Crossborder event Zeeland & West-Brabant Business

Zakendoen met uw (internationale) buren?
Op dinsdag 11 april lanceren Zeeland & West-Brabant Business een nieuw concept gericht op grensoverschrijdend ondernemen tussen Zeeuwse, Vlaamse en West-Brabantse ondernemers. Tijdens de avond behandelen wij diverse onderwerpen gericht op het zakendoen tussen Nederland en België in algemeen, maar ook tussen de drie grensregio’s Zeeland, West-Brabant en Vlaanderen (gebied Brugge, Gent en Antwerpen).

Het evenement vindt plaats in samenwerking met en bij Frame 21 business en meeting center in Roosendaal. Zij hebben vestigingen in zowel Roosendaal als Antwerpen en hiertoe een netwerk van bedrijven in beide regio’s opgebouwd. Aanvullende partners en programma zullen we binnenkort bekendmaken.

De avond zal bestaan uit een ontvangst met “Belgisch-Nederlands” buffet en aansluitend vindt een plenaire opening plaats door de partners van het event. Daarna zullen diverse deelsessies worden georganiseerd over uiteenlopende onderwerpen. Hierbij kunt u denken aan:
– Vestigen in Nederland of België
– Vestigen specifiek in Zeeland, Brabant of Vlaanderen
– Juridische valkuilen (wat zijn de verschillen tussen beide landen)
– Cultuurverschillen
– Tips internationaal zakendoen
– Subsidiemogelijkheden
– (inter)nationale bedrijfsovernames

Aanmelden kan hier.

Locatie

Op de locatie is voldoende parkeergelegenheid beschikbaar

 

Voorlopig programma dinsdag 11 april
17.15 Inloop
17.45 Aanvang Belgisch-Nederlands buffet
18.45 BNR discussiepanel, debat & radio-opnames thema “internationaal ondernemen”
19.30 Aankondiging eerste ronde kennissessies
19.45 Start kennissessies ronde 1
20.15 Pauze + aankondiging tweede sessies
20.30 Start kennissessies ronde 2
21.00 Netwerkborrel
22.00 Afsluiting officiële programma

Radio-opnames en discussietalkshow via BNR nieuwsradio
In samenwerking met BNR Nieuwsradio zal er tevens een radioprogramma worden gemaakt van het BNR programma “Gangmakers”. Het programma in de regio met onderwerpen die spelen bij ondernemers. Gangmakers toert door het land met een serie events voor en door ondernemers over actuele trends en ontwikkelingen op het snijvlak van economie, werk en ondernemen. De bijeenkomst bestaat uit een radio-uitzending met een debat onder leiding van BNR-presentator Maarten Bouwhuis. Tijdens het programma zullen diverse gasten met elkaar in gesprek gaan over internationaal ondernemen en kan het publiek zich mengen in diverse stellingen en discussieonderwerpen.  BNR Nieuwsradio is dé nieuwszender die luisteraars op een prettige en prikkelende manier op de hoogte houdt van het nieuws en dat voorziet van achtergronden.

Seminars ronde 1
Je kunt één workshop uit ronde 1 en één workshop uit ronde 2 volgen.
1. Erwin van der Meer en Mathieu Pasquier – Invest in Zeeland
Hoe begin je een vestiging in Zeeland/Nederland
Het vergt een goede voorbereiding en de nodige moed om de stap te zetten een bedrijfsvestiging in een ander land te openen. Ook al is dat land slechts enkele kilometers van uw huidige vestiging vandaan. Tijdens onze presentatie geven we u alle informatie waarmee we het u gemakkelijker willen te maken uzelf te oriënteren. Wie de presentatie bijwoont krijgt bovendien na afloop een informatiepakket toegestuurd met daarin de belangrijkste informatie nog een keer in één handig overzicht zodat u het rustig nog eens na kunt lezen. Tijdens de sessie gaan we in op de diverse zaken die komen kijken bij het zakendoen en openen van een vestiging in Zeeland/Nederland, do’s en don’ts en onze dienstverlening. Na deze sessie bent u:
– In staat in te schatten of Zeeland een geschikte plaats is voor een vestiging van uw bedrijf.
– Op de hoogste van de belangrijkste voordelen en de verschillen tussen België en Nederland.
– Bekend met de redenen van andere Belgen om een bedrijfsvestiging te openen in Zeeland en de ondersteuning die zij hierbij hebben gehad van Invest in Zeeland. Met deze informatie is een succesvolle onderneming in Zeeland ook voor u binnen handbereik.

2. Marc Groothuijse – KVK & Ragne van Engelen – Taalstudie.nl
Hoe leg je zakelijke contacten in Vlaanderen
De Kamer van Koophandel verzorgt een kennissessie over het leggen van zakelijke contacten in Vlaanderen. Hoe zitten de netwerken in elkaar, hoe kun je digitaal jezelf al oriënteren, welke partij kan waarbij helpen en tot slot laat de KVK zien wat de Vlaams-Nederlandse Handelsdag wat binnenkort plaatsvindt daarin kan betekenen. De KvK zal daarnaast ook beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden.

Tevens vertelt Ragne van Engelen, taaltrainer en vertaler bij Taalstudie.nl over hoe zij succesvol haar bedrijf internationaal heeft uitgerold.

 

3. Jorge Ober – NXT Sales
Internationaal klanten vinden en binden
Houdt een sessie over het internationaal en inter-regionaal klanten vinden, binden en behouden binnen de drie gebieden. Jorge is opgegroeid in Zeeland en heeft een eigen bedrijf in Brabant. Daarnaast heeft hij 2,5 jaar ervaring met Vlaamse samenwerkingspartners, klanten & collega’s). Tijdens deze sessie krijgt u:
• De best-practise sessie met voorbeelden vanuit Acquisitie / Offertebespreking /Onderhandelingsgesprekken / Evaluatie
• Netwerkoefening met vraag-aanbod match (wat zoekt een Vlaamse Ondernemer en wie kan de zoekvraag invullen)

 

4. Henk de Jong – Take 5 the Vallue Adding company
Grensoverschrijdende overnames
Een mogelijkheid om de stap over de grens te zetten, is het overnemen van een bedrijf in het andere land. Je verschaft daarmee meteen toegang tot de markt of bijvoorbeeld toegang tot specifieke kennis of kunde die daar aanwezig is. Maar is dit wel zo eenvoudig en hoe vind je het juiste bedrijf dat bij jou past ? Henk is zijn leven lang actief geweest in de internationale overname praktijk (eerst als ondernemer en nu als adviseur). Niet alleen in de totstandkoming van de overname zelf maar juist ook bij het vervolg daarvan; het daadwerkelijk integreren en samenvoegen van grensoverschrijdende activiteiten en organisaties. Het gewenste doel kan immers alleen bereikt worden als er een succesvolle gezamenlijk aanpak komt, rekening houdend met verschillen in oa. cultuur en marktwerking. Juist in de interactie tussen Nederland en Vlaanderen maar ook tussen de verschillende regio’s (zoals Brabant en Zeeland) kan onderschatting van die verschillen een overname laten mislukken. In deze interactieve sessies lopen we gezamenlijk door de mogelijkheden en valkuilen van een grensoverschrijdende overname, hoe je je kan voorbereiden op de juiste stappen van een dergelijke overname en hoe zorg je ervoor dat het ook daadwerkelijk succes wordt.

Seminars ronde 2
Je kunt één workshop uit ronde 1 en één workshop uit ronde 2 volgen.


5. Alexander Vissers – “Your business beyond borders (www.alexandervissers.com)”
Tips & Tricks voor grensoverschrijdend ondernemen
De beste Tips & Tricks voor grensoverschrijdend ondernemen kom je te weten van de ondernemers die dit allemaal al een keer hebben meegemaakt. Waarom zou jij je als ondernemer aan de dezelfde steen stoten als vele voorgangers al hebben gedaan ? Alexander heeft jarenlang voor bedrijven (nieuwe) buitenlandse markten ontwikkeld en begeleid nu ondernemers met het realiseren van internationale groei. Alexander is Nederlander maar heeft gedurende zijn werkzame leven in verschillende Europese landen gewoond en woont nu al meer dan 15 jaar in Belgie. Tijdens deze sessie zal aan de hand van praktijk voorbeelden een aantal tips & tricks worden doorgenomen voor het grensoverschrijdend ondernemen en meer in bijzonder wat de tips & tricks zijn tussen Nederland en Vlaanderen. Dit zal aan de hand worden gedaan van een aantal praktijk voorbeelden waarvan de daarbij betrokken ondernemers ook aanwezig zijn op deze sessie.

