Crossborder evenement – Industrieel Museum Sas van Gent

De cultuurverschillen tussen België en Nederland worden vaak onderschat, alsook de zakelijke kansen die beide regio’s onderling kennen. Deze gelden ook voor het zakendoen met andere (grens)landen. Om deze reden organiseren Zeeland & West-Brabant Business en Eures Scheldemond twee keer per jaar een zakelijke netwerk- en kennisbijeenkomst rondom het zakendoen tussen beide landen. Beide evenementen worden afwisselend georganiseerd in Nederland en België. Het eerste evenement van 2019 vindt plaats in het Industrieel Museum in Sas van Gent (Nederland).

Het evenement is primair bedoeld om de kansen tussen Nederland en België te ontdekken, maar ook het internationaal zakendoen met andere grensgebieden en verre landen zal worden behandeld. Alle ondernemers die geïnteresseerd zijn om over de grens te kijken, zijn van harte uitgenodigd om aan te melden voor het Crossborder event.

Een interessant artikel over de cultuurverschillen tussen Nederland en België:

Wij zijn gierig, zij beleefd. Wij weten het altijd beter, zij zeggen soms ja als ze nee bedoelen. Belgen en Nederlanders zijn buren die dezelfde taal spreken, maar begrijpen elkaar vaak niet. De culturele verschillen zijn groot, maar socioloog Mick Matthys stelt: “De vooroordelen die we van elkaar hebben, kloppen niet.” Lees verder…

 

Het evenement wordt u aangeboden door:

 

West-Brabant Business
Zeeland Business
Eures Scheldemond

 

 

Partners Crossborder event:

 

Ondersteunende partners crossborderevent:

 

Programma

 

Voorprogramma (16.00 – 17.30)

Tijd Voorprogramma
16.00 – 17.30 Voorprogramma met rondleiding bij H4A (een Internationaal aannemingsbedrijf in Sas van Gent) of Industrieel Museum. Hiervoor kan apart worden aangemeld.

 

Hoofdprogramma (vanaf 18.00)

Tijden Hoofdprogramma
18.00 – 19.15 Buffet + netwerken bij en aan de netwerktafels
19.15 – 19.45 Plenaire opening + keynote speaker-HBB24
19.45 – 20.15 Paneldiscussie
20.15 – 20.30 Koffiepauze aan de netwerktafels
20.30-21.00 Ronde 1 workshops, kennissessies of rondetafelgesprekken
21.00 – 21.30 Ronde 2 workshops, kennissessies of rondetafelgesprekken aan de netwerktafels
Vanaf 21.30 Informeel napraten + einde van het officiële programma

 

 

Keynote spreker

Keynote spreker HBB24 Hair & Body Plaza

De in 2011 opgerichte webshop HBB24 is op dit moment één van de grootste online spelers op het gebied van haarverzorgingsproducten. Naast haarverzorgingsproducten verkoopt HBB24 ook producten voor gezicht, lichaam, geuren, make-up en voedingssupplementen. Enkele jaren later is op de webshop uitgebreid richting landen als België, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Dit zorgde er voor dat het bedrijf behoor tot één van de snelst groeiende e-commerce bedrijven. In 2018 stond HBB24 op de plaats 13 van de CrossBorder Top 30.

Deelnemers plenaire paneldiscussie

Tijdens de paneldiscussie gaan we met enkele specialisten in gesprek over de kansen die een samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen ondernemers biedt. Bij de paneldiscussie zijn de volgende deelnemers betrokken en uiteraard wordt ook het publiek hierbij betrokken:

Jan Lonink – burgemeester Terneuzen 
Lonink studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tot 1988 was hij voorzitter van het gewest Overijssel van de PvdA. In het volgende jaar werd hij gekozen tot lid van de Tweede Kamer. Deze functie vervulde hij tot 1994. In 1996 werd hij waarnemend burgemeester van de Drentse gemeente Norg, in afwachting op de gemeentelijke herindeling. Daarna werd hij burgemeester van Sas van Gent (1998) en daarnaast tijdelijk waarnemend burgemeester van Axel (2000), vervolgens burgemeester van Rijssen-Holten (2001) en sinds 2003 is Lonink de burgemeester van Terneuzen. Hij woont in Philippine.

