De nieuwe mobiliteit

Tiny
Fred Buijs

Tekst & Fotografie: Bert van Leerdam

De drie grootste kostenposten van een ondernemer zijn personeel, huisvesting en transport. De Nederlandse wegen slibben dicht en het openbaar vervoer werkt niet. Zeker niet in Zeeland. Daarom is de Overheid gestart met het ‘Beter Benutten programma’.

Fred Buijs werkt bij BNV Mobility en bedenkt concepten om hieraan vorm te geven. Uitgangspunt: Op een  prikkelende manier oplossingen zoeken om files te reduceren en mensen bewust te maken en inzicht te geven in hun mobiliteitsgedrag. In de regio Rotterdam deden al zo’n 24.000 deelnemers mee aan programma’s om de file te vermijden (Wild van de Spits). Daarvoor krijgen ze een apparaatje in de auto en dat registreert het rijgedrag. Rij je bijvoorbeeld tijdens de spitstijden over bepaalde trajecten dan gaat er geld af. Er zijn er al die geld overhouden.

Privacy

Buijs: “Naast dit filemijd-programma heeft BNV Mobility een nieuwe dienst ontwikkeld: myJINI! Daarvoor krijgt iedere gebruiker een connector (myJINI) in de auto. Die wordt aangesloten op de OBD-poort en registreert het rijgedrag door te kijken naar het rem- en optrek gedrag. Dit programma biedt meer: Wie beter en veiliger rijdt dan de andere myJINI klanten (of collega’s) wordt wekelijks beloond met JINI$, het spaarpuntensysteem van myJINI. Partners in dit beloningsprogramma zijn onder meer AllSecur en Shell. JINI$ kunnen besteed worden in een webshop of voor 15 cent voordeel per liter Shell brandstof.”

“Met myJINI kun je ook eenvoudig je complete rit- en kilometerregistratie bijhouden. Met een druk op de knop aan het eind van de maand is de administratie weer helemaal bijgewerkt. Bovendien krijg je ook een  ecoprofiel te zien. Hierdoor worden de gebruikers zich bewust van de CO2 – en fijnstof uitstoot. De connector wordt alleen door ons uitgelezen. Wij garanderen de privacy.”

Vanaf 2017 wordt het fiscaal steeds minder aantrekkelijk om hybride auto’s aan te schaffen en ook de bijtellingen worden minder interessant. Alternatieven dienen zich aan: Autodelen is erg in opkomst en bijvoorbeeld de private lease wordt steeds interessanter. Ten opzichte van 2015 zal die verdrievoudigen.

Vervoersvergoeding


“Ook weer om het belonen en meedenken te bevorderen is er binnen myJINI en nieuw rekenmodel ingeregeld dat zowel voor werkgever als werknemer aantrekkelijk is. Een werkgever betaalt aan zijn personeel een maandelijkse mobiliteitsvergoeding in plaats van hen bijvoorbeeld een lease-auto te geven. Die werknemer kan dan zelf een auto kopen, gaan (private) leasen, carpoolen, gebruik maken van OV-kaart of op de fiets komen. Dat is voor alle partijen beter en myJINI regelt het. Door het ‘kastje’ wordt het bijhouden van zakelijk en privé-rijden een fluitje van een cent.” Buijs: Uiteraard gebruiken wij deze tools al volledig binnen ons eigen bedrijf. Gevolg: De werkgever is happy vanwege de lagere kosten die van te voren calculeerbaar zijn, en de werknemer is happy want die kan, als hij of zij het handig speelt, maandelijks geld overhouden.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *