Windmolenparken in Zeeland; de wind eronder

In Zeeland hebben we een aantal dingen in overvloed. Buiten veel water en zonuren zijn we een provincie met veel wind. Het waait hier praktisch altijd. Een zeer geschikte omgeving voor windmolens. Al zijn we een van de koplopers in Nederland, toch is er nog een wereld te winnen als het gaat om het opwekken van windenergie.

Er staan in Zeeland momenteel circa 200 windmolens. Samen zijn ze goed voor zo’n 225 Megawatt opgesteld vermogen. Dat is voldoende om de helft van alle Zeeuwse huishoudens van stroom te voorzien. Het is de bedoeling dat er in 2020 500 Megawatt vermogen in de provincie is opgesteld. Volgens Trees Janssens, directeur van Zeeuwind, kunnen we gemakkelijk aan die doelstelling voldoen. “Voor heel Nederland ligt de doelstelling op 6000 Megawatt. Zo is dus een twaalfde deel aan Zeeland toegekend. We zijn een provincie met veel wind en daarom is er voldoende potentie voor meer windturbines. Maar buiten de vijf door de overheid aangewezen concentratiegebieden is helaas weinig mogelijk. Wat ons betreft zou de doelstelling voor Zeeland hoger mogen liggen.”

Onafhankelijke energie
Overheden, bedrijven en particulieren moeten dan wel gestimuleerd worden om te investeren in windenergie. Niek Tramper, productiemanager bij Zeeuwind, ziet dat er in het bedrijfsleven best wel belangstelling is. “Maar het idee hoe er invulling aan gegeven moet worden, ontbreekt vaak. Bedrijven zijn nu nog bang dat het ten koste van hun investering het liefst binnen vijf jaar terug verdienen. Dat gaat niet met windturbines. De exploitatieperiode voor een windturbine is minimaal vijftien jaar. In die vijftien jaar wordt een goed rendement behaald op de investering, uiteraard afhankelijk van het jaarlijkse windaanbod. Een ondernemer moet er echt volledig achter staan. De ontwikkeling van een project duurt vaak wel tien jaar. Dat brengt risico met zich mee, omdat we niet kunnen voorspellen wat het subsidiebeleid in die tijd doet. Uiteindelijk loont het en kan een bedrijf volledig zelfvoorzienend in energie zijn en er nog aan verdienen ook.”

Door de bezuinigingen staat duurzaamheid in zijn geheel onder druk. De subsidiemogelijkheden voor windenergie zijn daardoor zeer beperkt. Belastingtechnisch is er voor bedrijven wel voordeel te behalen met de investeringsaftrek. Janssens: “Duurzaam is nu duur en vervuilend goedkoop. Dat is jammer. In vergelijking met andere landen hangt Nederland echt onderaan als het gaat om duurzaamheid. Eigenlijk zou het ‘vervuilende’ bedrijven moeilijker gemaakt moeten worden. Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van wind, zon en water kan zorgen dat we op den duur zonder fossiele brandstoffen kunnen.”

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

Evenement-tag: Award

Niets gevonden

Er zijn geen resultaten gevonden

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"97ad3eea36","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"4310","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"yes","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* ]]> */