Deelnemers plenaire paneldiscussie
Burgemeester Lonink

Peter Geerste – NorthSeaPort 
– Commercial Manager at North Sea Port

Kurt Moens – Gedeputeerde Oost-Vlaanderen 
Bevoegdheden:
– Woordvoerder deputatie en communicatie
– Politieke organen – secretariaat – administratieve dienstverlening – archief
– Logistiek: Aankopen, Transport en Verzending, en Facilitair beheer
– Financiën en algemene financiering
– Economie incl. POM
– Onderwijs incl. vorming (PAULO)
– Erediensten en vrijzinnigencentra
– Overige hulpdiensten – bestuurlijke preventie (incl. GAS)
– Organisatiebeheersing
– Restbevoegdheden: diverse

Freddy van Malderen – directeur VDAB Oost-Vlaanderen en voorzitter van EURES Scheldemond

Jo-annes de Bat
– Gedeputeerde provincie Zeeland
– Portefeuille: Economie (werkgelegenheid, circulaire economie, MKB en innovatie algemeen, arbeidsmarkt, maintenance, digitale agenda, financieringsfondsen)

Partners


Eures Scheldemond

Zet zich in voor het bevorderen van de arbeidsmobiliteit in de grensstreek Vlaanderen-Nederland door de organisatie van gerichte activiteiten gefocust op werkzoekenden en werkgevers. In het partnerschap werken UWV Werkbedrijf, VDAB, vakbonden , werkgeversorganisaties en lokale overheden samen om de arbeidsmobiliteit in de grensregio te bevorderen.


KVK

KVK biedt informatie, voorlichting en ondersteuning aan ondernemers bij de belangrijkste thema’s op ondernemersgebied. Onze wettelijke taken zijn gericht op het registreren, informeren en adviseren van ondernemers.


Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen
Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen is een onafhankelijke bedrijvenorganisatie en telt 3.000 leden die actief zijn in vrijwel alle sectoren. Voka verdedigt de belangen van ondernemingen, organiseert opleidingen en begeleidingsprojecten, verleent diensten en brengt ondernemers samen in tal van professionele netwerken.


North Sea Port
North Sea Port wil het havengebied, dat loopt van het Nederlandse Vlissingen tot het Vlaamse Gent, verder ontwikkelen.


VDAB
Het is onze missie om in het belang van werkgevers, werknemers en werkzoekenden de arbeidsbemiddeling, begeleiding en opleiding te verzekeren, organiseren en bevorderen met het oog op de levenslange en duurzame inschakeling op de arbeidsmarkt van werkzoekenden en werknemers.


Flanders Investment & Trade
Het Vlaams (overheids) agentschap voor internationaal ondernemen. Nederlandse ondernemingen kunnen bij ons terecht voor informatie en advies over vestigingen in Vlaanderen. Vlaamse ondernemingen kunnen bij ons terecht met vragen over de Nederlandse markt. Met onze diensten proberen we het internationaal ondernemen van en met Vlaanderen te bevorderen. Onze diensten zijn overigens kosteloos en we hebben een vestiging in Den Haag.


Den Doelder Crossborder Recruitment
Een kwalitatieve en gedegen speler op de Belgische en Nederlandse (arbeids-)markt, met name in de segmenten techniek, logistiek en industrie. Zij heeft haar klanten in Zeeland, Vlaanderen en rond de havens van Antwerpen, Gent, Vlissingen, Terneuzen en Rotterdam. Den Doelder Crossborder Recruitment heeft een diversiteit aan HR-diensten voor uw bedrijf beschikbaar. Wij onderscheiden ons in de markt door een persoonlijke en kwalitatief gedegen aanpak. Omdat we zelfstandig werken kent onze flexibiliteit geen grenzen. Ook werven en plaatsen we ‘crossborder’ omdat we in bezit zijn van de erkenning van uitzendbureaus in Vlaanderen, België onder nummer VG2159/U. Daarmee bieden we flexibiliteit aan werkgevers & -nemers in de grensregio’s.

Cultuurverschillen
Cultuurverschillen – Evert van Wijk
Lang werd die valse vriendschap tussen België en Nederland van beide kanten met een soort politiek correcte mantel der liefde bedekt. Enerzijds kwam dit doordat de Belgen niet de gewoonte hebben om te zeggen wat ze werkelijk denken en anderzijds omdat die ‘zelfgenoegzame’ Nederlanders het zich gewoonweg niet kunnen voorstellen dat die ‘vriendelijke’ Belgen een gloeiende hekel aan hun hebben.Hoog tijd dus voor een boek dat uitlegt hoe het werkelijk zit met de relatie België-Nederland. Tijdens het event mogen wij vijf exemplaren van zijn boek ”Valse vrienden” verloten..

Bekijk ook deze twee filmpjes over het boek Valse Vrienden: link 1 en link 2

GrensMatch app
GrensMatch is een nieuwe matchingsapp voor de arbeidsmarkt in de grensregio Zeeland/West-Oost Vlaanderen en West-Brabant/Antwerpen. Zo kunnen werkgevers en werkzoekenden in de grensregio gemakkelijk contact met elkaar leggen.
De app helpt bij het zoeken naar geschikt personeel en bij het opstellen van een persoonlijk profiel van werkzoekenden. Hiermee zorgt de app voor een vergroting van de arbeidsmobiliteit binnen de grensstreek en motiveert het werkgevers en werkzoekenden om over de grens te kijken. De app is voor iedereen beschikbaar: voor werkgevers aan beide zijden van de grens, voor werkzoekenden met of zonder uitkering, baanveranderaars, afgestudeerden en schoolverlaters in België en Nederland

Met GrensMatch kunnen werkgevers gratis:

 • Verschillende zoekprofielen aanmaken op basis van voorkeursberoepen van werkzoekenden
 • Bladeren tussen de profielen van werkzoekenden in de grensregio, kortom SWIPEN !
 • De juiste kandidaat vinden op basis van competenties, motivatie en voorkeursberoep

De Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg (NKVK)
De Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg (NKVK) zet zich als ledenvereniging al meer dan 115 jaar in ter bevordering van het grensoverschrijdend zakendoen in de Benelux. Hiervoor biedt de NKVK u een brede waaier aan diensten en producten op het vlak van marktonderzoek, handelsbevordering, opleiding, netwerking en ondersteuning bij alle uitdagingen waarmee u geconfronteerd wordt bij zakendoen over de grens in België of Nederland.

Thema's


Thema’s die ieder event terugkomen, zijn onder andere:
– Aannemen internationaal personeel / werken over de grens
– Cultuurverschillen en taalbarrières
– Zakendoen in Nederland en Vlaanderen
– Vestigen in Nederland of Vlaanderen
– Tips en adviezen over internationaal zakendoen
– Overnemen van internationaal bedrijf
– Internationaal registreren van merk en idee
– Belangrijke wet- & regelgeving / subsidiemogelijkheden

Het definitieve programma wordt binnenkort bekend gemaakt. Wanneer u zich aanmeldt, wordt u automatisch op de hoogte gehouden van programma updates.

Waarom mag u dit evenement niet missen?

Leer hoe u internationaal kunt gaan ondernemen of groeien

– Geniet van een heerlijk walking-dinner
– Vergroot uw zakelijk netwerk over de grens (Nederland-Vlaanderen)
– Vergroot uw kennis over hoe u succesvol zaken kunt doen over de grens (b.v. cultuurverschillen, personeel werven, juridische valkuilen, succesvol acquisitie plegen)
– Laat u inspireren door interessante sprekers uit de praktijk
– Maak kennis met een internationaal georiënteerd bedrijf, actief in zowel Nederland als Vlaanderen
– Ontdek het Industrieel museum onder leiding van een gids
– Leer hoe u internationaal kunt gaan ondernemen of groeien
– Ontdek andere internationale marketing cases
– Tips & tricks voor internationale merkopbouw

Seminars en workshops

Ronde 1
1. Flanders invest en trade

Flanders Investment & Trade (FIT)
Flanders Investment & Trade is hét aanspreekpunt voor internationaal ondernemen in Vlaanderen.

a.)          Wat is FIT, wat kan FIT voor u als Nederlands bedrijf betekenen?

b.)          Wat zijn de speerpunten van de Vlaamse economie, waar liggen de kansen?

c.)          Wat zijn de belangrijkste belastingvoordelen voor bedrijven die aan onderzoek en ontwikkeling doen?

Onze kerntaken:
– Bedrijven in Vlaanderen helpen exporteren en internationaliseren
– Buitenlandse bedrijven begeleiden bij hun investeringsprojecten in Vlaanderen
– Buitenlandse kopers in contact brengen met Vlaamse producten en diensten

Tijdens het seminar van FIT gaan we graag verder in op het zo optimaal mogelijk kunnen ondernemen in Vlaanderen. Hoe kunt u efficiënt(er) investeren in Vlaanderen.

2. EURES: Rondetafelsessie Arbeidsmobiliteit over de grenzen heen


Verzorgt door: Eures Scheldemond
Rondetafel: door Sarah O’brien
Thema: arbeidsmobiliteit over grenzen heen.

Schaarste op de arbeidsmarkt neemt toe in het grensgebied Vlaanderen-Nederland. Dit stelt eisen aan het aanpassings- en verandervermogen van organisaties en huidige en toekomstige medewerkers. Verandervermogen blijkt noodzakelijk om als organisatie toekomstbestendig te zijn en blijvend waarde te creëren voor alle betrokken belanghebbenden.

 • Uw bedrijf evolueert welke impact heeft dit op uw personeel?
 • Een gebrek aan gekwalificeerde personeel remt de groei van uw bedrijf, tekorten worden steeds nijpender door vergrijzing, vakkrachten moeten we vooral gaan aantrekken van over de grens. In welke mate hangt het succes van uw organisatie af van uw kwantitatieve en kwalitatieve personeelsbezetting?
 • Waartoe bent u als werkgever bereid om uw vacatures te kunnen blijven invullen?
 • Is het traditionele zoekgedrag gebaseerd op strikt omlijnde functieprofielen nog wel van deze tijd?
 • Laat u onbedoeld gemotiveerde competente talenten aan de zijkant liggen?
 • In de huidige krapte op de arbeidsmarkt moeten Vlaamse en Nederlandse bedrijven elkaar vooral beconcurreren voor het schaarse talent, samen werken aan gedeelde oplossingen is geen vanzelfsprekendheid. Welke effecten heeft het verruimen van uw zoekgedrag tot nét over de grens op uw aanwervingsstrategie van nieuwe medewerkers?
 • Hoe maakt u uw bedrijf aantrekkelijk voor nieuwe werknemers?
 • Hoe houdt u zicht op de rollen, verantwoordelijkheden en competenties die binnen uw bedrijf nodig zijn om de korte en lange termijn uitdagingen te realiseren?
 • Weet uw HR afdeling hoe om te gaan met grensarbeiders ?

3. Cultuurverschillen in zakendoen België – Nederland (Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg)

 

Geen twee buurlanden zijn cultureel zo verschillend van elkaar als Nederland en België. Natuurlijk heeft dit ook belangrijke gevolgen voor de manier van zakendoen. In deze interactieve sessie bekijken we samen welke culturele obstakels uw handel in het buurlang mogelijk in de weg staan en hoe u ermee kan omgaan. Uw klant verstaan is namelijk de eerste stap naar een succesvolle verkoop.

Spreker, Tom Vansteenkiste

Ronde 2

1. KVK- International Business Platform

 

Rondetafelsessie over KVK International Business Platform (IBP) en overige buitenland dienstverlening;

KVK International Business Platform

Hoe kom ik aan een betrouwbare zakenpartner? Dit is een van de meest gestelde vragen van ondernemers die internationaal ondernemen. Maar hoe kom je in contact met relevante bedrijven in jouw sector in het buitenland? KVK biedt ondernemers KVK International Business Platform (KVK IBP). Dit nieuwe platform brengt jou in contact met potentiële zakenpartners, ondernemers en landenspecialisten.

Redenen om deel te nemen aan KVK IBP:

 • Je breidt jouw netwerk uit zonder bemiddeling van (netwerk)organisaties of adviseurs. Je bepaalt zelf hoe en wanneer je contact opneemt met een ondernemer die voldoet aan jouw zoekprofiel.
 • KVK toetst of de aangemelde bedrijven bestaan en checkt of de aangeleverde bedrijfsinformatie volledig is.
 • Je ontvangt regelmatig interessante informatie over door jouw geselecteerde landen of sectoren.
 • En niet onbelangrijk: je zet jouw bedrijf in de etalage voor mogelijke partners.

Tijdens het rondetafelgesprek kunt u interactief met KVK in gesprek over deze en andere buitenlandse dienstverlening van de KVK.

2. EURES: Financieel voordeel uit het aanwerven en opleiden van uw personeel


Verzorgt door: Eures Scheldemond
Kennissessie: door Kees Lamain en Martin Rijk van UWV en Vera de Wolf van VDAB

Haal financieel voordeel uit het aanwerven en opleiden van uw personeel!
Werkgevers hebben vaak recht op financiële voordelen als ze nieuwe werknemers aannemen. Maar vaak zijn werkgevers niet op de hoogte van het bestaan van bepaalde tewerkstellingsmaatregelen/financiële regelingen. Veel maatregelen zijn gericht op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals ouderen en personen met een arbeidsbeperking. De overheid wil er met subsidies voor zorgen dat zij makkelijker aan de slag kunnen.

Voor slimme werkgevers liggen hier financiële voordelen. Om die voordelen ook echt te benutten, is een goede voorbereiding vereist. Adviseurs van UWV en VDAB informeren u in deze workshop over de mogelijkheden, voorwaarden en best practices. Ook de grensoverschrijdende mogelijkheden worden besproken.

3. NKVK: Grensoverschrijdende marketing en communicatie

Verzorgt door: Nederlandse Kamer Van Koophandel voor België en Luxemburg
Kennis sessie: door Tom Vansteenkiste

België vs Nederland: We spreken dezelfde taal toch?

Een van de grote voordelen bij het zakendoen tussen Vlaanderen en Nederland is dat we dezelfde taal spreken. Hierdoor denken vele bedrijven dat ze hun communicatie en marketing niet echt hoeven aan te passen als ze over de grens actief worden. Niets is echter minder waar. Niet alleen bestaan er verschillen qua taalgebruik maar ziet bijvoorbeeld ook een website in België en Nederland er anders uit en worden social media anders gebruik. Een Nederlandse klant is anders dan een Belgische klant en vergt dus ook een andere aanpak. Kom en ontdek de belangrijkste aandachtspunten voor uw grensoverschrijdende marketing en communicatie.

Locatie

Het evenement wordt gehouden bij het Industrieel Museum in Sas van Gent. Een prachtige locatie, niet alleen om te zien, maar ook omdat het precies de grens tussen Nederland en Belgie kust.

 

Het Industrieel Museum is wellicht het stoerste museum van Zeeland. Zeeland en industrie lijken misschien een rare combinatie, maar niks is minder waar. Dat wordt in dit museum op een leuke interactieve manier tentoongesteld, zodat dit museum echt voor alle leeftijden een belevenis is. Het museum is gevestigd op een unieke locatie in Sas van Gent, namelijk de historische suikerloodsen van de eerste Coöperatieve Suikerfabriek. Sas van Gent, liggend in Terneuzen, Zeeuws-Vlaanderen en nabij de Belgische grens is de ideale locatie voor een evenement bedoeld voor zowel Nederlandse als Belgische ondernemers. De plaats ontleent zijn industriële betekenis aan de aanwezigheid van het Kanaal Gent-Terneuzen.

Adres:
Westkade 114
4551 LA Sas van Gent

 

 

 

Aanmeldingen

Bekijk hier wie zich heeft aangemeld voor het Crossborder event.

Aanmelden


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.