Crossborder event 2018 – Hoe kunt u profiteren van voordelen die de andere kant van de grens u biedt?

Op dinsdag 17 april organiseert Zeeland & West-Brabant Business voor de derde keer samen met EURES Scheldemond en Frame21 Crossborder Office een crossborder netwerkevent voor Zeeuwse, Vlaamse en West-Brabantse ondernemers. Deze editie gaat plaatsvinden in Brabant. Er is weer een hoop mogelijkheid om te netwerken, 1-op-1 gesprekken voeren op de kennismarkt en volgen van kennissessies over uiteenlopende thema’s over grensoverschrijdend ondernemen. 

Tijdens de avond worden diverse onderwerpen behandeld gericht op het zakendoen tussen Nederland en België in algemeen, maar ook tussen de grensgebieden Zeeland, West-Brabant, Antwerpen en Oost- en West Vlaanderen. Voor dit evenement worden zowel Vlaamse als Nederlandse (Zeeuwse & Brabantse) ondernemers uitgenodigd. Bezoeken van dit evenement en de kennissessies is (op de consumpties na) volledig kosteloos. Vele kennispartners met kennis van de internationale markt staan voor u klaar met advies, kennis en ondersteuning bij het zoeken van de mogelijkheden om met uw business de grens over te steken.

Het evenement is gratis bij te wonen, maar wel even aanmelden via dit formulier. U kunt bij uw inschrijving aangeven of u voorafgaand aan het programma gebruik wenst te maken van het gratis buffet.

Eures Scheldemond zet zich in voor het bevorderen van de arbeidsmobiliteit in de grensstreek Vlaanderen-Nederland door de organisatie van gerichte activiteiten gefocust op werkzoekenden en werkgevers. In het partnerschap werken UWV Werkbedrijf & VDAB, vakbonden, werkgeversorganisaties en lokale overheden samen om de arbeidsmobiliteit in de grensregio te bevorderen.

 

 

 

 

Frame 21 Crossborder Office
Frame21 is er voor lokale en regionale ondernemers, maar ook voor Belgische bedrijven die zich in Nederland willen vestigen en andersom. Frame21 is dé referentie voor grensoverschrijdende activiteiten. De belangen van Nederland en België lijken nauw te zijn verbonden met elkaar. Nieuwe kansen voor economische structuurversterking doen zich voor.

 

Bedrijven in Nederland en België zoeken steeds vaker naar de mogelijkheden om over de grens te netwerken. Frame21 biedt de oplossing. Belgische en Nederlandse ondernemers ontmoeten elkaar en versterken elkaar. Wij helpen de ondernemers om voeten in de aarde te krijgen in een voor hun onbekende markt.

Op basis van een bedrijfsscan kunnen ondernemers bij ons de nodige adviezen op het gebied van financiële, fiscale, juridische, sales, marketing en HR aspecten inwinnen. You get things done at Frame21.

 

 

Vlamingen en Nederlanders gebruiken een hoop verschillende woorden, die wel hetzelfde betekenen. Dit kan voor verwarring zorgen. In onderstaand filmpje een paar voorbeelden.

Samenwerking EURES Scheldemond

Dit crossborder event wordt georganiseerd samen met Eures en Frame21

. Eures Scheldemond zet zich in voor het bevorderen van de arbeidsmobiliteit in de grensstreek Vlaanderen-Nederland door de organisatie van gerichte activiteiten gefocust op werkzoekenden en werkgevers. In het partnerschap werken UWV Werkbedrijf, VDAB, vakbonden, werkgeversorganisaties en lokale overheden samen om de arbeidsmobiliteit in de grensregio te bevorderen. Binnen dit grensoverschrijdende partnership EURES Scheldemond zijn de volgende partners actief:

 

UWV
www.werk.nl  
 VDAB Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling
www.vdab.be
 EGTS Linieland van Waas & Hulst Europese Groepering Territoriale Samenwerking Linieland van Waas & Hulst
www.egtslinieland.eu
   VOKA Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen – VOKA
www.voka.be/oost-vlaanderen
    IVR IVR Schelde-Kempen
werkenoverdegrens.eu
  Provincie West-Vlaanderen
www.west-vlaanderen.be
   Provincie Oost-Vlaanderen
www.oost-vlaanderen.be
   Provincie Zeeland
www.zeeland.nl
  Provincie Antwerpen
www.provincieantwerpen.be
Provincie Noord-Brabant www.brabant.nl