 

6. Jos Spijkers – Take 5 The Value Adding Company
Subsidiemogelijkheden Nederland en Vlaanderen
De Nederlandse en Vlaamse overheden kennen stimuleringsregelingen om de drempel van de stap over de grens voor ondernemers te verlagen. Juist voor ondernemers die dat overwegen om die stap te zetten, maar nog niet precies weten hoe je dat moet aanpakken, is dit een mooie kans om dit te laten onderzoeken. Hierdoor kan de ondernemer door gebruik te maken van subsidiegelden, meer duidelijkheid krijgen of, hoe en waar die stap eventueel gezet kan gaan worden. Bovendien is het wel prettig dat je dan ook de vraag kan beantwoorden of je wel “klaar bent” om de stap over de grens te zetten voordat je je in een avontuur stort. Jos is zijn leven lang ondernemer en actief geweest in het opzetten en realiseren van productiebedrijven in het buitenland en houdt zich nu bezig met het begeleiden en coachen van ondernemers die de stap over de grens willen zetten. Jos is bij Take 5 ook gecertificeerd adviseur voor de Nederlandse subsidiemogelijkheden en heeft toegang tot gecertificeerde adviseurs in Vlaanderen voor de regelingen daar. In deze interactieve sessie zullen we uitleggen hoe die subsidieregelingen werken en hoe je ervoor in aanmerking kan komen. Daarnaast zullen we ook aandacht schenken aan de vraag of je wel klaar bent voor de stap over de grens en wat daar bij komt kijken.

7. Matthijs Verbraak – DRV Accountants & Adviseurs
Fiscale aspecten van het zakendoen in Nederland en Belgie
Houdt een sessie over de fiscale aspecten van zakendoen in Nederland voor Belgische ondernemingen. Matthijs is fiscalist in West-Brabant en heeft in de praktijk veel te maken met grensoverschrijdend ondernemen. Ondanks de geringe afstand tussen Nederlandse en Belgische ondernemingen zijn de verschillen groot. Tijdens deze sessie zullen de belangrijkste fiscale verschillen tussen Nederland en België aan bod komen.

 

 

8. Yvonne Ramdin-Trip, Flanders Investment & Trade (FIT)
Hoe vestig je een bedrijf in Vlaanderen
Flanders Investment & Trade is het Vlaams (overheids) agentschap voor internationaal ondernemen. Nederlandse ondernemingen kunnen bij ons terecht voor informatie en advies over vestigen in Vlaanderen. Vlaamse ondernemingen kunnen bij ons terecht met vragen over de Nederlandse markt. Met onze diensten proberen we het internationaal ondernemen van en met Vlaanderen te bevorderen. Onze diensten zijn overigens kosteloos en we hebben een vestiging in Den Haag.
Tijdens deze sessie zal FIT meer vertellen over de sterke punten van Vlaanderen, speciaal voor diegenen die erover denken de Vlaamse markt te betreden. Naast sterke sectoren bestaan er ook enkele gunstige incentives voor MKB’ers. Daarnaast zijn er enkele actualiteiten in regelgeving die gunstig voor ondernemers uitpakken en die we graag met u delen.

 

9. Dick Dresselhuis – Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg
“Dick Dresselhuis, woont in de omgeving van Brussel en is Lid van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg. Dick is in Haarlem geboren en woont vanaf zijn jeugd in België. Dick heeft uitgebreide kennis over internationaal ondernemen via de genoten opleiding Business Administration aan Universiteit van Luik (Franstalig) en de wereldwijde werkervaring in het zaken doen, met de laatste 25 jaar een concentratie vanuit Nederland op het traject, het Zuidelijk gedeelte van Europa, in het bijzonder België.
De kennissessie van Dick kent de volgende speerpunten: “Welke stappen ondernemen om succesvol de grens barrière te tackelen, taalgebruik, betaalgedrag en enkele do’s & donts”.

 

Aanmelden

Gezamenlijk gaan we op zoek naar kansen en mogelijkheden in de drie grensregio’s. Aanmelden is gratis, maar er geldt een maximum aantal aanwezigen. (Klik hier als je geen formulier ziet staan)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.