De website van Piet Pietjouw

Tot 1985 was Piet Pietjouw (70) eigenaar van een transportbedrijf dat in ondermeer Zeeland en Noord-Brabant actief was. De pensioengerechtigde leeftijd was voor de inwoner van Dinteloord geen reden om het rustig aan te gaan doen. Samen met zijn 22-jarige kleinzoon beheert hij de website ZWNTransport.nl boordevol oude foto’s uit de transportsector. “Ik denk dat ik er 200.000 heb. En dan blijf ik nog aan de veilige kant.”

Drie jaar geleden vroeg Pietjouw zijn kleinzoon Jaap Geluk of die een website kon bouwen waarop de voormalig transporteur zijn oude foto’s kwijt kon. Dat gebeurde. “Zeker de laatste jaren is de collectie enorm gegroeid. Zeker sinds men een foto niet meer echt aan je hoeft uit te lenen, gaat het een stuk gemakkelijker. Van de 200.000 foto’s die Pietjouw, grotendeels gedigitaliseerd, tot zijn beschikking heeft, staat nog lang niet alles online. “Eens per maand zorg ik voor een update. Daar kan ik nog jaren mee verder”.

30.000 Zeeuwse foto’s
Hoewel Pietjouw zelf in Noord-Brabant woont, is het grootste deel van zijn collectie afkomstig uit Zuid-Holland. Dat wil echter niet zeggen dat de rest te verwaarlozen is. “De helft komt uit Zuid-Holland, uit Noord-Brabant heb ik er zo’n 70.000, hoewel ik daarvan ook veel doorstuur naar een collega in Limburg. Onze grens ligt zo´n beetje bij Eindhoven. De resterende 30.000 foto´s komen dus uit Zeeland.”

Waar mogelijk voorziet Pietjouw de foto’s van gegevens over ouderdom, plaats en technische gegevens van de afgebeelde voertuigen. “Daardoor merk ik ook hoezeer deze site leeft. Ik heb er geen forum bij, daar heb ik geen tijd voor, maar als ergens een foutje in sluipt, krijg ik dat meteen te horen.” Met maar liefst 1300 bezoekers per dag voorziet de site dan ook in een duidelijke behoefte.

Hoewel formeel met pensioen, blijft Pietjouw het ondernemersbloed door de aderen stromen. “Bedrijven waarvan foto’s op mijn site staan, kunnen tegen betaling een link naar hun site krijgen.” Ook komt het geregeld voor dat de Brabander wordt gebeld door klanten die een transportklus hebben. Omdat hij veel van de bedrijven op zijn site nog persoonlijk kent uit zijn arbeidzame leven, kan hij een specifiek verzoek (‘Ik wil afvalwater vervoeren van A naar B’) snel afhandelen en er met een paar telefoontjes de juiste transporteur bij vinden.

 

Busmaatschappij?
En dan die naam, ZWNTransport.nl, heeft dat nooit problemen opgeleverd met de vroegere busmaatschappij van die naam? “Nee, die bestaat tenslotte ook niet meer. Bovendien is het een passende naam, want de site gaat over het transport in het zuidwesten van Nederland.” En het werkt. “Toen ik net begon stond de busmaatschappij nog op 1 bij Google, nu ben ik dat.”

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.