De kracht van flexibiliteit

vangroningenFlexibele bedrijven en organisaties zijn beter bestand tegen veranderingen in de markt. Om daar goed op te kunnen reageren, moet flexibiliteit een vast onderdeel zijn van de bedrijfsvoering en het personeelsbestand. Maar hoe geef je zo’n flexibele schil nu vorm?

Wim van Groningen is per 1 maart gestart met een dienst die nieuw is voor de regio Zuidwest-Nederland: MKB-ers ondersteunen bij de inkoop van uitzendkrachten en het organiseren van een flexibele schil. “Veel bedrijven worstelen met het flexibeler maken van hun personeelsbestand. Ik adviseer ze hoe ze zo’n flexibele schil het best kunnen inrichten: werken met uitzendkrachten, mensen detacheren of juist zzp-ers inhuren.”

Kosten besparen
Van Groningen was tot voor kort directeur van AB Zeeland, een uitzendbureau in de agro- en groensector. Vanuit die rol ontdekte hij dat er voor veel MKB-ers winst te halen is met het efficiënter inhuren van personeel. “Met mijn kennis uit de uitzendwereld kan ik bedrijven ondersteunen die uitzendkrachten inkopen. Ik zorg er als FlexBroker voor dat er goede contracten worden afgesloten tegen een marktconform tarief. Want door kritisch te onderhandelen over de uurtarieven, valt een hoop winst te behalen. De marge, zeker als het gaat om productiepersoneel, is vaak te hoog.”

Nieuwe wetgeving
Ook adviseert Van Groningen bedrijven over flexwerken: “De nieuwe wet Werk en Zekerheid stelt paal en perk aan het werken met tijdelijke contracten. Voor ondernemers heeft dat grote consequenties: hoe vaak kan ik iemand tijdelijk inhuren en met wat voor contract? Daar kan ik bij ondersteunen. Maar mijn FlexAdvies is meestal breder: over het inrichten van de flexibele schil. De flexmarkt biedt veel mogelijkheden, maar kent ook risico’s. Welke oplossing het beste past, is altijd maatwerk.”

Betrouwbaar
Een ander punt waar veel bedrijven tegenaan lopen, is de betrouwbaarheid van uitzendbureau’s. Wie kent niet de verhalen over malafide partijen die werknemers uitbuiten en de wet overtreden? “Met zo’n bureau wil je niet in zee gaan. Het lijkt goedkoop, maar als jouw onderneming in de pers met zo’n bedrijf geassocieerd wordt, is de schade enorm. Nog los van de boete van € 6000 die dan boven je hoofd hangt. Met mijn inhuurscan kan ik onderzoeken of een bureau aan alle wet- en regelgeving voldoet. Als opgeleid inspecteur CAO-uitzendkrachten bied ik FlexControl. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.”

Contacta
Van Groningen staat komende Contacta met een stand op het Zuid-Bevelandplein. “Ik ben goed bekend in de sectoren metaal en techniek, bouw, AGF en transport en logistiek. Maar in Zeeland is toerisme en recreatie een sector waar ik echt toegevoegde waarde kan hebben. Ik hoop dan ook met veel nieuwe bedrijven kennis te kunnen maken.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *