooie projecten op het gebied van onderhoud en nieuwbouw. “In Zeeland doen we bijvoorbeeld al ruim twee decennia het onderhoud voor de Schelderadarketen. Aan land werken we op dit moment mee aan de transformatie van het Scheldekwartier in Vlissingen, waar de voormalige Zware Plaatwerkerij wordt verbouwd tot woonvoorziening voor ouderen. Daar doen wij alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Ook helpen we onze klanten op het gebied van vraagstukken over duurzame energie. Met ons bedrijfsonderdeel Smart Energy kunnen we zelf projecten ontwikkelen, financieren en exploiteren, waarbij klanten duurzame energie kunnen inzetten, maar zonder zelf te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen. Een mooie stap vooruit die helpt bij de energietransitie van fossiele naar duurzame bronnen.”

Windparken
Het vierde terrein waar Croonwolter&dros al jaren actief is, is Marine & Offshore. Heijboer: “Dat gaat heel breed, van het installeren van extra dieselgeneratoren op cruiseschepen tot engineering, ontwerpen en realiseren van windmolenparken op zee. Op dit moment werken we aan een windpark tussen Duitsland en Denemarken en we hopen ook mee te kunnen doen aan een van de projecten die vanuit Zeeland worden ontwikkeld. Inmiddels hebben we wereldwijd al veel ervaring opgedaan met windmolenparken en er komt steeds meer vraag naar specialisten op dit vlak. Bij het werken op zee komt een hoop engineering kijken, omdat je te maken hebt met hoge voltages en omdat de apparatuur goed beschermd moet zijn tegen wind en water.”

Ook op andere manieren werkt Croonwolter&dros aan innovaties op het gebied van duurzaamheid. “Bijvoorbeeld bij WarmCo2 in Terneuzen. Bij dat project doen we de volledige engineering, installatie en maintenance van alle techniek waardoor de restwarmte van kunstmestfabriek Yara Sluiskil naar de tuinders in de Autrichepolder gaat. Daarbij is kennisdeling weer van belang. Door alles goed te overleggen neem je je relaties mee in je expertise en kom je samen tot de beste oplossing.”

Niet alleen klanten pro teren van de kennis van Croonwolter&dros: het bedrijf profileert zich nadrukkelijk in het onderwijs. “Onze medewerkers gaan graag naar open dagen van ROC’s, HBO’s en universiteiten om jongeren te stimuleren voor techniek te kiezen. Techniek speelt een steeds grotere rol in ons leven en we hebben nog veel specialisten nodig. Ook in Zeeland hebben we vacatures op allerlei niveaus en staan nog veel mooie projecten te wachten. Werken bij Croonwolter&dros betekent een breed kennisnetwerk om op terug te vallen, met een regionale sfeer.”

Croonwolter&dros
Schouwersweg 94
4451 HT Heinkenszand
T. 088-923 6162
I. www.croonwolterendros.nl

Tekst: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Ruden Riemens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *