De onvindbare vacatures…

Op zoek naar een leuke job struin je alle vacatures af. Of nou ja, alle… niet alle vacatures zijn zichtbaar. Waarom eigenlijk en hoe kun je die onzichtbare vacatures tóch vinden?

Logischerwijs zou je denken: Waarom schreeuwen bedrijven hun vacatures niet van de daken? Ze willen er toch mensen voor vinden? Hoe verwachten ze nou dat jij, natuurlijk hun ideale kandidaat, de vacature vindt als die niet op hun website en in vacaturebanken staat? Je bent toch zeker Jomanda niet?!

Redenen
“Er zijn verschillende redenen voor”, legt Marieke Vercouteren van Klikwerk uit. “Bedrijven willen, als ze veel vacatures hebben, of lang naar een heel specifiek iemand op zoek zijn, deze vacature(s) niet constant zichtbaar maken op vacaturesites. Het kan namelijk de indruk wekken dat medewerkers vaak bij het bedrijf weggaan en ze daarom continu mensen zoeken. Dat is niet goed voor hun imago.”

Klinkt plausibel. En er was nog een andere reden? “Ja”, bevestigt Mariekes collega Eline Catseman. “Soms is er nog geen directe noodzaak. Een bedrijf kan bijvoorbeeld strategische plannen hebben voor een uitbreiding of koerswijziging, maar de tijd nemen om hier invulling aan te geven. Ze hopen dat de juiste kandidaat in de tussentijd gewoon op hun pad komt.”

Dit moet jij doen
Maar hoe kom je dan op hun pad? “Netwerken”, zeggen de dames in koor. “En als dat niet in je natuur zit, kun je ook professionele netwerkers inschakelen”, gaat Eline verder. Ze bedoelt daarmee haarzelf en Marieke. Samen specialiseren ze zich namelijk in de vacatures en werkzoekenden die niet zichtbaar zijn op de vacaturemarkt. “We praten veel met bedrijven, weten wat er bij ze speelt. Tegelijk kennen we werkzoekenden en gaan we op zoek naar de juiste klik, ook al is er geen openstaande vacature.”

“Netwerken hoeft trouwens niet alleen op zakelijke bijeenkomsten te zijn”, tipt Marieke nog. “Vertel ook familie en vrienden over je ambities en waar je hart ligt. Mensen vangen dan sneller signalen voor je op in hun omgeving.”

Marieke en Eline verwachten dat er steeds meer onzichtbare vacatures gaan komen, vooral in hoger geplaatste posities. Eline: “De late babyboomers gaan met pensioen. Ze hebben veel kennis en het is moeilijk een goede vervanger te vinden. Bedrijven willen de vacature niet jarenlang openzetten, dus hopen ze ook nu weer dat de juiste kandidaat een keer op hun pad komt.”

Zorg dat jij diegene bent! Succes!

Redactie: Kim de Booij 
Fotografie: Jan de Carpentier

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *