De kunst om tussen de regels van het cv te lezen

UWV Werkgeversdiensten

“Een publiek-private samenwerking is dé oplossing voor werkzoekenden en werkgevers om elkaar te vinden. De ervaring leert dat ook arbeidsmarkt-intermediairs hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Zoals HR Zeeland in Terneuzen. Door hun persoonlijke manier van werken, zien zij de competenties van werkzoekenden.”

Nathalie Pieters is adviseur Werkgeversdiensten bij UWV. Zij vertelt: “Het merendeel van de werkzoekenden is 50+, met veel werkervaring, veel motivatie, maar niet altijd de ‘juiste papieren’. Wij zoeken werkgevers die aan dat laatste niet te zwaar tillen, maar juist de kunst verstaan om tussen de regels van het cv te lezen.”

Opstap naar vast werk
Jaco Stoffels van HR Zeeland heeft juist daarmee goede ervaringen. Zijn kantoor richt zich met name op technisch en logistiek werk. “Werk op uitzend- of detacheringsbasis is een goede opstap naar een vaste baan. Bij ons stroomt 95% van onze medewerkers binnen een half jaar door naar een vast dienstverband. Dat betekent dat we in feite ieder half jaar met een nieuwe club mensen werken.”

Competenties zien
Nathalie weet uit ervaring dat het beeld dat werkzoekenden hebben bij bureaus als HR Zeeland niet altijd strookt met de werkelijkheid. “Velen denken dat het om kortdurende opdrachten gaat, terwijl het uitzendbureau een belangrijk wervingskanaal is voor werkgevers. Bureaus als HR Zeeland nemen bovendien de tijd om mensen persoonlijk te leren kennen. Ze gaan gericht op zoek naar passend werk.” Jaco beaamt dit. “Juist het persoonlijk achterhalen van iemands competenties garandeert de beste resultaten. Er zijn gelukkig genoeg werkgevers die dit weten. Zij bieden kandidaten een kans als blijkt dat ze affiniteit hebben met het werk. Laatst nog ging een zestigplusser aan de slag die gemotiveerd genoeg was om het werk ‘on the job’ te leren. Door mensen elkaar letterlijk in de ogen te kijken, bouwen we een band op. We geven vertrouwen en krijgen daar vrijwel altijd loyale medewerkers voor terug.”

Redactie: Caroline Houmes
Fotografie: Ruden Riemens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *