De historie van Zeeuwse familiebedrijven

Bij familiebedrijven denken we al snel aan ondernemingen die vele generaties geleden zijn opgericht en van vader op zoon of dochter zijn overgegaan. Maar er zijn ook nog jonge familiebedrijven, met de belofte om het nog jaren vol te houden. Hieronder voorbeelden van beide varianten met ieder hun eigen unieke kenmerken en mooie ontstaansgeschiedenis.

Timmerman & Zn. B.V. in Middelburg
Overgrootvader Leonard Timmerman begon zijn bedrijf aan de Middelburgse Nederstraat bijna honderd jaar geleden als hoefsmid en reparateur van landbouwmachines. Hij deed goede zaken en het bedrijf breidde uit met twee pakhuizen in de Breestraat. “Daar gebeurde onder meer het laswerk en ook het kantoor verhuisde daar naartoe”, vertelt John Timmerman, kleinzoon van Leonard.

“In de jaren na de Watersnoodramp zijn we echt groot geworden. Er was veel vraag naar machines voor herstel- en opruimwerkzaamheden. Die moesten worden gerepareerd en onderhouden en zo werd Timmerman van de landbouw naar de wegenbouw gestuurd.”

Rond diezelfde tijd werden ook scheepsreparaties een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. “Bij de Punt in Middelburg lagen zandschepen te lossen. Daar was ook altijd werk te doen.” Omdat de ruimte in de stad beperkt was, verhuisde Timmerman naar het industrieterrein aan de Oude Veerseweg. “Daar bouwden we een nieuwe loods en hadden we alle werkzaamheden bij elkaar.”

In de jaren ‘70 nam John de helft van het bedrijf over van zijn oom Henk en later ook de helft van zijn vader Max. In 1977 verhuisde Timmerman naar de huidige locatie aan de Siloweg. “De machines werden steeds groter en zwaarder en konden niet meer over de brug”, vertelt zoon en huidige eigenaar Marc. “Hier was ruimte om te groeien en de schepen konden voor de deur liggen.”

In 2005 nam Marc het bedrijf over van zijn vader, nadat hij eerder diverse functies in de financiële wereld had vervuld. “Machines zijn gewoon gaaf. Het is fijn om iets tastbaars te maken. Ik ging vroeger altijd met mijn vader mee als hij op zaterdag iets ging repareren of klanten bezocht. Het is me met de paplepel ingegoten, al heb ik me nooit gedwongen gevoeld in de zaak te komen.”

“Vroeger was het heel belangrijk om een stamhouder te hebben en het bedrijf in de familie te houden”, vertelt John. “We zijn echt een familiebedrijf in onze manier van werken, maar het is ook belangrijk dat je kinderen hun eigen weg kiezen.” Marc:“Mijn vader heeft het me wel gevraagd, omdat hij duidelijkheid wilde. Ik dacht: verkopen kan altijd, maar ik krijg er spijt van als ik het nooit heb geprobeerd. Dus toen ben ik toch naar huis gekomen.”

Geuze Transport
De ontstaansgeschiedenis van Geuze Transport voert terug naar Scherpenisse in het jaar 1822. Daar zette de voorvader van de huidige directeur Edwin Geuze de eerste stappen naar een eigen transportbedrijf. Destijds voornamelijk vervoer tussen Bergen op Zoom naar Tholen. Een belangrijke verandering vond plaats in de zeventiger jaren. Toen verhuisde het bedrijf, vanwege de steeds grotere opleggers, van Scherpenisse naar Sint Annaland. Met de realisatie van enkele loodsen biedt Geuze Transport inmiddels ook opslag aan. Door de HACCP-certificering is ook opslag van agrarische producten mogelijk. Wat de volgende generatie gaat doen is nog onduidelijk. Alhoewel, Edwin’s jongste zoon (3) heeft al een wens in vervulling zien gaan; hij heeft in een vrachtwagen geslapen.

Klok’uus
Het ondernemerschap van de familie Lokerse gaat twee generaties terug. De opa van Marnus begon een akkerbouw- en fruitteeltbedrijf in ’s Heer-Arendskerke. Het fruitteeltbedrijf werd overgenomen door de vader van Marnus. Vervolgens namen Marnus en zijn vrouw Anne-Marie het bedrijf in 1994 over. Op dat moment beschikten zij over tien hectare grond, waarop appels, peren, pruimen en later ook aardbeien werden geteeld. Omdat Marnus en Anne-Marie weinig toekomst zagen in de fruitteelt gingen ze op zoek naar extra activiteiten op het bedrijf. Zo zagen zij elders in het land varkensbedrijven die werden omgebouwd tot speelboerderij.

Toen de fruitteelt meer en meer bijzaak werd, besloten zij zich volledig te richten op Klok’uus. Om beter op de wensen van de gasten te kunnen inspelen, onderging het bedrijf in 2016 een makeover. Door meer binnenspeelruimte te creëren, veranderde het bedrijf van een seizoenbedrijf naar een jaarrond-bedrijf. Bovendien werd de capaciteit van het restaurant verhoogd naar 400 zitplaatsen. Momenteel runnen zij dit bedrijf al 14 jaar succesvol. Dochter Evy (22 jaar) en schoonzoon Jurjen (24) zijn inmiddels vast in dienst. Ook zoons Jan (18) en Rens (20) werken naast hun studie regelmatig mee.

Nutswerk B.V.
Jan en Lia Minnaard zijn sinds 2003 eigenaar van Nutswerk B.V. Als werknemer maakte hij in 2000 de start van het bedrijf mee. Een onfortuinlijke start, want na dat jaar stortte de markt in. Ondanks de druk op de tarieven, lukte het om het bedrijf draaiende te houden. “Lia en ik zijn langzaam in het bedrijf gegroeid.” In 2003 kregen we 100% van de aandelen in handen. Juist in dat jaar lukte het ons om enkele grote contracten met Delta Infra B.V. af te sluiten. “Dat was belangrijk voor de groei van ons bedrijf.”

Kennis en inzet
Voor Minnaard kent het vak van kabels en leidingen leggen en monteren geen geheimen meer. Hij heeft meer dan 35 jaar ervaring en werkt nog dagelijks mee. Zijn vrouw Lia verzorgt de financiële administratie. Daarnaast telt het bedrijf circa 30 medewerkers waaronder kraanmachinisten, grondwerkers, boormeesters en monteurs. “We hebben een team mensen om ons heen kunnen verzamelen die niet alleen veel kennis hebben, maar ook veel inzet tonen.” Het is een bijzonder vak, wat je echt moet zien zitten. Jongeren proberen we intern op te leiden. “Zo dragen we een hoop kennis over aan de nieuwe generatie”, vertelt Minnaard. “Wanneer het familiebedrijf overgaat op één van de twee zonen is nu nog niet bekend, zo ver zijn we nog niet, de tijd zal het leren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.