Europese Unie De portaalsite van de Europese Unie is te vinden op: www.europa.eu    
Crossborder kennismarkt

Onderstaande partijen zijn aanwezig voor het beantwoorden van allerlei individuele vragen:

 

 

Eures Scheldemond
Eures Scheldemond zet zich in voor het bevorderen van de arbeidsmobiliteit in de grensstreek Vlaanderen-Nederland door de organisatie van gerichte activiteiten gefocust op werkzoekenden en werkgevers. In het partnerschap werken UWV Werkbedrijf, VDAB, vakbonden, werkgeversorganisaties en lokale overheden samen om de arbeidsmobiliteit in de grensregio te bevorderen.
   Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel biedt informatie, voorlichting en ondersteuning aan ondernemers bij de belangrijkste thema’s op ondernemersgebied. Onze wettelijke taken zijn gericht op het registreren, informeren en adviseren van ondernemers.
  Frame 21
Bedrijfshuisvesting en adviezen internationaal zakendoen op het gebied van financiële, fiscale, juridische, sales, marketing en HR aspecten.
  Zuidwest Business
Zuidwest Business is het overkoepelende bedrijf waaronder de merken Zeeland Business en West-Brabant Business vallen. Onder deze merknamen worden in Zeeland en West-Brabant diverse zakelijke magazines uitgebracht en netwerk- en ondernemersevents georganiseerd. Wilt u met uw bedrijf bekendheid opbouwen in Zeeland of Brabant, dan kunnen wij u hiermee ondersteunen.
  Nederlandse Kamer van Koophandel voor België & Luxemburg
De Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg (NKVK) zet zich als ledenvereniging al meer dan 115 jaar in ter bevordering van het grensoverschrijdend zakendoen in de Benelux. Hiervoor biedt de NKVK u een brede waaier aan diensten en producten op het vlak van marktonderzoek, handelsbevordering, opleiding, netwerking en ondersteuning bij alle uitdagingen waarmee u geconfronteerd wordt bij zakendoen over de grens in België of Nederland.
 MN2B Bedrijfsmentor Martin Lammerteyn
Ben je grenzeloos ambitieus?
De beste manier om te groeien, ook in België!Als ondernemer ben je op de hoogte van wat zich afspeelt op jouw markt.
Je benut elke kans die zich voordoet en gaat na of dit binnen je strategie past.
Het zijn je sterktes die je inzet om ‘goed zaken’ te doen.
Je wilt vooruit, je wilt groeien. Maar hoe? En waar?
Reikt je ambitie tot over de grenzen?
Welke kansen liggen er voor het grijpen in België?
Klopt de stelling ‘ongekend is onbemind?’
Waar zijn er mogelijkheden en welke zijn de beperkingen?
Heb je nood aan een werkbare structuur om je wensen waar te maken?
Mis je informatie en kennis om door te groeien?
Durf je buiten je comfortzone denken en handelen?Als bedrijfsmentor begeleid Martin u bij het realiseren van uw commerciële strategie.
Ik ben uw commercieel klankbord die de koers mee uitstippelt en stuurt waar nodig.
Mijn bijdrage is het effectief plannen en efficiënt uitvoeren van uw commerciële-verkoop tactiek.
Dit leidt tot betere en optimale verkoopresultaten van uw commercieel concept.
 Den Doelder Den Doelder Staffing & Recruitment
Den Doelder Staffing & Recruitment is een kwalitatieve en gedegen speler op de Belgische en Nederlandse (arbeids-)markt, met name in de segmenten techniek, logistiek en industrie.Zij heeft haar klanten in Zeeland, Vlaanderen  en rond de havens van Antwerpen, Gent, Vlissingen, Terneuzen en Rotterdam.Den Doelder Staffing & Recruitment heeft een diversiteit aan HR- diensten voor uw bedrijf beschikbaar. Wij onderscheiden ons in de markt door een persoonlijke en kwalitatief gedegen aanpak. Omdat we zelfstandig werken kent onze flexibiliteit geen grenzen.Ook werven en plaatsen we ‘crossborder’ omdat we in bezit zijn van de erkenning van uitzendbureaus in Vlaanderen , België onder nummer VG2159/U.Daarmee bieden we flexibiliteit aan werkgevers & -nemers in de grensregio’s.
 Afbeeldingsresultaat voor drv DRV
Door de steeds verder gaande internationalisering werken zowel bedrijven als werknemers vaker over de grens. Door de wirwar aan regels is het echter moeilijk een optimale situatie te creëren en de gevolgen van zakendoen in het buitenland te overzien. Elk land heeft immers eigen wetten en regels voor bedrijven die ook nog eens aan constante verandering onderhevig zijn. Landen hebben onderling verdragen en verordeningen afgesloten om te regelen wie in welke situatie mag heffen. Bij DRV werken specialisten die u hierin wegwijs kunnen maken en u stap voor stap kunnen begeleiden bij ondernemen over de grens.
 TAKE 5 | the value adding company Logo Take5
Is uw bedrijf klaar voor een stap over de grens? Take5, The Value Adding Company, biedt een breed spectrum aan expertise en excellente dienstverlening. Al onze adviseurs beschikken namelijk over brede kennis en ervaring, omdat zij in het verleden als ondernemer zelf in de klei hebben gestaan. Met vallen en weer opstaan hebben zij hun sporen verdiend.Wij zijn ons continu bewust van de veranderingen in onze samenleving en vertalen deze naar de uitdagingen van de toekomst, zowel voor onze eigen organisatie als voor onze cliënten. Met succes hebben wij inmiddels veranderingen en resultaat voor een keur aan organisaties gerealiseerd.We geloven in eenvoud en niet in complexiteit, in handen uit de mouwen en diepgaande samenwerking teneinde onze cliënten daadwerkelijk toekomstbestendige ondersteuning te bieden.
  Flanders Investment & Trade
Flanders Investment & Trade is het Vlaams (overheids) agentschap voor internationaal ondernemen. Nederlandse ondernemingen kunnen bij ons terecht voor informatie en advies over vestigen in Vlaanderen. Vlaamse ondernemingen kunnen bij ons terecht met vragen over de Nederlandse markt. Met onze diensten proberen we het internationaal ondernemen van en met Vlaanderen te bevorderen. Onze diensten zijn overigens kosteloos en we hebben een vestiging in Den Haag.
 Rabobank Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP)
Is de officiële instantie in de Benelux voor het registreren van merken en modellen.Wat is intellectuele eigendom?
Intellectuele Eigendom (IE) is de verzamelnaam voor rechten op uitgewerkte ideeën en creatieve concepten, zoals uitvindingen, muziek, merken, vormgeving, software, teksten en foto’s. Een uitgewerkt idee kan door verschillende IE-rechten tegelijkertijd worden beschermd. De bekendste IE-rechten zijn het handelsnaamrecht, het auteursrecht, het merkenrecht en het octrooirecht.Waarom zou ik registreren?

  • Een registratie biedt u een sterkere positie ten opzichte van concurrenten
  • Een registratie kan helpen voorkomen dat een ander er vandoor gaat met uw concept, naam, logo, ontwerp of uitvinding.
  • U bent officieel eigenaar. Dit betekent ook dat u het recht kunt verkopen of in licentie geven.

Wij zijn het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom, het bureau van de overheid waar je een merk of model kunt registreren.

 Cultuurverschillen België Nederland Cultuurverschillen  – Evert van Wijk
Lang werd die valse vriendschap tussen België en Nederland van beide kanten met een soort politiek correcte mantel der liefde bedekt. Enerzijds kwam dit doordat de Belgen niet de gewoonte hebben om te zeggen wat ze werkelijk denken en anderzijds omdat die ‘zelfgenoegzame’ Nederlanders het zich gewoonweg niet kunnen voorstellen dat die ‘vriendelijke’ Belgen een gloeiende hekel aan hun hebben.Hoog tijd dus voor een boek dat uitlegt hoe het werkelijk zit met de relatie België-Nederland.Tijdens het event mogen wij vijf exemplaren van zijn boek ”Valse vrienden” verloten. Bekijk voor meer informatie het programma.
 Logo Interfisc
Van werkgevers wordt een brede kennis verwacht van wet- en regelgeving omtrent personeelszaken. Zeker wanneer er in een ander land of grensoverschrijdend gewerkt wordt, kan het echter lastig zijn om de juiste antwoorden te vinden. U kunt dan terugvallen op Interfisc.Wat doen wij? – Wij verzorgen uw volledige salaris- en personeelsadministratie in België, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk. Uiteraard houden wij u op de hoogte van de lokale wetgeving.Ook wanneer uw mensen in meerdere landen werken, zorgen wij ervoor dat de juiste premies en belastingen in het juiste land worden afgedragen. En dat zowel u als uw werknemers op voorhand weten welke consequenties dit met zich mee brengt. Resultaat: een ‘win-win-win-situatie’ voor werknemer, werkgever en de respectievelijke overheden.Daarnaast begeleiden wij u bij het maken van keuzes op het gebied van grensoverschrijdend arbeidsrecht, sociale zekerheid, fiscaliteit, welzijn en gezondheid en compensation & benefits in genoemde landen.
  Unizo
Achter de naam ‘UNIZO’ gaan zo’n 110.000 ondernemers en heel wat gemotiveerde medewerkers schuil. Stuk voor stuk ten dienste van ondernemers en het ondernemerschap. Een stevige ploeg. Ondernemers kunnen altijd bij ons terecht of u nu zelfstandige, vrije beroeper of een KMO bedrijfsleider bent. Als grootste ondernemersorganisatie van Vlaanderen en Brussel springen we in de bres waar nodig. UNIZO is dagelijks de stem van de ondernemer in de Dorpsstraat tot in de Wetstraat. UNIZO stapt naar beleidsverantwoordelijken of ventileert zijn mening in de krant, TV of radio.
Seminars & workshops

Gedurende de avond kunnen seminars worden gevolgd. Deze worden verdeeld in twee rondes. U kunt per ronde één seminar volgen.

Ronde 1

1. Hoe krijgt u meer grip op de arbeidsmarkt over de grens? Succesvol werven over de grens – Eures Scheldemond (uitgevoerd door UWV & VDAB)
In deze interactieve workshop geven (EURES)-adviseurs van VDAB en UWV u praktische informatie en inspiratie over hoe u meer grip krijgt op de arbeidsmarkt over de grens. Welke kanalen kunt u gebruiken voor het werven maar ook grensoverschrijdende HR-vraagstukken komen aan bod. Wat kunnen UWV en VDAB hierin voor u betekenen? Succesverhalen worden verteld.

Jill Heyninck-VDAB
Martin Rijk-UWV

2. Bent u Belgium proof? (Martin Lammerteyn)
Ligt België binnen uw bereik, binnen uw mogelijkheden?
Als ondernemer bent u ambitieus. U wil dat het vooruit gaat dus zoekt u voortdurend kansen om te groeien. U bent steeds alert voor mogelijkheden die zich voor doen. En dan ligt daar België, een grote markt, die niet of nauwelijks ontgonnen is. Grensoverschrijdend zakendoen staat volop in de belangstelling en is een topic.

Het spreekt voor zich dat u deze gelegenheid wil benutten. Alleen rijst de vraag:
“ben ik en mijn bedrijf er klaar voor?”
“ligt België binnen mijn bereik?”
“heb ik alle hulpmiddelen en kennis is huis?”
met andere woorden: “hoe Belgium Proof ben ik?”

Martin Lammerteyn, als Belgische bedrijfsmentor – commercieel verkenner – , biedt u gedurende dit seminar een expliciet en zeer concrete checklist aan die u direct toelaat uw eigen onderneming te analyseren en door te lichten.

Het is resultaat is een compact beeld van of u Belgium Proof bent  of aan welke werkpunten u nog dient te werken voor aleer de stap te zetten richting België. Zet nu de stap richting België en begin bij uw eigen bedrijf!

MN2B
Martin Lammerteyn

3. Ronde tafelgesprek over het importeren, exporteren en zakendoen met het Verenigd Koninkrijk (Kamer van Koophandel)
Op 29 maart 2018 lanceerden KVK en RVO haar vernieuwde Brexitloket (www.brexitloket.nl) en de Brexit Impact Scan (Url volgt). Deze scan heeft als doel het MKB bewust te maken dat er na 29 maart 2021 (note: mits alle EU landen akkoord gaan komt er dus een overgangstermijn van twee jaar, dus tot 2021) veel veranderd op diverse terreinen.

Tijdens deze sessie verneem ik graag uw feedback m.b.t. de website en de scan.

In de komende maanden zullen RVO en KVK gezamenlijk optrekken om Brexit events door het hele land te organiseren.

Marc Groothuijse

4. Inleiding op fiscaliteit en sociale verzekeringen voor werknemers die de grens over gaan (DRV Accountants en Adviseurs)
Bij Global Mobility denken we een expats, impats en grensarbeiders. Voor deze groepen van werknemers moet aan veel praktische zaken gedacht worden. Vaak wordt echter vergeten dat er een grote impact is op de belastingheffing (inclusief loonbelasting) en sociale verzekeringspositie van deze werknemers.  Want wanneer moet je nu gaan denken aan belastingheffing in meerdere landen? En kun je nog wel een ziektekostenverzekering of WW verzekering in het woonland door laten lopen? Zijn er speciale regelingen voor een gunstigere belastingheffing? Welk arbeidsrecht is van toepassing? En hoe zet je een salary split op waarbij in meerdere landen tegelijk gewerkt en verloond wordt? Regelingen zoals de 183-dagen regeling, de 30% regeling of de A1 verklaring moeten goed toegepast worden. In deze sessie wordt een korte inleiding op deze onderwerpen gegeven.

Tabitha Wold

 

5. Export: maar hoe vind ik het meest kansrijke land of regio ? (Take5)
De eerste stap over de grens is de belangrijkste dus maak de juiste keuzes

Hoe herkenbaar is dit: de eerste stap over de grens is meestal een toevalstreffer. Omdat een bestaande klant ook een vestiging heeft in dat land of een toevallig contact in het buitenland die vraagt om uw product/dienst. Maar is dat ook per definitie het juiste land om uw export op te richten ? In een praktische workshop, zal Take 5 met u delen hoe u tot het juiste “doelland” voor export  kan komen en wat komt kijken bij die eerste stap over de grens. Tevens zullen praktijkvoorbeelden worden gedeeld die tot succesvolle maar ook verrassende doellanden hebben geleid !

Ad van Poelje en Henk de Jong zijn partners in Take 5 BV en hebben in het verleden veel ervaring opgedaan in het internationaal zaken doen, zowel als ondernemer en als adviseur voor bedrijven die de stap over de grens hebben gezet.  Door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn zij ook gecertificeerd als erkende coach om middels een subsidietraject ondernemers op weg te helpen bij die eerste stap. Inmiddels hebben ze meer dan 30 ondernemers uit Zuid-West Nederland op weg geholpen met hun export plannen en het vinden van het juiste land of regio voor hun producten en/of diensten.

 

Ronde 2

6. Cultuurverschillen in zakendoen België – Nederland (Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg)
Geen twee buurlanden zijn cultureel zo verschillend van elkaar als Nederland en België. Natuurlijk heeft dit ook belangrijke gevolgen voor de manier van zakendoen. In deze interactieve sessie bekijken we samen welke culturele obstakels uw handel in het buurlang mogelijk in de weg staan en hoe u ermee kan omgaan. Uw klant verstaan is namelijk de eerste stap naar een succesvolle verkoop.

Tom Vansteenkiste

7. Mythes omtrent ondernemen in Vlaanderen weerlegd (Flanders Investment & Trade)

In dit seminar gaat Flanders Investment & Trade (FIT), het agentschap buitenlandse handel en investeringen van de Vlaamse overheid, in op enkele misvattingen die bestaan over ondernemen in Vlaanderen en de Vlaming.

Er wordt ook kort ingegaan op wat FIT kan betekenen voor Nederlandse bedrijven en waar het actief is. Na afloop is er ruimte voor discussie en het delen van ervaringen m.b.t. zakendoen in Vlaanderen. Het seminar wordt gegeven door Tomas Van Stappen.

8. Merkregistratie (Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom)
BOIP is het officiële bureau in de Benelux voor de registratie van merken en modellen (vormgeving). Wij vinden het belangrijk dat een ondernemer goed begrijpt dat de naam waaronder hij of zij zaken doet, verschillende functies heeft. Deze kennis helpt bij de bescherming van de naam en om naamconflicten te voorkomen.

Dus:

Als je het handig vindt om te horen waar je kunt uitzoeken of jouw naam al bestaat, ook over de grens.

Als je het handig vindt om te horen wanneer jouw naam een handelsnaam, domeinnaam of merk is.

Als je het handig vindt om te horen wat een eenvoudige manier is om jouw naam te beschermen, ook over de grens.

Kom dan naar mijn workshop.


Jan Hart, voorlichter bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP)

9. Personeel in het buitenland – Nederland en Belgie verschillen meer dan u zou verwachten! (Interfisc)
Welkom in onze wereld van grensoverschrijdend werken! Nederland en België zijn buurlanden en we worden geacht dezelfde taal te spreken. Desondanks zijn er meer verschillen dan u zou verwachten! Wanneer u als werknemer of werkgever in het ene land gaat samenwerken met een werknemer of werkgever in het andere land, is het vaak lastig om elkaar te begrijpen. Bent u in België gewend dat een zieke werknemer een doktersattest inlevert, dan zult u ervan opkijken dat de zieke werknemer in Nederland zich gewoon bij u ziek meldt. En bent u de relatief lage werkgeverskosten in Nederland gewend, dan zult u misschien schrikken van de hogere afdrachten in België. Daar staat dan echter weer een vrijstelling van sociale bijdragen voor de eerste werknemer in België tegenover.

Tijdens onze workshop gaan wij in op de belangrijkste verschillen op het gebied van personeelszaken. Daarbij onderscheiden wij de volgende pijlers:

  • Arbeidsrecht
  • Sociale zekerheid
  • Fiscaliteit
  • Employee benefits (verzekeringen, vergoedingen, auto’s, telefoons)
  • Welzijn, veiligheid & gezondheid

Na afloop zult u uw werkgever of werknemer in het buurland beter verstaan!

10. Business Development in emerging markets: Do’s and Dont’s (Take5)
Distributie- en Verkoopontwikkeling in opkomende economieën.

Zakendoen in opkomende markten heeft een eigen dynamiek. Dit hangt over het algemeen samen met een afwijkende maatschappijvisie, die het ontwikkelen van een vrije markteconomie tot de jaren ’90 van de vorige eeuw in de weg stond.  Als gevolg hiervan kom je als ondernemer commerciële vraagstukken tegen, die sterk afwijken van die op de thuismarkt in Nederland of België.

Bedrijven moeten zich bewust zijn van verschillen van opkomende markten met de thuismarkt. Wie op de juiste wijze handelt zal zijn slagkracht vergroten, teleurstellingen verminderen en een goede uitgangspositie creëren voor duurzame groei van zijn buitenlandse handel.

Alexander Vissers heeft 20 jaar ervaring op buitenlandse markten.  Hij woonde in verschillende buitenlanden en deed uitgebreide exportervaring op in bijvoorbeeld Rusland, Polen, Turkije en China voor verschillende multinationals. Graag deelt hij met u zijn kennis en ervaring.
Alexander is als partner verbonden aan Take 5. Momenteel helpt hij diverse bedrijven bij het ontwikkelen van buitenlandse afzet.

 

 11. Fiscale aandachtspunten bij grensoverschrijdend ondernemen (DRV Accountants en Adviseurs)

In de media zien wij met enige regelmaat spraakmakende zaken voorbij komen over internationale belastingheffing. Denk daarbij aan de verhalen over grote multinationals (Google, Starbucks), popsterren (Rolling Stones) en over de tot de verbeelding sprekende Panama Papers. Deze problematiek is echter dichterbij dan u denkt. Dagelijkse voorbeelden uit de praktijk zijn het openen van een lokale vestiging in België of Duitsland of het uitvoeren van een langlopend bouwproject in het buitenland. Het verrichten van managementdiensten vanuit uw Belgische holding aan een Nederlandse dochter. Of het voorkomen van dubbele heffing, als u in België woont en dividend uit uw Nederlandse holding geniet. In deze sessie gaan wij kort in op de gevolgen van buitenlandse omzet en winst voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Wij zullen tevens ingaan op de btw-heffing bij internationaal ondernemen. Wanneer factureert u met 21%, 0% of verlegde btw of moet u juist buitenlandse btw in rekening brengen en in een ander land een btw-nummer aanvragen? Het doel van de sessie is om u bewust te maken van de fiscale aandachtspunten van grensoverschrijdend ondernemen en daarover in een afsluitende vragenronde met u van gedachten te wisselen.

Door Dennis Struijcken en Werner van Zundert

12. Diverse juridische aspecten van crossborder zakendoen (MannaertsAppels Advocaten)

Het de grens overgaan is je begeven in een andere juridische wereld. Natuurlijk zijn er ten gevolge van de harmonisering binnen Europa via richtlijnen en verordeningen steeds meer gelijkenissen. Dat neemt echter niet weg dat de nationaalrechtelijke verschillen nog steeds bestaan. Het is van wezenlijk belang voor de ondernemer die grensoverschrijdend ( “cross border”) bezig is om zich hiervan bewust te zijn en om op een verantwoorde wijze hiermee om te gaan.

Tijdens het seminar komen verschillende instrumenten aan bod om zo verantwoord mogelijk met risico’s van cross border transacties om te gaan. Ook zullen praktijkvoorbeelden de revue passeren.

Aanmelden
Locatie
Frame 21 Rietschotten 1 4751 XN Oud Gastel
Programma

Voorprogramma (optioneel)

17.45 – 18.45     Inloop + gevarieerd Nederlands-Vlaams buffet

Programma
18.45 – 19.15     Opening door Freddy van Malderen, provinciaal directeur arbeidsmarktbeheer O-Vl van VDAB en voorzitter van EURES Scheldemond over de kansen die grensoverschrijdend ondernemen biedt
Henk de Jong – Take5
Matthijs Verbraak – DRV Accountants & Adviseurs
Verloting boek ‘Valse Vrienden’*
19.15 – 20.45    Crossborder mark deel 2 met doorlopend ronde 1 seminars & workshops
21.00 – 21.30    Ronde 2 seminars & workshops
21.30 – 22.30    Mogelijkheid tot netwerken met MeetMatch**, crossborder markt deel 3
22.30                   Sluiting + uitreiking goodiebags

Het buffet (exclusief consumpties) wordt u aangeboden door Frame 21 Cross Border Office.

*  Tijdens het event verloten wij vijf exemplaren van het boek ‘Valse Vrienden’, over cultuurverschillen tussen België en Nederland door Evert van Wijk: ”Mijn boek Valse Vrienden gaat over de cultuurverschillen tussen België-Nederland. Als je Nederlander of Belg bent en je wilt je zuider- of noorderbuur beter begrijpen dan moet je dit boek zeker lezen. Ga je als Nederlander zaken doen met Belgen, of andersom: ga je als Belg zaken doen met Nederlanders dan zal dit boek je behoeden voor heel wat valkuilen.” Kijk voor meer informatie op https://www.cultuurverschillenbelgienederland.nl/.

** Meetmatch is een tool, waarbij mensen op basis van hun online profiel aan elkaar worden gekoppeld. Meetmatch maakt netwerken spannender en samenwerken succesvoller.

Aanmeldingen

Benieuwd wie je tegenkomt op het crossborder? De volgende personen hebben zich aangemeld; (update 12-4-2018)

Naam Bedrijf
Ad van Poelje Take 5 BV
Albert Meiresonne Invest in Zeeland
Anita Oerlemans Unizo
Annelies Brands EURES UWV
Anton van der Veen EURES
Benjamin Van Laethem UNIZO Provincie Antwerpen
Bert Schampers Provincie Noord-Brabant
Bert Serneels Provincie Antwerpen
Bert van Leerdam BvLmedia.nl
Bertine Adriaansen UWV
Birgit Killens Interfisc Group
Bruno Vanderschoot BOIP
Conja ter Bekke Take 5 BV
Dana Soentjens KuDa-Solutions
Dédee Kortum Buitenleven Second Life Wood
den Dekker Bouwgroep Peters/ Indek vastgoed
Dennis Struijcken DRV Accountants & Adviseurs
Diana Lindhout PUUR Vermogensadvies & begeleiding
Dirk van Oosterbosch DRV Accountants & Adviseurs
Dirk Verlee Flanders Investment & Trade
Dré Schutte SCHUTTE ISC
Frank Donkers Donkers Market Intelligence
Frank Rienties Mad Science
Frans Buter EURES
Freddy van Malderen
Frits Leenders Gemeente Hulst
Geert van Wonterghem MeetMatch
Gert Van Eetvelt Van Den Bergh Bouw
Gideon Sheetz Hotels
Gui Boven Gui Boven | organisatie-architect
Hans de Bruin Borchwerf II CV
Henk de Jong Take 5 BV
Jan de Carpentier Limit Fotografie
Jan Hart BOIP
Jef Bluekens VDAB
Jill Heyninck EURES
Jill Heyninck VDAB
Johan vd Berg Take 5 BV
Jolanda Baart Den Doelder Recruitment bv
Jonathan de Voogd Zuidwest Business
Jorine Heijboer Zuidwest Business
Jos Spijkers Take 5 BV
Josh Deweerd Hapbit
Julie Pollers Frame 21
Karlijn van den Berg ISD Brabantse Wal
Katja van Leeuwen Interfisc Group
Kees den Boer Den Boer Agri
Kim Baetens Monizze
Leonie Beijer Invest in Zeeland
Linda van Horen Frame 21
Lotte Hoogenboom Mad Science
Loucka Lion Den Doelder Recruitment bv
Marc Groothuijse Kamer van Koophandel (KVK)
Marco Rave Rave Gerechtsdeurwaarder en Incasso
Marieke Vercouteren Zuidwest Business
Marius van den Enden DRV
Martin Hollestelle MHCI
Martin Lammerteyn Bedrijfsmentor
Martin Rijk EURES
Matthijs Verbraak DRV Accountants & Adviseurs
Maxime Post De Pooter Personeelsdiensten
Mechtilde Hennebert Artigo Coaching
Menno Fruijtier IDcreation
Minouche den Doelder Den Doelder Recruitment bv
Mirjam Hoorman-Roose Den Doelder Recruitment bv
Nicolaas Geenen Frame 21
Paul IJsebaert CCIJSEBAERT
Peter Ibes Bridge B2B
Petra Goethals Multimed-Lembeke
Pieter van de Kreeke Facilitas Family Office B.V.
Pip Heskens Frame 21
Richard Szabo Buitenleven Second Life Wood
Rijken Relaxed and Crea
Robin De Scheemaecker Frame 21
Ronald Bauwens BauwPlan Advies
Ronald van IJsselmuide OAMKB strategische accountancy
Rutger Maas Provincie Noord-Brabant
Sanne Olsthoorn Frame 21
Sarah O’brien EURES
Simon De Clerck Endurance Trading BVBA
Sjoerd Tilman MannaertsAppels advocaten
Stefan Goos VDAB
Suzanne de Baere Zuidwest Business
Sylka Mannaert De Pooter Personeelsdiensten
Tabitha Wold DRV Accountants & Adviseurs
Thomas Drost DRV Accountants & Adviseurs
Tijl van Loon Unize Essen
Tijl Van Loon Certis Groep
Tim van den Berg Zuidwest Business
Tim van den Bersselaar Neobis
Tirza van Wensen Frame 21
Toine Witters EURES
Tom Vansteenkiste Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg
Tomas van Stappen Flanders Investment & Trade
Ton Vermeulen St. Maatschappelijk Ondernemen Noord-Brabant
Viola Bakker Eures Scheldemond
Werner van Zundert DRV Accountants & Adviseurs
Wielinga R. de Wilde Zeeuw Ontwerpers
Wim Scheick Jobster BV
Wim Van Loon Trappenmakerij Wim Van Loon
Yves Van Krunkelsven Y. Van Krunkelsven Vertaal- & Tolkwerk bvba

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *