De werkplek overal toegankelijk

We werken met zijn allen steeds mobieler en steeds vaker ‘in de cloud’. Werkplek toepassingen moeten overal toegankelijk zijn via verschillende hardware (desktop, tablet en smartphone), zowel op kantoor als er buiten. Dat betekent dat we dus overal het internet op kunnen en daar al dan niet gevoelige informatie versturen. Beveiliging blijft daarbij een heet hangijzer.

Met zijn allen in de cloud
Trendwatcher Remco Bron is blogger en ondernemer (so many thoughts) en heeft een grote passie voor het internet en social media: “Werken in de cloud doet iedereen al zonder er bij stil te staan: E-mailen, online bankieren, documenten delen. Tegelijkertijd zijn we er ook een beetje bang voor, we houden graag vast aan het bekende. Door het werken in de cloud is ook het fenomeen BYOD (bring your own device) sterk in opkomst. Bedrijven geven hun werknemers een budget om daar een tablet, smartphone of laptop voor uit te kiezen en daar werken zij dan op.”

Veiligheid
Werknemers op eigen spullen laten werken brengt op het gebied van beveiliging de nodige risico’s met zich mee. Zodra werk en privé door elkaar gaan lopen neemt de kans op datadiefstal toe. Ook het feit dat alles in de cloud op één server staat, ergens ter wereld, is riskant. De regels van het betreffende land gelden voor de daar staande servers. Het kan het zomaar zijn dat je in bepaalde situaties niet bij je eigen gegevens kunt. Klaas Varekamp van basiqCompany vindt bezorgdheid op zijn plaats: “Niks is honderd procent veilig. Beveiliging hangt van veel factoren af: Hoe sterk zijn de gebruikte wachtwoorden, hoe sterk zijn de firewalls en hoe goed heeft de provider zijn zaakjes op orde?“

Gegevens gijzelen
Zowel Bron als Varekamp verwachten dat hackers een steeds groter probleem worden. Varekamp: “Tussen beveiligers en hackers is het echt een kat-enmuisspelletje. Waar de een iets beveiligt, wil de ander laten zien dat hij het kan hacken.” Bron denkt zelfs dat er een moment komt dat bedrijven gehackt worden en de hackers gegevens als het ware gijzelen. “Dan hacken ze niet meer voor de status zo van: kijk eens dat ik het kan. Maar puur om het geld. Wat hebben bedrijven er voor over om die gegevens veilig te stellen?”

 

Tips voor ondernemers

Google Drive
Opvolger van Google Docs: Online-opslagdienst die gratis 5 GB aanbiedt

Highrise CRM
Systeem in de cloud: Voor het beheren van klantgegevens Mailchimp Nieuwsbrievendienst: om naar maximaal 2000 adressen een nieuwsbrief te versturen

Microsoft Office 365
Online office: Denk bijvoorbeeld aan skydrive waar je 25GB aan gegevens gratis kunt opslaan

Moneybird.nl
Nederlandse startup: faciliteert online facturatie

Spotify
Muziek in de cloud: heel goed te gebruiken voor bedrijfsruimtes

Toggl.com
Voor urenregistratie

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *