De verkeersregelaars in de haven

Wat gebeurt er in de controlekamer?

Bij de controlekamer van een haven stel je je misschien nog die hoge toren voor, met dat ronde kantoor van waaruit havenmeesters alles in de gaten houden. Maar het is vandaag de dag toch net even iets anders.

“Die hoge toren heeft wel wat”, begint Rik Verhaegen, havenmeester van North Sea Port, ietwat nostalgisch. “Maar in de praktijk zag je van daaruit eigenlijk alleen wat er direct onder je gebeurde. Tegenwoordig staat ons kantoor niet meer direct aan het water, maar houden we het volledige gebied van North Sea Port, van Vlissingen en Terneuzen tot aan Gent, 24/7 met systemen en camera’s in de gaten.”

En inderdaad, in de controlekamer in Gent zien we meteen een flinke hoeveelheid schermen met planningsschema’s en live camerabeelden van de havens en het Kanaal Gent-Terneuzen. Maar nog voordat een schip op één van deze beelden te zien is, weet Rik al dat hij eraan komt. “Ieder (binnenvaart)schip moet zich aanmelden bij de kapiteinskamer via het Automatic Identification System (AIS). Zo weten we hoe laat ze bij de sluis en vervolgens bij de kaai aankomen en wat ze daar gaan laden of lossen. Dit helpt ons drukte voorspellen en files voorkomen, maar ook onze controles in te plannen.”

De havenmeester en zijn team zijn namelijk ook handhavers. “We zijn een soort politiedienst, we controleren op misstanden. Bijvoorbeeld bij de behandeling van gevaarlijke stoffen. Wij kijken dan ter plaatse of alles volgens de procedures gebeurt. Overigens altijd met een dienstverlenende insteek. Dus als er een klein foutje gemaakt wordt, proberen we dat waar mogelijk met een informeel gesprekje met de verantwoordelijke op te lossen. Dat werkt vaak prima.”

Het team houdt dus in de havens en aan de kade continu een oogje in het zeil. “Er gaat niet vaak iets mis op het water. De meeste incidenten gebeuren aan de kade. Een brand bijvoorbeeld of een lekkage van olie in het water. Wij helpen dan door het inschakelen van de juiste hulpdiensten.”

 

Redactie: Liesbet Mallekoote
Fotografie: Jan de Carpentier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.