De jeugd is de toekomst van onze havens

Technocentrum Zeeland is, als schakel tussen het technisch (beroeps)onderwijs en de arbeidsmarkt nauw betrokken bij de Zeeuwse havens. Dick Schipper, directeur van Technocentrum Zeeland in Vlissingen: “De havens zijn economisch erg belangrijk voor Zeeland. Er zijn veel mooie, technische en logistieke bedrijven gevestigd, die er allen bij gebaat zijn dat er ook in de toekomst voldoende technisch en logistiek geschoold personeel voor handen is in de regio.”

Voorafgaand aan de Havendag 2012 organiseert Technocentrum Zeeland in samenwerking met met ZPPC en Zeeland Seaports een project voor 600 basisschoolleerlingen, om deze kennis te laten maken met al het moois dat de haven te bieden heeft. Een tiental bedrijven, gevestigd in het havengebied van Vlissingen-Oost zullen meewerken aan het project “De Onderwijsdag van de Haven”. Vertegenwoordigers bezoeken een school, om te vertellen over het bedrijf. Vervolgens brengen de leerlingen met de Techniekbus een bezoek aan het bedrijf in kwestie. In de klas maken ze een informatieve poster over de activiteiten van het bedrijf, de haven en het wereldwijde netwerk eromheen. Tijdens de Open Havendag, op 2 juni 2012, kunnen bezoekers de eindresultaten bezichtigen. Dan worden ook de winnaars van de beste poster bekend gemaakt. Als het project succesvol is, ook in aanloop naar de Havendagen Terneuzen uitgevoerd worden.

Door dit project krijgen jongeren een beter beeld van de verschillende grote Zeeuwse bedrijven en havens. Met als achterliggende gedachte dat ze een positief gevoel krijgen over technische en logistieke beroepen, want het beeld dat werk in de haven zwaar en vies is, klopt allang niet meer! “Het is voor Zeeland op dit moment erg belangrijk om de jeugd te betrekken bij de ontwikkeling van de Zeeuwse economie en dus die van de havens. In onze ogen zelfs zo urgent dat we alle krachten moeten bundelen om dit te bereiken”, aldus Dick Schipper.

 

Technocentrum Zeeland heeft, in een regio waar technische bedrijven zeer belangrijk zijn voor de economie,  afgelopen 11 jaar een aantal succesvolle projecten geïnitieerd, gecoördineerd en gefaciliteerd. voorbeelden hiervan zijn: Techniek Ambassadeurs, het Ontdek kasteel en de Techniekbus. Enkele projecten zijn zelfs zo succesvol dat deze landelijk door andere Technocentra en zelfs over de grens zijn overgenomen. Er is nog een lange weg te gaan. Met enerzijds de vergrijzing en anderzijds de terugloop van het aantal jongeren, zal er komende jaren onvermijdelijk een krapte op de Zeeuwse arbeidsmarkt ontstaan. Een groot potentieel bevindt zich in de groep meisjes, die nu relatief weinig voor technische opleidingen kiezen. Technocentrum Zeeland zal komende jaren bestaande activiteiten meer op deze doelgroep afstemmen en nieuwe activiteiten ontwikkelen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *