De strijd tegen de nepfactuur

Elke ondernemer ontvangt wel eens een (online) spookfactuur. Het lijkt een rekening, maar het is in feite een aanbieding. Ook komt het regelmatig voor dat ondernemers denken een voordelige melding in een bedrijvengids te krijgen, maar dat ze in werkelijkheid tekenen voor een duur meerjarig contract. Het Steunpunt Acquisitiefraude krijgt jaarlijks duizenden meldingen van dit soort malafide praktijken. “De politiek is aan zet”, vindt Fleur van Eck.

“Dit jaar hebben we al elfduizend klachten ontvangen”, zegt Fleur van Eck, directeur Steunpunt Acquisitiefraude (SAF). “Dat zijn er evenveel als heel vorig jaar. Aanleiding hiervoor kan zijn dat het meldpunt steeds bekender wordt. Maar het probleem is structureel, tenzij de politiek er een stokje voor steekt en wetgeving maakt die misleiding strafbaar maakt.”
SAF maakt met haar activiteiten en dienstverlening deel uit van Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland (SafeCin). Een tweede activiteit van SafeCin is de Fraudehelpdesk. Deze helpdesk is de landelijke vraagbaak voor burgers en kleine ondernemers op het gebied van fraude.

Misleidend
Op de website geeft het steunpunt tips om fraude te herkennen. “Malafide bureaus proberen op verschillende manieren geld binnen te krijgen”, zegt Van Eck. “Daarbij gaan de trukendozen helemaal open. Ze sturen nepfacturen naar ondernemers zoals onlangs, van Gouden Gids de industrie directory. Deze facturen, soms compleet met acceptgiro, zijn te herkennen aan de heel kleine lettertjes onderin. Daaruit blijkt dat het om een aanbieding gaat. Daarnaast zijn er de organisaties die zich voordoen als advertentiebureaus. Ze bellen ondernemers met een aanbieding voor een gidsvermelding. Na het gesprek krijgt de ondernemer een faxje dat hij even moet ondertekenen en terugsturen. Zo loopt hij in de fuik. Het blijkt namelijk een misleidend contract te zijn waarin de malafide organisatie hem maandelijks heel wat geld zal aftroggelen.” Van Eck schat dat ondernemers in Nederland jaarlijks 400 miljoen euro schade oplopen als gevolg van spookfacturen en acquisitiefraude.

Huiswerk
Zowel in Nederland als in het buitenland zitten grote groepen malafide partijen volgens Van Eck. Ondanks de samenwerking van SAF met MKB-Nederland en het ministerie van Veiligheid en Justitie is het volgens haar buitengewoon moeilijk om daar iets tegen te doen. “Natuurlijk waarschuwen wij ondernemers. Zo is het verstandig in een organisatie één medewerker te hebben die de facturering bijhoudt. Laat je niets vertellen via de telefoon. Wees op je hoede. Kijk op het internet. Controleer namen zodat je zeker weet dat je met een bonafide partij te maken hebt. Doe eerst je huiswerk. Surf naar de overzichten bij SAF en bij de Fraudehelpdesk. En wil je reclame maken, kies dan zelf het moment en manier waarop.”

Meer informatie over malafide praktijken:
www.fraudemeldpunt.nl
www.fraudehelpdesk.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"e319d2654b","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"4092","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */